Δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM. Εκτιμά το χρηματοδοτικό "κενό" του 2014-2015 στα 10,5 δισ. ευρώ και ως τρόπο κάλυψής του αναφέρει είτε την έξοδο στις αγορές, είτε το δανεισμό από τους εταίρους.

Για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών ο υπουργός επιμένει στη θέση για εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ προαναγγέλει διεύρυνηση του επιδόματος θέρμανσης.

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα επηρεάσουν το εισόδημα

"Όταν η Ελλάδα έχει πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα σε κυκλική βάση, πόσα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα μπορεί να πάρει; Κανένα είναι η απάντηση", είπε ο κ. Στουρνάρας. "Έχουμε όμως ακόμα δρόμο στο κομμάτι το διαρθρωτικό και μάλιστα εμείς πρώτοι θέλουμε να αλλάξουμε την ατζέντα και να βάλουμε αυτά πρώτα. Διαρθρωτικά μέτρα είναι λαϊκά: είναι αυτά που θα μειώσουν τις τιμές των τροφίμων, το κόστος της ενέργειας και θα κάνουν το Δημόσιο φιλικό στον πολίτη. Δεν το θέλουμε αυτό; Τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ληφθεί. Είναι απολύτως βέβαιο (ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα επηρεάσουν το εισόδημα των Ελλήνων). Οι πολίτες θα βιώσουν τη βελτίωση των οικονομικών τους όταν ο ρυθμός ανάπτυξης γίνει θετικός και μειωθεί η ανεργία".

Για το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως "μας λείπουν για τις ακαθάριστες ανάγκες -τόκους και χρεολύσια- 4,5 δισ. για το 2014 και 5,5 έως 6 δισ. για το 2015. Αυτό είναι χρηματοδοτικό και όχι δημοσιονομικό κενό. Αυτές οι ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν με δύο τρόπους. Είτε να βγούμε στις αγορές -και αυτό θα το δούμε με ποιους όρους και πώς- είτε να δανειστούμε από τους εταίρους μας". 

Θα πάρουν περισσότεροι το επίδομα θέρμανσης 

"Πέρυσι, ενώ είχαμε προγραμματίσει να δώσουμε 280 εκατ. ευρώ, απορροφήθηκαν μόνον 80 εκατ. ευρώ", ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ για το επίδομα θέρμανσης. "Άρα, είτε δεν έγινε σωστή επικοινωνιακή καμπάνια και δεν ενημερώθηκε ο κόσμος για το διαθέσιμο ποσό είτε τα κριτήρια ήταν αυστηρά. Έχω ήδη αναθέσει σε μια ομάδα εργασίας να εξετάσει τα κριτήρια και πώς μπορούμε να τα κάνουμε πιο ελαστικά, για να μπορεί να απορροφηθεί το ποσό, που δεν θα είναι 280 εκατ. ευρώ, διότι δεν απορροφάται με τίποτα. Θέλουμε να το δώσουμε στους φτωχούς και σε όσους αντιμετωπίζουν πραγματικά πολύ δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. 

Το κράτος δυστυχώς χρειάζεται έσοδα για να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά που έχει. Θα μπορούμε να μιλάμε για μείωση φόρων, όταν φτάσουμε τους στόχους μας. Μην το ξεχνάμε αυτό. Και επειδή ορισμένοι πολύ εύκολα λένε ότι είναι ανάλγητος ο υπουργός Οικονομικών, αυτός προσπαθεί να φέρει τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας και δεν μπορεί να το παραβλέψει. 

Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα έφερε παραπάνω έσοδα 130 εκατ. ευρώ. Είχαμε λιγότερα έσοδα 500 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη χαμηλότερη κατανάλωση και λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών. Δεν έχει να κάνει με τον φόρο κατανάλωσης… 

Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε επίδομα με αυστηρά κριτήρια, όχι σε όλους. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε σε όλους, αλλά δεν μπορούμε. Αίτημα δημοσιονομικό όμως ήταν να παταχθεί το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό έχει γίνει. Αν ανοίξουμε την ψαλίδα στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα ενισχύσουμε το λαθρεμπόριο. Αν εγκαταστήσουμε συστήματα που μπορούμε να δούμε τη διακίνηση του πετρελαίου, ίσως τότε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μείωση φόρου".

Η τρόικα δεν απαίτησε να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες και η ΛΑΡΚΟ

Τόσο τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ όσο και η ΛΑΡΚΟ έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, είπε ο υπουργός Οικονομικών. "Τα τρία τελευταία χρόνια χρειάστηκαν κατά μέσο όρο περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ να βάλει ο φορολογούμενος. Θα μπορούσαμε να δίνουμε άλλο ένα ΕΚΑΣ, με τα λεφτά αυτά. Αυτό γίνεται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που βάζει το κράτος, για να καλύψει τα ελλείμματα. Και από αυτές τις τρεις επιχειρήσεις, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν για παράνομη κρατική βοήθεια. Η βοήθεια που τους δίνει το κράτος θεωρείται, ας το πούμε παράνομη, που παραβιάζει τις συνθήκες ανταγωνισμού.
Για τη μεν ΛΑΡΚΟ έχει επισημοποιηθεί αυτό – έχω λάβει επιστολή από δύο Επιτρόπους που μιλούν για 135 εκατ. ευρώ – για τα δε ΕΑΣ έχει ανοίξει φάκελος και ο προκαταρκτικός έλεγχος αφορά όλη την τελευταία περίοδο και το ποσό ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. 

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας και δύο εξ αυτών πρόβλημα κρατικής βοήθειας. Αυτά λοιπόν πρέπει να θεραπεύσουμε και προτείνουμε εκκαθάριση εν λειτουργία. Να φύγουν τα στοιχεία που δεν είναι βιώσιμα, να πουληθούν, για να επιστραφούν τα χρήματα που είναι κρατική βοήθεια. 

Χρειαζόμαστε όμως στο κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας τη βοήθεια του υπουργείου Άμυνας. Να μας πει τι χρειάζεται γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να θεμελιώσουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να είναι βιώσιμες. 

Έχουμε τη βοήθεια του ΥΠΕΘΑ. Με την κυρία Γεννηματά έχω μια άριστη συνεργασία και προσπαθούμε να ενισχύσουμε το επιχείρημα που λέει ότι η αξία που θα παραμείνει στο Δημόσιο με την εκκαθάριση εν λειτουργία είναι μεγαλύτερη από την πτώχευση. 

Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αριθμό (που θα απολυθούν). Συζητάμε με το ΥΠΕΘΑ για να δούμε στο βιώσιμο κομμάτι πόσοι χρειάζονται".

πηγή

Πηγή:www.capital.gr