Νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί το Euro-Working Group, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα θα κάνει μια ενημέρωση στις Βρυξέλλες, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 8ης Ιουλίου, αλλά και τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ελλάδα όφειλε να εκπληρώσει μέχρι τις 19 Ιουλίου όλα τα προαπαιτούμενα. Δεν το έπραξε όμως, αφού καθυστέρησε να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ενώ καθυστέρησαν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την κινητικότητα ή απολύσεις από το Δημόσιο, μία εκ των οποίων θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Εurogoup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, δήλωσε ότι η εκταμίευση του πρώτου τμήματος της επόμενης δόσης θα γίνει στις 29 Ιουλίου υπό την προϋπόθεση ότι σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τελευταία από τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Η δράση που απομένει αφορά την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, το ποσό που θα εκταμιευθεί ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα καταβάλουν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τα κέρδη που αποκόμισαν από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Όπως γράφει η «Ν», σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν ότι το EWG έκρινε ότι «η Ελλάδα πληροί τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα. Το τελευταίο κριτήριο αφορά τη διαδικασία της κινητικότητας και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που θα καταθέσει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας».

ΑΜΠΕ