Συνηθίζεται όταν Έλληνες πολιτικοί, ειδικά κυβερνητικοί, επισκέπτονται τις ΗΠΑ επίσημα, να θεωρείται μείζον γεγονός από τα Ελληνικά ΜΜΕ. Σπάνια αυτό μετουσιώνεται σε απτό πολιτικό αποτέλεσμα και συνήθως παραμένει ένα καλό επικοινωνιακό εύρημα και τίποτε περισσότερο. Παρ' 'ολ' αυτά η σημερινή συγκυρία είναι μοναδική. 

Η οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία -ή τουλάχιστον έτσι νομίζει η κυβέρνηση Ομπάμα- ενώ η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει πιο ρευστή από ποτέ. Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Τουρκία οι ισλαμοφασίστες φαίνεται να κερδίζουν έναν "γύρο" κι αυτοί, μετά το 1960 το 1980 και το 1997, με τους κεμαλοφασίστες να απαντούν με το "όπλο" των ισλαμιστών στην Αίγυπτο: τις μεγάλες διαδηλώσεις! Το ερώτημα είναι αμείλικτο: εφ' όσον οι Ελληνικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες δεν κατάφεραν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ (και όχι μόνο) πειστικά αλλά και αποτελεσματικά ώστε να ενισχύσουν την δυναμική της χώρας μας σε γεωπολιτικό επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά οικονομικά και στρατιωτικά, η σημερινή κρίσιμη συγκυρία θα δώσει τα επιχειρήματα εκείνα που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα; Το "διακύβευμα" για να χρησιμοποιήσουμε το νεολογισμό του συρμού, δεν είναι αν θα είμαστε στο άρμα των ΗΠΑ ή της Ευρώπης (Γερμανίας) αλλά αν θα μάθουμε να παλεύουμε με κόπο και σχέδιο για τα δικά μας συμφέροντα και μόνο, μακρυά από δογματισμούς ιδεοληψίες και στερεότυπα. Και αυτό είναι ευχή όλων μας ανεξαρτήτως πολιτικών/κομματικών κ.ά. προτιμήσεων.

Ακολουθει άρθρο από τον ιστότοπο Σοφοκλέουςin

Μεγάλο "καλάθι" κρατάει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την κρίσημη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, δεδομένου ότι η συνάντηση από μόνη της συνιστά ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα τεθεί επί τάπητος η οικονομία, η ενέργεια, περιφερειακά θέμα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και η κρίση στην Ευρωζώνη.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι μία ειλικρινής συζήτηση με τον κ. Ομπάμα που θα έχει ως άξονες την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιμονή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Από την ατζέντα της συζήτησης δεν μπορεί να λείπει και το Κυπριακό αλλά και το Σκοπιανό θέματα διαχρονικά στις ελληνοαμερικανικές συζητήσεις.

Τη συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται να απασχολήσει και η σχεδιαζόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, πιο γνωστή ως ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ – ΕΕ η συζήτηση για την οποία αναμένεται να κορυφωθεί όταν την προεδρία της ΕΕ θα αναλάβει η Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς προσδοκά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην εμπέδωση της εικόνας μιας Ελλάδας που, παρά την οικονομική κρίση, έχει ένα σταθερό πολιτικό σύστημα και δείχνει βούληση να εξέλθει από τη στενωπό.

Η ατζέντα συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά

Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί αυθημερόν στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να έχει επαφές με επικεφαλής μεγάλων ελληνοαμερικανικών επενδυτικών ομίλων. Νωρίτερα, θα επισκεφθεί την εφημερίδα Washington Post και θα έχει συζήτηση εφ' όλη της ύλης με την διευθυντική ομάδα.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, στο οποίο έχουν προσκληθεί και στελέχη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, του State Department και του Πενταγώνου όπως και αναλυτές που ασχολούνται με την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ενέργεια.

Την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Τζόν Κέρι και στις 22.00 ώρα Ελλάδος στον Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.