Με εκτοξευτήρα πυραύλων, ολμοβόλο και αυτόματα όπλα επιτέθηκαν οι ταλιμπάν στη φυλακή της Ντέρα Ισμαήλ Χαν, πόλης της επαρχίας Χάιμπερ Πακτούνχβα στο Πακιστάν, πριν εισβάλουν στο κτίριο για να απελευθερώσουν εκατοντάδες ισλαμιστές αντάρτες.

«Αρχικά κατέστρεψαν ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένο έξω από την κεντρική πύλη σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς», δήλωσε ο Μουστάκ Ζαντούν, υψηλόβαθμος πακιστανός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο Ary News.

Συνολικά απέδρασαν 243 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι έξι συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα από την αστυνομία και οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Ζαντούν, οι αντάρτες παγίδευσαν τη φυλακή με δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς, από τους οποίους 14 εξουδετερώθηκαν. «Η αστυνομία και άλλες δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της φυλακής» είπε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τη φυλακή όπου υπάρχουν γραφεία των μυστικών υπηρεσιών και γραφεία της αστυνομίας, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Σαχιμπουλάχ Σαχίντ, εκπρόσωπος των πακιστανών ταλιμπάν του ΤΤΡ, μιας ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης που πολεμά εδώ και έξι χρόνια την φιλο-αμερικανική όπως την χαρακτηρίζει κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Περί τους 150 ταλιμπάν, μεταξύ τους 60 καμικάζι, επιτέθηκαν στην κεντρική φυλακή και κατάφεραν να απελευθερώσουν 300 φυλακισμένους», δήλωσε.

Η κεντρική φυλακή της Ντέρα Ισμαήλ Χαν έχει έως 5.000 κρατούμενους, ανάμεσά τους 30 αντάρτες που είχαν φυλακιστεί για επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας και για επιθέσεις κατά της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας, δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.

Η επίθεση αυτή θυμίζει μια άλλη τον Απρίλιο του 2012 στη φυλακή Μπανού, επίσης στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα αφγανικά σύνορα, κατά την οποία απέδρασαν 400 αντάρτες, μεταξύ τους ο Αντάν Ρασίντ.

Το μέλος αυτό των πακιστανών ταλιμπάν ΤΤΡ εξέτιε τότε ποινή φυλάκισης για συνωμοσία την οποία απέτρεψαν οι αρχές, που είχε στόχο τη δολοφονία του τότε προέδρου Περβέζ Μουσάραφ.

Ο Ρασίντ επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο στα μέσα Ιουλίου, γράφοντας επιστολή στην νεαρή ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση Μαλάλα Γιουσαφζάι στην οποία την καλεί «να επιστρέψει στο Πακιστάν» για να μελετήσει το Κοράνι. 

πηγή