Της Δήμητρας Καδδά

Ένα Plan Β συγκράτησης δαπανών 4,3 δισ. ευρώ επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση για να διασφαλίσει το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, αν το φοροσαφάρι δεν αποδώσει και οι «τρύπες» σε υγεία και ταμεία δεν «μαζευτούν». Το πλάνο σε έναν βαθμό καλύπτει την πρωθυπουργική δέσμευση «όχι νέα μέτρα». 

Ωστόσο, το  διασφαλίζει σε  έναν  μόνο βαθμό. Και τούτο διότι ναι μεν δεν προβλέπει μέτρα τύπου αύξηση φόρων  ή νέα μείωση μισθών και συντάξεων αλλά περικόπτει δαπάνες που έχουν μία πολύ σημαντική επίπτωση: την μείωση της ρευστότητας στην αγορά και την επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Το σχέδιο συζητείται σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν από χθες με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014  στον οποίο πρώτα από όλα θα πρέπει να επαναϋπολογιστεί η απόδοση και να διασφαλιστεί η επάρκεια των φετινών μέτρων.

Τρεις είναι οι πηγές περικοπών, αναφέρουν αρμόδιες πηγές:

* Περίπου 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν από το αποθεματικό. Συνολικά το 2013 φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2012 και από το ποσό αυτό έχουν διατεθεί  328 εκατ. ευρώ ή το 30%. Εκτιμάται ότι με «οικονομία» θα υπάρξει ένα «μαξιλάρι» που θα μειώσει  τις δαπάνες και έτσι το έλλειμμα.

* Υπάρχουν  και οι … αζήτητες ληξιπρόθεσμες 2,5 δισ. ευρώ. Ο λόγος για μέρος του πακέτου των 8 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί  για να πληρωθούν τα χρέη του κράτους προς ιδιώτες.  Υπάρχουν αιτήματα 5,5 δισ. ευρώ και έχουν πληρωθεί, έπειτα από έλεγχο, τα 4,5 δισ. ευρώ περίπου. Για το υπόλοιπο ποσό δεν υπάρχει αίτημα από τους αρμόδιους φορείς  9 μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας και εκτιμάται ότι ακόμη και αν γίνουν αιτήματα, πολλά δεν προλαβαίνουν να ικανοποιηθούν εντός του έτους. 

* Το τρίτο… «κομπόδεμα» προέρχεται από τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το  2012 άφησε ανεκτέλεστο υπόλοιπο και το ίδιο εκτιμάται ότι θα γίνει και φέτος με στελέχη να υπολογίζουν το ποσό σε 1,5 δισ. ευρώ. Ηδη μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο έχει προβλεφθεί «κούρεμα» 200 εκατ. ευρώ για φέτος, δηλαδή μα βάση τα παραπάνω σενάρια απομένουν ακόμη 1,3 δισ. ευρώ προς περικοπή στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής…

Πηγή:www.capital.gr