Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Ημέρα Μνήμης για τον ελληνισμό της Κύπρου ήταν το Σάββατο 20 Ιουλίου, καθώς πριν από ακριβώς 39 χρόνια τα τουρκικά στρατεύματα, παραβιάζοντας τον καταστατικό χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εισέβαλλαν στην βόρεια Κύπρο καταλαμβάνοντας, με την ολοκλήρωση της επιχείρησης λίγες ημέρες αργότερα, το 37% της συνολικής έκτασης του νησιού. 

 Οι μεγαλύτερες οργανώσεις της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας στις ΗΠΑ, αλλά και Ελληνοαμερικανοί βουλευτές με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και με τις δηλώσεις που έκαναν, προσπάθησαν για άλλη μια χρονιά να κρατήσουν τις μνήμες ζωντανές, να τιμήσουν όσους χάθηκαν και να δώσουν κουράγιο σε όσους παλεύουν ακόμα για την επανένωση του νησιού.

Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής, Κώστας Μπιλιράκης, σε δήλωση του αναφέρει ότι: «Για σχεδόν 40 χρόνια, η Τουρκία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εκτοπίζοντας κατοίκους, ενώ δυσχεραίνει την δυνατότητα της κυπριακής κυβέρνησης να διοικεί αποτελεσματικά τη χώρα. Μια επανενωμένη Κύπρος» επισημαίνει ο κ. Μπιλιράκης, «θα συντελέσει αδιαμφισβήτητα στην οικονομική σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και για αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένες σε αυτή την προσπάθεια. Παροτρύνω όλες τις πλευρές» καταλήγει ο ελληνοαμερικανός βουλευτής «να στηρίξουν αυτές τις προτάσεις».          
 
Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Τζον Γροσσομανίδης, σε δήλωση του με αφορμή την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής τονίζει ότι «Συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από την παράνομη εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, μέχρι σήμερα, αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητα, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών. Τιμούμε τους αθώους πολίτες που έχασαν την ζωή τους και τους χιλιάδες αγνοούμενους συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων αμερικανών» αναφέρει ο κ. Γροσσομανίδης και προσθέτει ότι «για άλλη μια φορά ζητάμε από την αμερικανική κυβέρνηση να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευτεί μια λύση στο πλαίσιο της διαδικασίας που πραγματοποιείται με την στήριξη των ΗΕ και να αρχίσει να αποσύρει τους 43 χιλιάδες στρατιώτες της από την Κύπρο».
 
Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) διοργανώνει την Πέμπτη 25 Ιουλίου ενημερωτική εκδήλωση στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους τον νέο πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ, Γεώργιο Σιακαλλή.
 
Τέλος, το νεοσυσταθέν «Hellenic American Leadership Council» (HALC), μια από της σημαντικότερες νέες οργανώσεις της ομογένειας που αποτελείται κυρίως από νέα παιδιά έχει, μεταξύ άλλων, αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης δύο χάρτες, έναν της Κύπρου με χρωματισμένο έντονα το βόρειο τμήμα του νησιού που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και έναν δεύτερο χάρτη που απεικονίζει τις ΗΠΑ με χρωματισμένο έντονα το 37% του βορείου τμήματος της χώρας και τίτλο «Έτσι θα ήταν οι ΗΠΑ εάν η εισβολή είχε γίνει εδώ».

Πηγή