Του Γιάννη Καμπουράκη

Το ενδεχόμενο και οι επιπτώσεις μιας εμπλοκής στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου αν η τρόικα επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων, θα συζητηθεί την Τετάρτη ανάμεσα στον Α.Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο.

«Απόφαση για λήψη νέων μέτρων θα σημάνει κοινωνική έκρηξη και κατάρρευση της κυβέρνησης, ενώ θα ακυρωθεί η δημοσιονομική προσπάθεια» είναι το επιχείρημα στο οποίο θα καταλήξουν Σαμαράς και Βενιζέλος, προτάσσοντας την κυβερνητική θέση ότι έχουν αρχίσει και φαίνονται θετικά αποτελέσματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πάντως φέρεται να έχει τη θέση ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμβιβασμό και δεν θα υπάρξει εμπλοκή, «που καμία πλευρά δεν επιθυμεί».

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρονται -πιεζόμενοι και από τις δημοσκοπήσεις- να εμμένουν στη θέση τους ότι η Ελλάδα -η κυβέρνηση, η κοινωνία- δεν αντέχει τη λήψη νέων μέτρων, ενώ η τρόικα έχει δώσει ήδη σήμα ότι έρχεται στην Αθήνα για να ζητήσει οι αποφάσεις για το νέο πακέτο να ληφθούν εντός του 2013 και όχι την επόμενη άνοιξη ή στο τέλος του ισχύοντος προγράμματος, όπως είναι η θέση που έχει εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ευ. Βενιζέλος πιέζονται έντονα και από το εσωτερικό των κομμάτων τους να μην αποδεχθούν νέα μέτρα, να αναζητήσουν άλλους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και σε κάθε περίπτωση αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά για την επόμενη άνοιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε εισηγήσεις στη συνάντηση που θα έχει κατ' ιδίαν με την τρόικα να θέσει πολιτικό βέτο στην απαίτηση λήψης νέων μέτρων, ενώ και ο Α. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις για σκληρή στάση έναντι της τρόικας αν επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων. Την ίδια στιγμή, πάντως, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φέρονται να συμφωνούν ότι η αποδοχή απαιτήσεων της τρόικας για νέα μέτρα θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες στο εσωτερικό της χώρας από ενδεχόμενη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μεταφέρουν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν στην τρόικα ότι νέα μέτρα θα σημάνουν κοινωνική έκρηξη και έναρξη μιας πορείας πτώσης της δικομματικής κυβέρνησης και θα ζητήσουν να μπουν στο τραπέζι άλλοι τρόποι αλλά και άλλο χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο το ΔΝΤ εκτιμά στα 4,5 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα πρέπει να είναι πολιτική και όχι οικονομική διαπραγμάτευση. Να προταχθεί δηλαδή το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει αν κληθεί να περάσει από τη Βουλή νέα μέτρα και να ζητήσει χρόνο από την τρόικα, που φέρεται να είναι και η τελική γραμμή.