Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, αλλά τα προβλήματα είναι και αυτά εδώ. Πήραν μια μικρή αναβολή ή, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, «το μέτωπο πλέον μεταφέρεται στο πολιτικό και ιδεολογικό πεδίο».

Σύμφωνα με το περιοδικό «Επίκαιρα», τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Η επιλογή των προσώπων από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη νέα Γραμματεία δεν είναι τυχαία. Αντώνης Νταβανέλος, Αλέκος Καλύβης, Σοφία Παπαδόγιαννη, Στάθης Λεουτσάκος είναι μερικά από τα στελέχη που θα σηκώσουν το βάρος της κόντρας στα νέα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακώματα που στήνονται ενόψει και των αλλαγών που προωθούνται από την πλειοψηφική πλευρά. Η απουσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως και του Δημήτρη Στρατούλη, από τη σύνθεση της νέας πολιτικής Γραμματείας ήταν ηχηρή και στρατηγικής σημασίας, καθώς, όπως φαίνεται, επιλέγεται από τους πρωτοκλασάτους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επί του παρόντος η πολιτική της αναμονής μέχρι την επόμενη… σύγκρουση.

Προφανούς συμβολισμού και ιδιαίτερης σημασίας για τις ισορροπίες και στην πλευρά της πλειοψηφίας είναι η εκλογή στη Γραμματεία στις πρώτες θέσεις στελεχών που έχουν προσφέρει πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ανδρέας Καρίτζης, εις εκ των αναλυτών, ο Τάσος Κορωνάκης, με εμπειρία πλέον σε οργανωτικά θέματα, κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις. Πολλοί στη διπλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογή της νέας Γραμματείας διέκριναν και την ανθρωπογεωγραφία για την επόμενη μέρα του νέου κόμματος.
Η εκλογή στις πρώτες θέσεις και του Αλέξη Μητρόπουλου ήταν μια αναγνώριση της προσφοράς του αλλά ταυτοχρόνως και μια προσπάθεια από την ηγετική ομάδα να «διορθωθεί» το λάθος του Συνεδρίου, καθώς από τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής απουσιάζουν στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η αλήθεια είναι πως ήταν σφοδρή και η αντίδραση των πασοκογενών μετά το ιδρυτικό Συνέδριο, καθώς μόνο ο Αλέξης Μητρόπουλος είχε εκλεγεί και, μάλιστα, σε χαμηλή θέση. Η εκλογή του στη νέα Πολιτική Γραμματεία έχει προφανή στόχο να δεθεί εκ νέου το νήμα της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επόμενο διάστημα πολλοί από τους πασοκογενείς θα αναλάβουν θέσεις σε οργανωτικό επίπεδο προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις που διαταράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου με ευθύνη και στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα.

Οι επιλογές Τσίπρα και το κυβερνητικό πρόγραμμα
Είναι γεγονός πως η νέα περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι δεδομένο, όπως διαφαίνεται και από τις προσωπικές του κινήσεις, ότι επιδιώκει να προλάβει τον «επόμενο πολιτικό χρόνο».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που θα καθορίσει και ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Προοπτική που διαμορφώνει όμως και τις αλλαγές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τελικώς διεξαχθεί προγραμματικό Συνέδριο, αυτό θα καθοριστεί από το πολιτικό και οικονομικό τοπίο. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να προλάβει τις εξελίξεις και να προετοιμάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν θα αμφισβητείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι πειστικό για τους εκτός…
 πηγή