Την έκθεση που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με την 4η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σχολιάζει ο οικονομολόγος της Exotix, Gabriel Sterne.

Όπως αναφέρει σε report με ημερομηνία 1 Αυγούστου 2013, αυτό που του τράβηξε την προσοχή είναι η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ η λέξη «καθοδικό ρίσκο». Σε όλη την έκθεση του ΔΝΤ, υπάρχουν περίπου 25 τέτοιες αναφορές, σχολιάζει. Και αναρωτιέται, μάλλον καυστικά, «πόσοι κίνδυνοι χρειάζονται για να υπονομεύσουν μία πρόβλεψη»;

Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι τόσοι πολλοί οι κίνδυνοι που απαριθμεί το ΔΝΤ, που είναι αναπόφευκτο κάποιοι από αυτούς να επαληθευτούν. Μάλιστα, χωρίς να υπάρχει ούτε μία αναφορά σε κάποιο «ανοδικό ρίσκο», το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά προς τα υπόλοιπα.

«Η εντύπωση που μας δημιουργείται, είναι ότι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ είναι υποκριτικά αισιόδοξο. Βάζουν την Ελλάδα να αποτύχει. Τα ρίσκα που αναφέρονται τείνουν τόσο πολύ προς το αρνητικό, που κάνουν τη μεθοδολογία του ΔΝΤ να φαίνεται εκ των προτέρων προκατειλημμένη» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Exotix. 

Ως παράδειγμα, ο οικονομολόγος της Exotix αναφέρει την πρόβλεψη του ΔΝΤ σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το 2014 το βασικό σενάριο προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6%, όμως το ίδιο το κείμενο του ΔΝΤ υπογραμμίζει ταυτόχρονα μια πληθώρα καθοδικών κινδύνων (από καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, μέχρι εξωτερικά ρίσκα που αφορούν την ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη). Έτσι, φαίνεται εύλογο ότι αυτή η καθοδική «προδιάθεση» υποδηλώνει, σε τελική ανάλυση, ότι ο ρυθμός ανάπτυξη δεν θα είναι θετικός, αλλά σε κάθε περίπτωση αρνητικός.

Με όλες αυτές τις αναφορές στην έκθεσή του, στις οποίες θα μπορούσαν εύκολα να προστεθούν και άλλες, σχολιάζει η Exotix, είναι σαν να προσπαθεί το ΔΝΤ να προειδοποιήσει ότι οι ίδιες του οι προβλέψεις και το βασικό του σενάριο δεν είναι ρεαλιστικά. «Μοιάζουν με προειδοποιητικές βολές» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Gabriel Sterne.

Προσθέτει, πέραν αυτών, ότι το ΔΝΤ μοιάζει όλο και πιο εκνευρισμένο με την Ευρωζώνη, σχετικά με τα συνεχιζόμενα χρηματοδοτικά κενά τα οποία ανέρχονται σε 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και σε 6,5 δισ. ευρώ για το 2015. Και ο εκνευρισμός αυτός φαίνεται από το γεγονός ότι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει σε διάφορα σημεία της έκθεσης, αν και με «μετρημένη» διατύπωση, ότι το κλείσιμο αυτών των κενών και η τήρηση της δέσμευσης για ελάφρυνση χρέους, θα αποτελέσουν δοκιμασία για την στήριξη που προσφέρει η Ευρώπη.

«Οι γραμμές του πολέμου μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης έχουν ήδη χαραχθεί. Το ΔΝΤ θα πιέσει με εξαιρετική σκληρότητα για το κλείσιμο αυτών των χρηματοδοτικών κενών, από την Ευρωζώνη, κατά την επόμενη αξιολόγηση» αναφέρει στην έκθεσή της η Exotix. Και καταλήγει λέγοντας ότι υπάρχει ένας μικρός, αλλά όχι ασήμαντος, κίνδυνος για δεύτερο PSI. Δηλαδή, για ένα νέο πρόγραμμα «κουρέματος» ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών. «Κάτι τέτοιο θα ήταν τρελό, αλλά δεν θα ήταν η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται με τρελές ιδέες για την αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης και, πράγματι, τις εφαρμόζουν».

Πηγή

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr