Του Ιωάννη Μιχαλέτου
Σε πρόσφατη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί ότι "πιθανότητες πλήγματος των ΗΠΑ στη Συρία βαίνουν ταχέως μειούμενες και την παρούσα περίοδο (01/09/2013) εκτιμώνται ως λιγότερο από 25% πιθανές για το μήνα Σεπτέμβριο 2013. Μια ανανεωμένη διεθνής συνδιάσκεψη για το μέλλον της Συρίας είναι το πλέον πιθανό σενάριο καθ'οδόν προς το συνέδριο των G-20 και τη σύγκλιση της ολομέλειας του ΟΗΕ το ερχόμενο διάστημα".
Τα ανωτέρω δείχνουν να επιβεβαιώνονται από μια σειρά κινήσεων των "παιχτών" που συνθέτουν αυτή τη κρίση.
- – Στις ΗΠΑ, πολλαπλασιάζονται οι διαρροές από κύκλους των Ε.Δ. ότι αντιτίθενται σε αυτή την επίθεση και ιδιαιτέρως στις επιπλοκές που θα υπάρξουν.
- – Η Γαλλία δήλωσε δια του Προέδρου Ολάντ, ότι μόνο εάν και εφόσον οι ΗΠΑ και δια του Κογκρέσου επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους, τότε και αυτοί θα συμμετάσχουν.
- – Το ΝΑΤΟ βεβαίωσε ακόμα μια φορά μέσω του Γ.Γ. ότι δεν θα συμμετάσχει ως διακυβερνητική οντότητα.
- – Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επίσης σε δηλώσεις του εξήγησε ότι μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να υπάρξει πόλεμος.
- – Επιπλέον στις ΗΠΑ ένα σημαντικό τμήμα των Μ.Μ.Ε. είτε αντιδρά ευθέως στην πολιτική Ομπάμα είτε εμμέσως.
Λόγου χάρη, εντύπωση και γέλωτα σε αρκετούς προκάλεσαν τα σχόλια του "Πολεμοχαρούς" Γερουσιαστή Μακέιν ο οποίος δήλωσε στις 3/09/2013 στο κανάλι Φοξ, ότι η φράση "Αλλαχού Ακμπάρ" που φωνάζουν οι Σύροι Τζιχαντιστές, σημαίνει "Σε ευχαριστώ Θεέ μου" κατά παραπλήσιο τρόπο με την Χριστιανική θεώρηση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την γνωστή αυτή Ισλαμική ιαχή που ακούγεται σε όλα τα βίντεο σφαγιασμού στα μέτωπα της Συρίας από τους φανατικούς Ισλαμιστές. Παραλλήλως η Σάρα Πέιλιν, η πάλαι ποτέ υποψήφια Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Μακέιν το 2008, τάχθηκε ευθαρσώς εναντίον του πολέμου, εκφράζοντας ένα σημαντικό τμήμα του συντηρητικού Αμερικανικού κόσμου.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικές φυσιογνωμίες του Αμερικανικού κατεστημένου όπως ο Κίσινγκερ και ιδίως ο Μπρεζίνσκι έχουν ταχθεί σαφέστατα εναντίον μίας Αμερικανικής εμπλοκής στη Συρία.
Συνεχίζοντας, πρέπει να ειπωθεί ότι το ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό "Globe Magazine" παρουσίασε σε σημερινή εκδοσή του ένα στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος της δεκαετίας του '90 με τη σημείωση ότι πρόκειται για τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία υποτίθεται ότι βρισκόταν σε περίπτυξη ερωτικού τύπου με άτομο του ιδίου φύλου (Νεαρά μελαχρινή).
Για να μην αφήσει το παραμικρό υπονοούμενο το περιοδικό γιατί ασχολείται με την "προσωπική ζωή της",αναφέρει υπό τύπον ερωτήματος στην επικεφαλίδα: "Το μυστικό παρελθόν της θα την καταστρέψει ενώ οδεύει προς το Λευκό Οίκο ;". Η Κλίντον και το λεγόμενο σύστημα της στην Ουάσινγκτον είναι από τις βασικές ομάδες πίεσης προς το Πρόεδρο Ομπάμα για κτύπημα στη Συρία, ενώ ο ιδιοκτήτης του περιοδικού είναι ένα από τα άτομα κλειδιά στο διεθνές σύστημα λόγω της ιδιότητος του ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της γνωστής λέσχης Μπίλντερμπεργκ, αλλά και άλλων συναφών και λιγότερο γνωστών Λεσχών. Το Μάιο του 2009 μάλιστα βρισκόταν και στην Ελλάδα.
– Τέλος, θα αποτελούσε μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθεί η παρούσα διάταξη μάχης (04/09/2013) στην Ανατολική Μεσόγειο και πέριξ των ακτών στης Συρίας, ούτως ώστε να παρουσιαστούν με ευκρινή τρόπο οι πιθανότητες ή μη μιας ενδεχόμενης Αμερικανικής επίθεσης.
Στο παρακάτω χάρτη εμφανίζονται οι ναυτικές μονάδες όλων των κρατών με τη σημείωση βεβαίως ότι υπάρχουν και μη κατονομαζόμενα υποβρύχια και βεβαίως ειδικές δυνάμεις, αεροσκάφη σε διάφορες βάσεις, κ.α. Επειδή όμως ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει ταυτίσει την όλη επιχείρηση στη Συρία με μια επίθεση μέσω των πυραύλων Τόμαχοκ, τότε διαφαίνεται ότι η διάταξη των Ρωσικών ναυτικών δυνάμεων εν είδη αντιαεροπορικού τείχους (λόγω των συστημάτων που εμπεριέχουν) ακριβώς κατά μήκος των ακτών της Συρίας-Λιβάνου, εμποδίζουν εν πολλοίς την επιτυχία μιας Αμερικανικής επίθεσης αυτού του τύπου.
Με δεδομένο ότι η Συρία διαθέτει αξιόλογη αντιαεροπορική άμυνα και το γεγονός ότι έχει παραταχθεί εγγύς των θαλασσίων συνόρων της ένας αξιόλογο αντιαεροπορικός εξοπλισμός εν πλω από τους Ρώσους, ένα πλήγμα με Τόμαχοκ θα είχε λίγες επιδράσεις στη Συριακή πολεμική μηχανή, καθότι πολλοί πύραυλοι δεν θα κατάφερναν καν να χτυπήσουν τους ενδεδειγμένους στόχους προτού καταρριφθούν καθ'οδόν. Επιπλέον λόγω των συστοιχιών πυραύλων εδάφους-επιφανείας, Ρωσικού τύπου που διαθέτουν οι Σύριοι πέριξ των ακτών τους, είναι αδύνατο σε Αμερικανικά πλοία να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 250-300 χιλιομέτρων και μειώνονται και με αυτό το τρόπο οι πιθανότητες ενός "γερού σύντομου χτυπήματος" ή και αποβάσεως δύναμης πεζοναυτών.
Ως εκ τούτου, ενυπάρχει ο κίνδυνος να αναγκαστούν οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πλήρη πολεμική και μακροχρόνια πολεμική δράση προκειμένου να μη πληγεί το γόητρο τους, μετά από μια εν πολλοίς "αποτυχημένη" αρχική επίθεση, γεγονός όμως που έρχεται σε αντίθεση με τη κακή οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, την αντίθεση του πληθυσμού σε νέες πολεμικές περιπέτειες, την απροθυμία της "Διεθνούς κοινότητας", αλλά και τον λίαν υπαρκτό φόβο για αντίποινα των Ιρανών στο Κόλπο-Σαουδική Αραβία αλλά και της Ρωσίας σε άλλες κρίσιμες γεωστρατηγικές περιοχές.
Σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν λύσεις πρακτικού τύπου από τις Ε.Δ. των ΗΠΑ πέρα μιας πλήρους εμπλοκής με αντίτιμο ακόμα και την έναρξη ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Με όλα αυτά υπόψη, οι πιθανότητες ενός πλήγματος μειώνονται και ανοίγει ο δρόμος για συνεννοήσεις μεταξύ όλων των πλευρών το ερχόμενο διάστημα τόσο στους G-20, όσο και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το αμέσως προσεχές διάστημα στη Νέα Υόρκη.
Εάν υπάρξει εμπλοκή στρατιωτική (κατά πάσα πιθανότητα σύντομης διάρκειας) αυτή θα είναι από τη πλευρά του Ισραήλ (Συμβατικού τύπου με αεροπορικές επιλεγμένες επιθέσεις) και από τη Σαουδική Αραβία (Με επιπλέον ενίσχυση των Τζιχαντιστών ανταρτών)
Πηγή RIMSE