Η λιτότητα δεν είναι η μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση, χρειάζονται και η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Αυτό ήταν το συμπέρασμα των όσων είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην προχθεσινή τους συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Είναι προφανές ότι η Ευρώπη και η Ευρωζώνη έχουν προκρίνει ως πολιτική επίλυσης της κρίσης πρώτα τη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία θα φέρει και την ανάπτυξη μέσω πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν και μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Και η πολιτική αυτή, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας, στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς αποτελεί επιλογή των κυρίαρχων οικονομικά και πολιτικά δυνάμεων στην Ευρωζώνη.

Βελτιώσεις μπορεί να γίνουν, αλλά αυτές θα είναι οριακές. Αλλά και πάλι, υλοποιώντας μια σειρά από δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της τρόικας, μπορεί ταυτόχρονα να καταρτίσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα-πλαίσιο στο οποίο θα καταγράφονται οι τομές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανασύνταξη των παραγωγικών της δυνάμεων, ώστε τα επόμενα χρόνια να πετύχει υψηλότερη εσωτερική προστιθέμενη αξία για να διασφαλίσει την άνοδο της απασχόλησης και του βιοτικού επιπέδου και μεγαλύτερη διεθνή ανταγωνιστικότητα, πράγμα που σημαίνει να μετακινηθεί από προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλής τεχνολογίας και ποιοτικού περιεχομένου σε προϊόντα και υπηρεσίες μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας, υποστήριζε παλαιότερα ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η χώρα μας χρειάζεται να συνδυάσει τα παραδοσιακά συγκριτικά της πλεονεκτήματα με τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Επειδή τα προβλήματα ήταν γνωστά και δυστυχώς προβλέψιμα από τότε, ο υπουργός υποστήριζε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα ασκείται πάνω σε τεντωμένο σκοινί και ως μόνη διέξοδο και λύση έβλεπε (και βλέπει) την υιοθέτηση ενός πειστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με συνεπή και άμεση εφαρμογή, το οποίο θα έχει δεκαετή διάρκεια.

Το πρόγραμμα αυτό αναμένει σήμερα η ελληνική κοινωνία, το οποίο καταρτίζουν δύο κέντρα ερευνών με πολυετή πείρα στον τομέα τους. Σημειώνεται ότι την κατάρτιση του προγράμματος ανάπτυξης δεν εμποδίζει καμία τρόικα. Ομως, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για να πετύχει χρειάζεται και χρηματοδότηση.

Η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από τα κοινοτικά κονδύλια μέσω των πολυετών προγραμμάτων, αλλά και το πιστωτικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στηρίζοντας όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Πολλοί νομίζουν ότι όλα αυτά είναι εύκολα. Τίποτα δεν είναι εύκολο ούτε γίνεται γρήγορα.

Μπορεί η κρίση να προσφέρει ευκαιρίες, αλλά τυχεροί θα είναι όσοι τις αξιοποιήσουν. Δεν έρχονται με αυτόματους μηχανισμούς στο τραπέζι των επιλογών. Δημιουργούνται και αξιοποιούνται. Αυτό πρέπει να κάνει και η χώρα μας.

Δημήτρης Πλακούτσης-naftemporiki