Ο διακεκριμένος ομογενής Τάσος Ζαμπάς επιβεβαιώνει με δηλώσεις στο ΑΠΕ και στον Πανίκο Παναγιώτου τα όσα αποκάλυψε πριν μια εβδομάδα το GreekAmericanNewsAgency για την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Αμερικανοί αξιωματούχοι προσβλέπουν στην επιτυχία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον» και «για πρώτη φορά, διαφαίνεται διαφορετική προσέγγιση σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Τάσος Ζαμπάς.

Ο κ. Ζαμπάς αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο κ. Ζαμπάς ανέφερε ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα, παραθέτοντας τους λόγους που θα έπρεπε να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον δημοκρατικό γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, τον οποίο γνωρίζει από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν ο κουβανικής καταγωγής πολιτικός ήταν δήμαρχος της πόλης Γιούνιον Σίτι, επισήμανε ότι «χωρίς καμία αμφιβολία, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων στη Γερουσία. Ειδικά τώρα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, έχει ρόλο με ιδιαίτερη βαρύτητα στα δικά μας ζητήματα, της Κύπρου, της Ελλάδας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού».

Μιλώντας για τη συμβολή του γερουσιαστή στην πραγματοποίηση της επικείμενης συνάντησης Ομπάμα-Σαμαρά (8 Αυγούστου), ο κυπριακής καταγωγής ομογενής -το 1995 είχε επισκεφθεί το κατεχόμενο χωριό του Πραστειό της Μόρφου μαζί με τον τότε βουλευτή Μενέντεζ- τόνισε ότι «η επιστολή του γερουσιαστή προς τον πρόεδρο Ομπάμα δεν ήταν ο μόνος λόγος που ορίστηκε το ραντεβού Ομπάμα-Σαμαρά, αλλά πιστεύω», όπως είπε, «πως αυτή η παρέμβαση στάθηκε καθοριστική για να γίνει η συνάντηση και ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, είναι μια πολύτιμη ευκαιρία από ελληνικής, κυρίως πλευράς, να προωθηθούν ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση και όχι μόνο. Από την αρχή, ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αντίθετος με την πολιτική και τις επιλογές της Γερμανίας. Και όπως αποδεικνύουν τα πράγματα, η πολιτική Ομπάμα, που στηρίζεται στην ανάπτυξη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, έχει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας, ενώ αντίθετα η πολιτική τής ύφεσης που επιβάλλεται σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, δεν καλυτερεύει τις οικονομίες, αλλά τις καταστρέφει. Όπως είδαμε και με το χρέος της Ελλάδας, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται».

Ο κ. Ζαμπάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της «Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο» της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, υπογράμμισε ότι «μερικοί επιχείρησαν να υποτιμήσουν τη σημασία της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον μέσα στον Αύγουστο. Αυτή είναι μια εντελώς ανόητη άποψη. Και είναι ανόητη γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί ηγέτες μεγαλυτέρων χωρών και ισχυρότερων οικονομιών από την Ελλάδα, που ζητούν συνεχώς μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο και δεν τα καταφέρνουν».

Στη συνέχεια, ο κ. Ζαμπάς υποστήριξε ότι «κάποιοι ισχυρίζονται πως το Κογκρέσο είναι κλειστό τον Αύγουστο. Και τι σημαίνει αυτό; Απολύτως τίποτα. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν προβλήματα με το Κογκρέσο» τόνισε, προσθέτοντας:

«Ως Ελληνισμός έχουμε πολύ ισχυρές σχέσεις με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Επομένως, τι θα άλλαζε από πλευράς ουσίας, αν το Κογκρέσο ήταν ανοικτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντιόταν με μερικούς φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές; Στον τομέα, που χρειαζόμαστε βοήθεια για τα θέματά μας, όπως η οικονομική κρίση, το Κυπριακό, η ΑΟΖ, δεν είναι το Κογκρέσο, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα, τώρα, επειδή ξέρουμε όλοι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, για οποιονδήποτε λόγο, διατηρεί μια πολύ φιλική σχέση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν. Επομένως, ακόμη και η γνωριμία του Ομπάμα με τον Σαμαρά μπορεί να προσδώσει νέα δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους που είχε στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπεία ελληνοαμερικανικών φορέων, στην οποία συμμετείχε, με την ευκαιρία της 39χρονης επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

«Συμμετέχω κάθε χρόνο σ’ αυτές τις συναντήσεις, τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια» επισήμανε και πρόσθεσε: «Δεν θα αναφερθώ στο τι λεγόταν και ποιες υποσχέσεις δίνονταν πριν πέντε, δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Θα μιλήσω για τα τελευταία δυο-τρία χρόνια επί διακυβέρνησης Ομπάμα. Όταν συναντιόμασταν, ιδιαίτερα με στελέχη της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ποτέ, μα ποτέ, δεν μας είχαν πει μια καλή κουβέντα για το Κυπριακό. Όλο μας έλεγαν ότι εμείς, ως ελληνική πλευρά, πρέπει να κάνουμε κι άλλες παραχωρήσεις και συνεχώς τόνιζαν ότι η Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ. Αυτά που ακούσαμε πριν μια εβδομάδα, στις συναντήσεις που είχαμε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με το τι μας έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια. Διαπιστώσαμε μια τεράστια αλλαγή στο πώς βλέπουν τα δικά μας θέματα και ποια είναι η σημερινή τους πολιτική. Για παράδειγμα, αυτή τη φορά μας είπαν ότι “είναι η σειρά της Τουρκίας να δείξει καλή θέληση” και ότι “η μπάλα για λύση του Κυπριακού είναι στο γήπεδο της Τουρκίας”».

Καταλήγοντας, ο κ. Ζαμπάς εξέφρασε την άποψη ότι «η αλλαγή αυτή, από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης, έχει συγκεκριμένους λόγους και γεγονότα. Πρώτον, η Τουρκία απέδειξε ότι δεν έχει συνέπεια σ’ αυτά που συμφωνεί με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται ότι η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο αστάθειας. Δεύτερον, ο παράγοντας Ισραήλ, οι σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας με το Ισραήλ, η συνεργασία που ανέπτυξαν δικές μας οργανώσεις στις ΗΠΑ με αντίστοιχες αμερικανοεβραϊκές. Και τρίτον, οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ίσως, αυτή την στιγμή, να έχουν διαπιστώσει ότι τα αμερικανικά συμφέροντα μπορεί να συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου και της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες».

Μεταξύ άλλων, τα στελέχη της Ομογένειας είχαν συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν, μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σύμβουλο του αντιπροέδρου Μπάιντεν, καθώς και βουλευτές και γερουσιαστές-μέλη σημαντικών επιτροπών του Κογκρέσου.

Πηγή: ANA-MPA