των Erkki Vihriala και Guntram B. Wolf

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους συνέβαλε σημαντικά στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και των Λαϊκής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου ειδικότερα. Η Λαϊκή έχασε 2,3-2,5 δισ. ευρώ από τα assets και η Τράπεζα Κύπρου έχασε 1,8 δισ. ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών ίδιων κεφαλαίων των τραπεζών. Όταν όμως εφαρμόστηκε η αναδιάρθρωση το ευρωπαϊκό σύστημα δεν αντιμετώπισε προληπτικά τις επιδράσεις της στις κυπριακές τράπεζες. Το άρθρο αυτο εξετάζει το πόσο ευάλωτες είναι οι ελληνικές τράπεζες σε μια αντίστοιχη δυσμενή έκπληξη από την Κύπρο (χωρίς να παίρνει θέση για το πόσο πιθανό ειναι αυτό) και υποστηρίζει οτι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει.

Τα κυπριακά assets δεν αποτελούν μη αμελητέα ποσότητα για τον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών. Το γράφημα παρακάτω εμφανίζει ότι σμίκρυναν την έκθεση σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης κατά τάξεις μεγέθους. Στο α τρίμηνο του 2013 η ελληνική έκθεση στην Κύπρο ανερχόταν στα 9 δισ. ευρω. Αυτό αντιστοιχεί στο 16,5% των συνολικών κεφαλαίων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέος αναμφισβήτητα καθυστέρησε για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, οι γαλλικές τράπεζες -ενώ είχαν την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα προ κρίσης- είχαν επίσης λίγο χαμηλότερη έκθεση στην Κύπρο απο τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τους απαιτήσεις ως ποσοστό του συνολικού κεφαλαίου και των αποθεματικών, διαμορφώθηκαν στο 14,2% στο α΄ τρίμηνο του 2009 και παρέμειναν υψηλότερα του 10% μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2010. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες ειναι σε ασθενέστερη θέση σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίων.

Η Ευρώπη απέτυχε να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η κρίση επανήλθε εκδικητικά όταν επιτέλους βγήκε στη φορά η κυπριακή κρίση. Οι Steil και Walker επισημαίνουν μια παρόμοια αλληλεξάρτηση στην ιβηρική χερσόνησο, με τις απαιτήσεις των ισπανικών τραπεζών στην Πορτογαλία να ανέρχονται στο 13,4% του συνολικού κεφαλαίου και των αποθεματικών στο α τρίμηνο του 2013. Ο συνάδελφος μας Ashoka Mody έχει υποστηρίξει ότι ίσως χρειαστούν περισσότερες αναδιαρθρώσεις χρέους. Εάν ειναι έτσι, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να δράσει άμεσα. Η καθυστέρηση της επίλυσης των συνεπειών της αναδιάρθρωσης είναι επικίνδυνη.

Copyright © Bruegel Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ

Πηγή:www.capital.gr