Της Δέσποινας Συριοπούλου-Ελεύθερος Τύπος

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στις 3 το μεσημέρι (10 το βράδυ ώρα Ελλάδος) ο υπουργός άμυνας η συνάντηση του Υπουργού των Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του,  κ. Τσακ Χέιγκελ, ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Τα θέματα που απασχόλησαν τους δυο άνδρες ήταν οι εξελίξεις Αίγυπτο και Συρία, και τα διαδραματιζόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είτε αυτή αφορά την Συρία, είτε την Αίγυπτο, η Ελλάδα να συνδράμει όχι μόνο με την διευκόλυνση παροχών στην Βάση της Σούδας, αλλά ενδεχομένως και με άλλους τρόπους που οι περιστάσεις θα επιβάλλουν. Να θυμίσουμε ότι πάγια θέση της Ελλάδας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η μη πολεμική εμπλοκή σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά μόνο υποστήριξη σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα επιχειρήσεις και υλικοτεχνική υποστήριξη. Ο έλληνας υπουργός των εξωτερικών τόνισε τον ρόλο στην Ελλάδας, ως παράγοντα σταθερότητας στην συγκεκριμένη περιοχή και τα Βαλκάνια ενώ οι κ. Αβραμόπουλος και Χέιγκελ συζήτησαν και τις δυνατότητες και προοπτικές βελτίωσης της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Πέρα από τα πολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας θέματα που απασχόλησαν του δυο άνδρες, η πίσω πλευρά της συνάντησης εμπεριείχε άλλη μια ακόμα "προσφορά-δωρεά" των αμερικανών σε αμυντικά εξοπλιστικά συστήματα (τακνς, κλ), τα οποία έχουν ξεμείνει από τον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ, και το Πεντάγωνο θέλει να τα ξεφορτωθεί, ως επιζήμια (επιβαρύνεται με την συντήρηση τους ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός. Σε αυτή την νέα πρόταση των αμερικανών, παραμένει ανοιχτή και αν-υλοποίητη  η προηγούμενη προσφορά για τα 300 περίπου τανκς, για τα οποία αναζητούνται ακόμα (από εποχής Π. Παναγιωτόπουλου) εθελοντές έλληνες εφοπλιστές, προκειμένου να τα μεταφέρουν στην Ελλάδα. Το ερώτημα που τίθεται και στις δυο περιπτώσεις, πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αναβάθμιση και φυσικά την συντήρησή των εν λόγω συστημάτων, όταν μόνο για τα συγκεκριμένα τανκς χρειάζονται 500 εκατομμύρια δολάρια (μόνο για την συντήρηση).      

Νωρίτερα της συνάντησης, ο κ. Αβραμόπουλος παρευρέθη σε τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ κατόπιν της συνάντησής του κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραστεί σε ειδική τελετή στο αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος, όπου και θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό τη συνεργασία για την έρευνα αρχείων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο έλληνας υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα λίγες μέρες πριν ο Αντώνης Σαμαράς περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για την συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, εν όψει του καυτού φθινοπώρου που ανοίγεται για την Ελλάδα… 

Επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον

Σε έναν πυρετό εργασίας και συζητήσεων βρίσκεται το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά για την τελική κατάρτιση του προγράμματος του έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρα από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου, η επίσκεψη στην Νέα Υόρκη  δείχνει να μπαίνει ξανά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ύστερα από το ανοιχτό ενδεχόμενο συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Αν τελικά κλειστεί η συνάντηση με τον γενικό Γραμματέα, στο πλάνο -μέχρι στιγμής- είναι και ένα κλειστό δείπνο με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες σε κάποιο από τα φημισμένα clubsτης Νέας Υόρκης. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται προσπάθεια το δείπνο να οργανωθεί στη Ουάσινγκτον.   

Ωστόσο πιο ψύχραιμες φωνές σημειώνουν τα εμπόδια που υπάρχουν στην διοργάνωση ενός πλήρους προγράμματος στην Νέα Υόρκη, εξαιτίας της "δύσκολης περιόδου" λόγω καλοκαιριού.

 

Όπως και να έχει πάντως, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα σε μια -σύμφωνα με πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα- αναβαθμισμένη συνάντηση, ύστερα -μεταξύ άλλων- και από την διαφαινόμενη πρόθεση των Αμερικανών να δώσουν ώθηση στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση της επίλυσης. Μια λύση άμεσα σχετιζόμενη με τα ενεργειακά της περιοχής… Ενδεικτικό της αμερικανικής πρόθεσης αποτελεί η επίσκεψη του επικεφαλής του StateDepartment, Τζον Κέρι το φθινόπωρο στην Λευκωσία…