Της Δέσποινας Συριοπούλου-Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη 8 Αυγούστου

Μαραθώνιο συναντήσεων με μια σειρά συνομιλητές διεθνούς κύρους προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας είχε χθες πρώτη ημέρα του επίσημου προγράμματος του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Συγκριμένα ξεχωριστές και τετ α τετ  πολύωρες συναντήσεις είχε  με  το επιτελείο της Washington Post, με διευθυντικά στελέχη του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Washington (CSIS),  καθώς και συνάντηση με στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για λίγες ώρες.  

Ο κύριος Σαμαράς καθώς και οι στενοί συνεργάτες του είχαν την δυνατότητα να εξηγήσουν και να αναλύσουν στους συνομιλητές τους τις δυσκολίες αλλά και τις προόδους που έχουν γίνει στο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2013. Εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια αλλά και απάντησε σε δύσκολες ερωτήσεις για την αλλαγή της διεθνούς εικόνας της χώρας, δίνοντας έμφαση στο δύσκολο έργο, στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για αλλαγή του κράτους που κάνει η κυβέρνηση. Ο  έλληνας πρωθυπουργός  επεδίωξε στην συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τους επικεφαλής της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα αλλάζει και δημιουργείται ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον. Αυτήν την εικόνα ο Αντώνης Σαμαράς θα  παρουσιάσει και στα υπόλοιπα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης (New York Times και δίκτυο Bloomberg), με τα οποία θα συναντηθεί την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη.

Την σημασία της Ελλάδας ως στρατηγικός και συμμαχικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών επαναβεβαίωσε ο έλληνας πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε (χθες το μεσημέρι) με ανώτερα στελέχη του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ένα από τα ισχυρότερα Think-tanksτης Ουάσινγκτον.   Η συνάντηση με  το συγκριμένο thinktank μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί -τουναντίον- καθώς είναι ο φορέας που εισηγείται εδώ και δεκαετίες τις βασικές  πολιτικές στα κέντρα εξουσίας και διοίκησης των ΗΠΑ  (Λευκό Οίκο, Γερουσία, State Department).  Ο κ. Σαμαράς εν όψει των ιστορικών γεωπολιτικών αλλαγών που επίκεινται στην Ανατολική Μεσόγειο εξήγησε κ ανέλυσε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα σε όλα τα επίπεδα ως αναβαθμισμένος στρατηγικός στοχευμένα επιλεγμένος εταίρος στην περιοχή δεδομένων των εξελίξεων που θα επιφέρουν αλλαγές που είναι δυνατόν να επηρεάσουν καθοριστικά  και την Ελλάδα αλλά και το τρίγωνα Κύπρο Ισραήλ Κρήτη(Ελλάδα) λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Στην ολιγόωρη μετάβασή του στην Νέα Υόρκη το απόγευμα συναντήθηκε με εκπροσώπους από διεθνή περίπου 20 HedgeFunds, -οι οικονομικές δυνατότητες των οποίων ξεπερνούν το ένα τρις- στους οποίους εξήγησε τα νέα δεδομένα  της χώρας για επενδύσεις, καθώς και  το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει τις νέες επενδύσεις, τις διευκολύνσεις που θα δοθούν σε επενδύσεις στρατηγικής σημασίας (πχ εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων).  

Σήμερα Πέμπτη στις τρεις παρά πέντε τ.ω. -21:55 ώρα Ελλάδος- ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Barack Obama, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Jack Lew, της Susan Rice, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και την Caroline Atkinson, σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας.  

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια ώρα με την οικονομία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των δυο ανδρών. Η παρουσία του οικονομικού επιτελείου του προέδρου Ομπάμα στην συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην οικονομία μιας συμμαχικής χώρας που έχει εισέλθει στην διαδικασία των δύσκολων μεταρρυθμίσεων -εν μέσω βαθειάς κρίσης- ακολουθώντας την συνταγή της αυστηρής και εξοντωτικής λιτότητας, μια πολιτική την οποία έχει επιβάλει το Βερολίνο και στην οποία είναι αντίθετες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από την συνάντηση Ομπάμα Σαμαρά αναμένεται να  προκύψει όχι μόνον σύμπτωση αλλά και ταύτιση  απόψεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας στα ζητήματα οικονομίας και δη στους τρόπους καταπολέμησης της κρίσης. Δηλαδή έμφαση στην ανάπτυξη, επενδύσεις και φυσικά  μείωση της ανεργίας, σε  αντίθεση με την σκληρή απάνθρωπη εξοντωτική  πολιτική λιτότητας του Βερολίνου. Από την συνάντηση αυτή που ήδη κάνει και αμερικανούς αναλυτές να μιλούν για ιστορικής σημασίας συνάντηση μετά την αναβάθμιση της από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός θα εξέλθει ιδιαίτερα ενισχυμένος από την αμερικανική στήριξη εν όψει του δύσκολου φθινοπώρου που έρχεται.   Ενίσχυση που θπρέπει να κεφαλαιοποιήσει  το αμέσως προσεχές διάστημα.

Νωρίτερα της συνάντησης στον Λευκό Οίκο, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στο State Department με τον υπουργό των  εξωτερικών John Kerry, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του έλληνα πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Το γεύμα εργασίας αποτελεί την συνέχεια της συνάντησης με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 30 Ιουλίου  Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του State Department ο υπουργός των εξωτερικών θα αναφερθεί στην συνεργασία των δυο χώρων, στην συμμαχική σχέση, αλλά και θα εκφράσει την στήριξη του στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση.  

Τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος με πρώτο το κυπριακό που διακαώς οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει μια κινητικότητα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης, (που πολιτικά  και οικονομικά συνδέεται άμεσα με συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του τριγώνου Κύπρου-Ισραήλ-Κρήτης), φυσικά  τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας είναι τα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών Σαμαρά-Kerry. Ιδιαίτερη με βαρύνουσα σημασία  αναφορά αναμένεται σύμφωνα με πηγές να γίνει και στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Η ελληνική πλευρά θέλει να πείσει τους αμερικανούς συνομιλητές της ότι αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στο ασταθές περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Σαμαράς, μετά την συνάντηση στον Λευκό οίκο ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, από όπου θα μεταβεί με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Νέα Υόρκη για την συνέχεια του προγράμματός του, με συναντήσεις με τον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki Moon, τον επικεφαλής του American Jewish Committee, David Harris, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, τους αλληνομαερικανούς επιχειρηματίες στο γεύμα που θα παρατεθεί στο Metropolitan Clubτης Νέας Υόρκης.