Του Γιάννη Αγγέλη 

Τα χρήματα που θα χρειασθεί η Ελλάδα για να τα βγάλει πέρα μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης από το τρέχον δάνειο στα μέσα του 2014, θα υπολογισθούν από την τρόικα μέσα στον Οκτώβριο. Ήδη όμως το ΔΝΤ και η Κομισιόν έχουν διαφορετική άποψη για το ποσό καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτά θα είναι υπερδιπλάσια από αυτά που υπολογίζει η Κομισιόν (περί τα 4,5 δισ. ευρώ).

Ο «τρίτος» ενδιαφερόμενος, το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι την ιδέα ότι αυτά τα χρήματα, όσα και αν είναι τελικά, μπορεί να τα δώσει το ΤΧΣ, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, από τα… περισσευούμενα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Αυτό το ΔΝΤ προς το παρόν δεν θέλει ούτε να το ακούει καθώς οι αξιωματούχοι του εκτιμούν ότι η υπόθεση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών στην Ελλάδα δεν θα έχει λήξει πριν ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος των stress test και οριστικοποιηθεί η εκτίμηση για το επίπεδο του ΑΕΠ με το οποίο θα πρέπει να γίνουν τελικά οι λογαριασμοί…

Και σ’ αυτό φαίνεται ότι συμφωνεί και η ΕΚΤ η οποία προς το παρόν προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ στην όλη συζήτηση.

Με λίγα λόγια η συζήτηση του Οκτώβρη για το τρίτο πακέτο έχει αρχίσει, αλλά παραμένει μπερδεμένη. 

Η διαφωνία ΔΝΤ – Κομισιόν δεν μπορεί να λυθεί με «λόγια». Και αυτό γιατί ενώ οι αποπληρωμές δανείων του ΔΝΤ από την Αθήνα  το φθινόπωρο δεν είναι τεράστιες (περί το 1,7 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους), η κατάσταση για το 2014 είναι πολύ δύσκολη σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει τον δανεισμό. Τον επόμενο χρόνο οι λήξεις του δανείου του ΔΝΤ αγγίζουν τα 7,5 – 8 δισ. ευρώ. Και εάν αυτά πρέπει να πληρωθούν χωρίς τις επόμενες δόσεις της προβλεπόμενης από το ΔΝΤ χρηματοδότησης τότε κάποιος άλλος πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα» ούτε για αστείο δεν επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο να τα βγάλει πέρα μόνο του… Κατά συνέπεια η Κομισιόν ή θα πρέπει να βρει τρόπο να… συμβιβαστεί με τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θέτει το ΔΝΤ (νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους) ή να βρει λεφτά να πληρώσει η Ευρωζώνη. 

Ιδέες κατά πως φαίνεται υπάρχουν και η αρμόδια ειδική ομάδα που έχει συγκροτηθεί από την Κομισιόν έχει ήδη ετοιμάσει κάποιες από αυτές για το Eurogroup του Οκτωβρίου. Αλλά για να προχωρήσουν οι ιδέες αυτές θα πρέπει να συμφωνήσει και το ΔΝΤ. Και αυτό δεν είναι κάτι που φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα…

Πηγή:www.capital.gr