Στην άνοιξη του 2014 παρέπεμψε ο Γεργκ Ασμουσεν για τις όποιες ενέργειες αναφορικά με το ελληνικό χρέος και ένα ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, εφόσον διαπιστωθεί ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και πάντοτε στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Στουρνάρα προέτρεψε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες που έχουν γίνει σημειώνοντας ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ιδιαίτερα τους τελευταίους 18 μήνες».

«Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην ελληνική οικονομία, αναγνωρίζω ότι είναι μια επώδυνη διαδικασία και ότι η ανεργία είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» δήλωσε ο Γεργκ Ασμουσεν

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε απάντησε όχι προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες παραπέμποντας και πάλι στις αποφάσεις του eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αρκετά για την Ελλάδα για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και τις μέλλουσες» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας.

Ο Ασμουσεν συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το δείπνο με τους επιχειρηματίες

Ο κ. Ασμουσεν θα δει επίσης κατ' ιδίαν τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας k. Γιώργο Ζανιά o οποίος οργανώνει δείπνο με επιχειρηματίες, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του κ. Άσμουσεν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο δείπνο, που γίνεται σε πολύ στενό κύκλο, θα συμμετέχουν οι: Μιχάλης Τσάμαζ, Πρόεδρος ΟΤΕ (θυγατρική της Deutsche Telecom), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Εφοπλιστής και Πρόεδρος του Costa Navarino), Δημήτρης Μαντζούνης της ALPHA BANK, Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος του Βιομηχανικού Ομίλου και Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita.

Το πρωί της Πέμπτης (10:30) θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο

Πρόσωπο για ειδικές αποστολές το μέλος της Εκτελεστικής Επιστροπής της ΕΚΤ

Πρόσωπο για «ειδικές αποστολές» χαρακτηρίζεται ο γερμανός οικονομολόγος κ. Γεργκ Ασμουσεν που επισκέπτεται την Τετάρτη την Αθήνα για επαφές με την πολιτική ηγεσία  της Ελλάδας και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

 
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εκπροσωπήσει τις θέσεις του Βερολίνου καθώς είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της Ανγκελα Μέρκελ ενώ διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως το τέλος του 2011.
 
Η επίσκεψή του στην Αθήνα έρχεται μια ημέρα μετά την δήλωση του κ. Σόιμπλε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της, πέρα από το 2014, και ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέο πρόγραμμα.
 
Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι το νέο αυτό πακέτο, το οποίο κοινοτικές πηγές έχουν αποκαλούν «προληπτικό» (precautionary), συζητείται εδώ και λίγους μήνες στο παρασκήνιο.
  
Αντικειμενικός του σκοπός του θα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τηw περιόδου 2014-2016. Μόνον για τη διετία 2015-2016 το ΔΝΤ εκτιμά το εν λόγω κενό στα 10,9 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει, πρώτον, τα κεφάλαια που θα «περισσέψουν» από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα οποία εκτιμώνται στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ.
 
Αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο έγινε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προς τον κ. Στουρνάρα και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, τον Γερμανό κ. Ματίας Μορς, κατά την τελευταία αξιολόγηση της τριμερούς στην Αθήνα τον Ιούλιο.
 
Δεύτερον, το «προληπτικό μνημόνιο», θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα νέο πολύ μικρότερο δάνειο προς την Ελλάδα από τον ευρωμηχανισμό στήριξης (ESM) στην περιοχή των 5 ως 7 δισ. ευρώ.  
 
Σύμφωνα με το Reuters η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014-2016.
 
Τρίτον, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια νέα μείωση επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα που υπερβαίνουν τα 200 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο χαρακτηρισμός προληπτικό (precautionary) δεν είναι τυχαίος. Η λογική του είναι ότι  θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές το 2014.
 
Παράλληλα όμως, η ύπαρξή του εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι η χρηματοδοτική συνέχεια της χώρας είναι διασφαλισμένη, υποβοηθώντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές το επόμενο έτος.

Το δημοσίευμα του Reuters

Το Reuters σε δημοσίευμά του κάνει αναφορά στην επίσκεψη του κ. Ασμουσεν και το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας.

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Ελληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα θα έχει ως στόχο να καλύψει έλλειμμα χρηματοδότησης το 2014-2016 και θα ήταν πολύ μικρότερη από ό, τι τα προηγούμενα πακέτα ενίσχυσης.
Ελληνες αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι αυτό το έλλειμμα χρηματοδότησης θα μπορούσε να καλυφθεί με ένα συνδυασμό των νέων δανείων διάσωσης, ή μέτρων στήριξης του χρέους. Σ' αυτό προφανώς αναφέρθηκε ο Ολι Ρεν την Τετάρτη, όταν είπε ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ενδεχομένως να είναι μια επιλογή βοήθειας προς την Ελλάδα. Πρότεινε κι άλλη επιλογή, βέβαια: «Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί, για παράδειγμα με την επέκταση των περιόδων του δανείου (των υφιστάμενων δανείων διάσωσης)» δήλωσε στην φινλανδική εφημερίδα Ηelsingin.
Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, επιστρέφουν στην Αθήνα το φθινόπωρο για να επανεξετάσουν αν το χρέος είναι σε βιώσιμη βάση και κατά πόσον η κυβέρνηση πρέπει να βρει περαιτέρω πόρους για την κάλυψη των στόχων του προϋπολογισμού για την περίοδο 2015-2016.
Τα φορολογικά έσοδα εξακολουθούν να υπολείπονται των στόχων και η ελληνική οικονομία έχει παλέψει για να δείξει σημάδια ανάκαμψης, μετά από μια πρωτοφανή συρρίκνωση».
 
tovima.gr
σχετικά άρθρα
 
Ιδιαίτερης σημασίας η επίσκεψη Άσμουσεν της ΕΚΤ στην Αθήνα