Το επίμαχο θέμα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά την επίλυση του τόσου «καυτού» για την κυβέρνηση και την κοινωνία, θέματος, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, θέλω να το δω προσωπικά και σε βάθος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», ο κ. Σαμαράς φέρεται διατεθειμένος να λάβει οριστικές αποφάσεις για το θέμα σε κοινή γραμμή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, οι δύο άνδρες αναμένεται να αρχίσουν σύντομα συναντήσεις με βουλευτές, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στις κοινοβουλευτικές ομάδες και να πειστούν οι διαφωνούντες ότι οι όποιες αποφάσεις δεν πρόκειται να πλήξουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Στο θέμα των πλειστηριασμών έγινε χθες αναφορά και κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε ολιγόλεπτη συζήτηση για το ζήτημα και τα κριτήρια «ξεπαγώματος», με έμφαση στην ανάγκη προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, διαβεβαίωσε εκ νέου την Τετάρτη ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία των αδύναμων.

Χθες πάντως η κυβέρνηση απέρριψε τις δύο βουλευτικές τροπολογίες για την παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Οι τροπολογίες ζητούσαν την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι 31 – 12 – 2014 (τροπολογία Α. Λοβέρδου, Χρ. Αηδόνη) ή μέχρι τις 31 – 12 – 2016 (τροπολογία Ν. Σταυρογιάννη, Γ. Κουράκου).