Νέο μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τους όρους του προγράμματος διάσωσής της, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

 «Δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας», δήλωσε σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Για να προσθέσει: «Το ποια μορφή θα λάβουν αυτά τα περαιτέρω μέτρα και η βοήθεια σίγουρα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο».

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι τη μεθοδολογία και τους τρόπους με τους οποίους θα μειώσουν το ελληνικό χρέος θα τους συζητήσουν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Eurogroup.

Πληροφορίες από πηγές εκτός του Ταμείου αναφέρουν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιστεύουν ότι δεν πρέπει να προστεθούν στην πλάτη της Ελλάδας νέα δάνεια στα ήδη υπάρχοντα. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, για να έχει ελπίδες η χώρα να εξέλθει της κρίσης και να ξεπληρώσει το χρέος της.

Πρόοδος
Κατά την κ. Λαγκάρντ, η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο». Κάλεσε, ωστόσο, τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες σε όλους τους τομείς, αναφέροντας ονομαστικά την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις μεταρρυθμίσεις.

Εκδήλωσε, μάλιστα, την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι λόγω της πολιτικής αστάθειας «δεν έγινε τίποτα για έναν ολόκληρο χρόνο». Εξήγησε, πάντως, ότι ένας από τους λόγους που δεν εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές ήταν και το άσχημο πολιτικό κλίμα το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Αναφορικά με την αναστάτωση που προκάλεσαν οι «αποκαλύψεις» του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, ο οποίος τελικά παύθηκε από τα καθήκοντά του, η κ. Λαγκάρντ είπε πως ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντου Μάντεγκα τη διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα προχωρούσε σε αλλαγή της ψήφου της για το ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που της δινόταν η δυνατότητα.

Η Βραζιλία
Οπως δήλωσε γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.: «Είχα μια φιλική και μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό κ. Μάντεγκα από το υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας και με εξουσιοδότησε να το αναφέρω. Μου επεσήμανε ότι η Βραζιλία υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα και εάν θα ήταν δυνατή η επανάληψη της ψηφοφορίας η Βραζιλία θα υποστήριζε το πρόγραμμα. Είναι ιδιαιτέρως ατυχές ότι έγινε υπό αυτές τις περιστάσεις, αλλά είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η θέση της Βραζιλίας αποκαταστάθηκε στο ανώτατο επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της στο ΔΝΤ Πάουλου Νογκέιρα Μπατίστα, μετά τη διαφωνία που εξέφρασε για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, μια στάση που ο εκπρόσωπος τήρησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησής του.

Ο Μπατίστα, ο οποίος εκπροσωπεί άλλες 10 χώρες στο ΔΝΤ, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος είναι «μη ικανοποιητικά» και απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης ύψους 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

DIE WELT
Αναπόφευκτη η ελάφρυνση μετά τις κάλπες

Αναπόφευκτο χαρακτηρίζει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Στο δημοσίευμά της υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «άλλο τα λόγια και άλλο οι αριθμοί» σχετικά με το ελληνικό χρέος, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι η ελληνική οικονομία εξυγιαίνεται με αξιοθαύμαστο ρυθμό. «Αυτά είναι στα λόγια, οι αριθμοί δείχνουν μια διαφορετική εικόνα», αναφέρει η «Die Welt», τονίζοντας πως το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος δεν συνδέεται με την ελλιπή ετοιμότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία βελτιώνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ' ό,τι πιστεύει και εκτιμά η τρόικα.

Ο Τόμσεν
Η «Die Welt» τονίζει πως ο Τόμσεν έχει δηλώσει πως οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να της χαρίσουν 10 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται επιβαρύνσεις για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

«Δεν πρόκειται για πραγματικό μυστικό. Εκτός από τους υπευθύνους στη γερμανική κυβέρνηση, ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει "κούρεμα". Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους. Στο τέλος όμως θα πρέπει να υποκύψουμε στην αλήθεια, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ