Η Αδούλωτη Κερύνεια ήδη διατύπωσε γραπτώς τη διαφωνία της στην πρόταση για την Αμμοχωστο νοουμένου ότι αυτή συνοδεύεται με ανταλλάγματα που προσφέρονται απο την Κυπριακή Δημοκρατία προς το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

Η πρόταση για την Αμμόχωστο με ανταλλάγματα σαλαμποιεί το Κυπριακό. Αλλο είναι να απαιτούμε απο την κατοχική δύναμη να παραδώσει την κλειστή Αμμόχωστο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους νόμιμους κατοίκους διότι αυτό επιβάλλει το Δίκαιο και αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλο να προσφέρονται ανταλλάγματα τα οποία προδικάζουν και τη λύση του Κυπριακού της οποίας η βάση είναι η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και η θυματοποίηση των προσφύγων μας, πρώτιστα των Κερυνειωτών.

Πέραν της διαφωνίας μας επι της ουσίας όπως έχουμε εξηγήσει, μας εξοργίζει το γεγονός ότι φαίνεται να προβάλλονται και πονηρές «ουρές»  στα ανταλλάγματα με προορισμό να υποβοηθηθεί η νέα υποχώρηση που ετοιμάζεται με την πρόταση για την Αμμόχωστο. Φαίνεται να υπάρχει στην πρόταση η «ουρά» του παρανόμου αεροδρομίου της Τύμπου. Η συμπερίληψη της «ουράς» αυτής  φαίνεται να είχε σκοπό να  εξαντληθούν οι αντιδράσεις στο αεροδρόμιο της Τύμπου και  να περάσει απαρατήρητη η εκχώρηση Κρατικής κυριαρχίας της Δημοκρατίας με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, για απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την Ευρώπη, χωρίς αντίδραση.

Διερωτώμαστε λοιπόν: είναι εκ του πονηρού οι διαμαρτυρίες των Κομμάτων για το αεροδρόμιο της Τύμπου; Διερωτούμαστε διότι, κατα τη γνώμη μας, με την ίδια λογική  οφείλουν να διαμαρτύρονται τα Κόμματα  και για τη «φέττα του σαλαμιού» που θα αφαιρεθεί απο την Κυπριακή Δημοκρατία με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Ζητούμε να σταματήσουντα πολιτικά παιγνίδια που εξυπηρετούν την κατοχή και να ξεκαθαρισθούν θέσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση.Πρίν τον Οκτώβριο. Νοιαζόμαστε πράγματι για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των προσφύγων μας ή οχι; Αν ναί, τότε δεν μπορεί να συνεχίζεται να γίνεται λόγος για λύση ΔΔΟ. Πρέπει να σταματήσει η σαλαμοποίηση του Κυπριακού όπως προκύπτει απο τις προτάσεις που μέχρι τώρα γίνονται για την Αμμόχωστο και να  προχωρήσουμε σε καταγγελία όλων των μέχρι τώρα υποχωρήσεων που έγιναν προς την κατοχή, να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη σωστή του βάση και να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση των παραβιάσεων που έγιναν με την εισβολή και κατοχή. Η αποκατάσταση των αρχών Δικαίου που παραβιάστηκαν θα δώσουν αυτόματα και τη ποθούμενη συνολική λύση στο Κυπριακό.

Απο το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.