Βεβαιότητα για ευθύνη του Άσαντ σχετικά με την επίθεση με χημικά στη Συρία εκφράζουν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και επικαλούνται αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους. Για αντίποινα προειδοποιεί ο Άσαντ μέσα από συνέντευξη σε γαλλική εφημερίδα.

Σε 9σέλιδη έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τις υπηρεσίες εξωτερικών και στρατιωτικών πληροφοριών και θα παρουσιαστεί στο γαλλικό κοινοβούλιο, περιλαμβάνονται και δορυφορικές φωτογραφίες που κατά την έκθεση δείχνουν ότι η επίθεση προήλθε από περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, στα ανατολικά και τα δυτικά της Δαμασκού. Σε αυτή γίνεται λόγος για τουλάχιστον 281 νεκρούς, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από εκείνον που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει η έκθεση οι δυνάμεις του Άσαντ εκτέλεσαν μια "μαζική και συντονισμένη" επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου και το γεγονός αυτό σύμφωνα γαλλική κυβερνητική πηγή συνιστά "μεγάλη απειλή για την εθνική και την παγκόσμια ασφάλεια".

Πάντως η γαλλική κυβέρνηση δεν αναμένεται να φέρει στο κοινοβούλιο το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελιζαμπέτ Γκιγκού.

"Σε μία πολύπλοκη κατάσταση σαν αυτή, χρειάζεται να είμαστε πιστοί στις αρχές, με άλλα λόγια στο Σύνταγμα, που δεν υποχρεώνει τον πρόεδρο να ζητήσει ψηφοφορία, ούτε καν δημόσια συζήτηση", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info η Γκιγκού, βετεράνος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Δαμασκό και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε γαλλική στρατιωτική επέμβαση κατά της κυβέρνησής του θα έχει αρνητικές συνέπειες για το Παρίσι.
«”Εκείνοι που διατυπώνουν κατηγορίες θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία. Έχουμε προκαλέσει τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταθέσουν έστω και ένα μοναδικό ψήγμα απόδειξης. Οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ αποδείχθηκαν ανίκανοι να το πράξουν”, δήλωσε ο Άσαντ και προεδοποίησε ότι “θα υπάρξουν συνέπειες, φυσικά αρνητικές, για τα γαλλικά συμφέροντα” εφόσον συνδράμουν τους αντάρτες.

Παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός “περιφερειακού πολέμου” σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση. “Η Μέση Ανατολή είναι ένα βαρέλι με μπαρούτι και σήμερα η φωτιά το πλησιάζει. Όλοι θα χάσουν τον έλεγχο όταν εκραγεί το βαρέλι αυτό με το μπαρούτι. Το χάος και ο εξτρεμισμός θα ξεχυθούν. Ο κίνδυνος για έναν περιφερειακό πόλεμο υπάρχει”.

Ταυτόχρονα η συριακή κυβέρνηση ζητά από τον ΟΗΕ να εμποδίσει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τη Συρία. "Η συριακή κυβέρνηση καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του (…) και να φέρει εις πέρας τις προσπάθειες για να εμποδιστεί οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας και να προχωρήσουμε προς μια ειρηνική πολιτική λύση στην συριακή κρίση", δηλώνει ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι, σε επιστολή του προς τον Μπαν. 

πηγή