Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Για μιαν ακόμη φορά απασχοληθήκαμε ΟΛΟΙ, ανησυχήσαμε ΟΛΟΙ, πανικοβληθήκαμε ΟΛΟΙ για την περίφημη “δόση” που μάς “χορηγούν” οι …εταίροι μας για να μάς…βοηθήσουν να ξεφύγουμε από τα χρέη μας, να μπει μπροστά η οικονομία μας, να μειωθούν τα προβλήματά μας και να καλυτερεύσει η άθλια καθημερινότητά μας. Τη νύχτα της Τρίτης που μας πέρασε, μάθαμε ότι “Τελικά πάει για αύριο η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. προς την Ελλάδα καθώς η διαδικασία … κόλλησε σε ένα από τα 22 προαπαιτούμενα και για την ακρίβεια σε … 80 από τους 4.200 υπαλλήλους που έπρεπε να βγουν σε διαθεσιμότητα.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα οι δανειστές που δεν έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στη χώρα μας απαίτησαν να βρεθούν και οι 80 υπάλληλοι που έλειπαν. Έτσι και για να μην υπάρξει πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης άρον, άρον κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία για την άρση της εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα όσων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών

Χθες επρόκειτο να συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group για να δώσει την οριστική έγκριση στην εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης, οι εταίροι φρόντισαν να στείλουν μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν την παραμικρή απόκλιση.

Μετά, μάθαμε ότι τη Δευτέρα αναμένεται τελικά να εκταμιευθεί η δόση ύψους …2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα η οποία θα θα έπρεπε να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία χθες, Παρασκευή.

Η έγκριση για την εκταμίευση θα δινόταν την Τετάρτη, από το Eurogroup Working Group και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας . Και συνέχισαν να μάς “πρήζουν” με το ότι δεν είμασταν καλά παιδιά και να μάς υπενθυμίζουν ότι η καθυστέρηση της δόσης οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαν υλοποιηθεί πέντε από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα.

Το είπε και ο ίδιος ο “φίλος Σόιμπλε” σε όλους τους τόνους : “Δεν έχετε εκπληρώσει 5 προαπαιτούμενα”. Ποια πέντε; Αφού ένα ήταν τελικά : Οι 80 υπάλληλοι. Ε…το “καλό μας κράτος, η καλή μας κυβέρνηση, τους βρήκε κι αυτούς και τους …ξαπόστειλε. Και ξεκαθάρισα ότι “ και τα 22 προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα έχουν εκπληρωθεί με τον Νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. “

Μετά όμως, μάς επιβεβαίωσαν ότι τόσο η ΕΕ όσο και ειδικά το Βερολίνο περίμεναν την ΨΗΦΙΣΗ του νόμου για να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει και τα 22 προαπαιτούμενα. Τότε ήταν που μάθαμε ότι τα 2,5 δισ. που θα παίρναμε θα ήταν από το ειδικό ταμείο EFSF ενώ το επιπλέον 1,5 δισ. , θα δινόταν από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Και το τελευταίο – που μας το είπαν στο τέλος- ήταν ότι αύριο, Κυριακή 28 Ιουλίου θα συνεδρίαζε

το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του.

Είμαι βέβαιος ότι δεν κιαταλάβατε τίποτα. Ένα όμως ΠΡΕΠΕΙ να το καταλάβετε . Ότι το μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα πάει για την εξόφληση ομολόγων της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών. Και ότι μένουν κάποια «ψίχουλα» για το λαό

Λογικό.

Το χρέος της χώρας μας ανακυκλώνεται συνεχώς και μάλιστα με τρόπο προκλητικό.

Η Ελλάδα αναγκάζεται συνεχώς να παίρνει νέα, βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα, οδηγώντας στην ανέχεια εκατομμύρια πολίτες, υπό την απειλή ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση. Βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό της χώρας, οι δανειστές απειλούν ότι δεν θα εκταμιεύσουν τη δόση αν δεν εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις . Σκεφτείτε το γελοίο του πράγματος: Την Τετάρτη τη νύχτα κυκλοφόρησε έντονη φήμη ότι

οι “φίλοι” μας θα “ μπλοκάρουν την εκταμίευση για 80 υπαλλήλους που δεν είχαν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας.”

Αυτοί που κυκλοφόρησαν τις φήμες, δεν ήξεραν ότι η “καλή μας κυβέρνηση” το είχε…λύσει κι αυτό το εμπόδιο. Και ότι θα δινόταν το «πράσινο φως» και τα χρήματα εκταμιεύονταν ώστε σαν «κοράκια» που περιμένουν, θα έπαιρναν και εκείνοι με τη σειρά τους τα… χρωστούμενα!

Είπαμε: Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης των 4 δισ. ευρώ θα πάει για την εξόφληση ομολόγων της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών, ενώ μικρότερο είναι το ποσό που θα φτάσει στην πραγματική οικονομία. Πως όμως; Με κίνητρα παραγωγικότητας; Νέες επενδύσεις; Νέες θέσεις εργασίας; Όχι δα. Μόνο μέσω της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες. Διότι το ελληνικό κράτος δεν χρωστάει ΜΟΝΟ στο εξωτερικό. Χρωστάει – τεράστια ποσά- ΚΑΙ στο εσωτερικό. Και αυτά τα χρήματα ΙΣΩΣ ξεμπλοκάρουν κάπως κάποιες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν λουκέτο. Και δεν θα δοθούν μόνο στα “φιλαράκια”, τους έχοντες. Που κι αυτοί “έχουν να παίρνουν” αλλά αυτοί τουλάχιστον, ΄'εχουν” και να ζήσουν. Μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση: Από τη δόση των 4 δισ. ευρώ, όταν κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους στην Τράπεζα της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα, ποσό 2,26 δισ. ευρώ θα δεσμευτεί ΑΜΕΣΩΣ από την τρόικα, για την αποπληρωμή χρεολυσίων και τόκων ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και λήγουν στις 20 Αυγούστου 2013. Η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 1.902 εκατ. ευρώ και οι αναλογούντες τόκοι είναι 76 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ και οι τόκοι ανέρχονται σε 10,7 εκατ. Ευρώ.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI, όπως τα υπόλοιπα των ιδιωτών και των ασφαλιστικών ταμείων και αποπληρώνονται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ διατηρούν και τα ίδια υψηλά επιτόκια. Το επιτόκιο των ομολόγων που λήγει στις 20 Αυγούστου είναι 4%.

Λοιπόν : Μην ανησυχείτε και μην αγχώνεστε. Θα μας τις δίνουν τις δόσεις. Διότι αν δεν μας τις δώσουν, δεν θα τα πάρουν πίσω ούτε αυτοί. Κι όλα τ΄ άλλα, είναι επιβεβαίωση της κοροιδίας που μάς τραβάνε και της ανυπαρξίας αυτονομίας του Κοινοβουλίου μας.