Το μοναδικό ντιμπέιτ που είχε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών ήταν και το σημείο της ανάκαμψής του στις δημοσκοπήσεις. Χθες είχε την ευκαιρία να δείξει τις δικές του ικανότητες στην «εκλογική αρένα» του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD, που είχε φιλοξενήσει πριν από δύο ημέρες την αντίπαλό του Μέρκελ.
Οι 150 πολίτες που επιλέχτηκαν σε συνεργασία με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων infratest dimap έκαναν ερωτήσεις κατ' εξοχήν για θέματα κοινωνικής πολιτικής και προστασίας της εργασίας δίνοντας στον Στάινμπρουκ την ευκαιρία να αναλύσει το πρόγραμμα 100 ημερών με το οποίο επιδιώκει την άρση των στρεβλώσεων, π.χ. οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας και η κατάχρηση με τις επιχειρήσεις ενοικίασης εργαζομένων. Χρειάστηκαν περίπου 45 λεπτά για να πέσει η ερώτηση για το ευρώ. Ενας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης ήθελε να μάθει τη θέση του Στάινμπρουκ για τη διαχείριση της κρίσης και κυρίως πόσο θα κοστίσει στον γερμανό πολίτη.
 
«Η διαχείριση της κρίσης μέχρι τώρα ήταν λάθος διότι ήταν μονομερώς εστιασμένη στη λιτότητα. Οι χώρες της κρίσης μπήκαν σε έναν φαύλο κύκλο», είπε. «Η πολιτική περικοπών που ακολούθησαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα σήμαινε στην περίπτωση της Γερμανίας ότι θα έπρεπε να κάνει περικοπές 170 δισ. ευρώ. Και τότε κανείς από εμάς εδώ δεν θα καθόταν ήρεμος στην καρέκλα του», πρόσθεσε. «Λείπουν οι αναπτυξιακές ενέσεις, λείπει ο αέρας στα φτερά τους, για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το κρεβάτι του ασθενούς», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
 
Δεν πρόκειται αποκλειστικά για κρίση χρέους. Σε πολλές χώρες είναι κρίση τραπεζών, στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο. «Απογοητεύτηκα σήμερα διαβάζοντας ότι στις Βρυξέλλες μπήκε στο ψυγείο ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτούσαμε ένα πρόγραμμα Μάρσαλ για τις χώρες αυτές». Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
 
ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Και οι τομείς των επενδύσεων κατά τον Στάινμπρουκ είναι:
1. Ο τουρισμός με βελτίωση των υποδομών.
2. Τα λιμάνια και η αξιοποίησή τους.
3. Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
4. Η ανακύκλωση απορριμμάτων. Για το τελευταίο παρέπεμψε και στις σχετικές συζητήσεις που είχε με τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
 
Η ΑΝΕΡΓΙΑ. Οσο για την ανεργία «είναι κοινωνική βόμβα πρώτου μεγέθους». Οι ηγέτες της ΕΕ «συζητούν γι' αυτό, π.χ. η εγγύηση για την απασχόληση των νέων που έδωσαν τον Φεβρουάριο, αλλά τίποτα δεν γίνεται», είπε ο Στάινμπρουκ.
«Πόσο θα κοστίσει στη Γερμανία αυτή η διαχείριση της κρίσης δεν μπορώ να σας πω. Αλλά είμαστε προ πολλού σε μία Ενωση ανάληψης εγγυήσεων, μολονότι η Μέρκελ προσπαθεί να το αποκρύψει εδώ και τρία χρόνια. Από τη στιγμή που η ΕΚΤ αγόρασε το πρώτο ελληνικό ομόλογο, η Γερμανία εγγυάται με 27%». Αλλά με τη βοήθεια που πήρε η Γερμανία μετά τον πόλεμο και την επανένωσή της «προκύπτει για τη Γερμανία μία ευρωπαϊκή ευθύνη, να κρατηθεί η ήπειρος ενωμένη και ειρηνική», υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος.
 
Τι του έλειψε όλη αυτή την περίοδο προεκλογικού αγώνα; «Ο κινηματογράφος, το διάβασμα ενός βιβλίου και κάποιες φορές το πρωινό με τη γυναίκα μου».
tanea.gr