Του Ηλία Γ. Μπέλλου 

Ρωσική διπλωματική επίθεση βρίσκεται αυτή την εβδομάδα σε εξέλιξη στην Αθήνα μετά την άφιξη αργά χθες το απόγευμα της Valentina Matviyenko του Νο3 στην ιεραρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την οποία συνοδεύει και αποστολή επιχειρηματιών. Στην ανεπίσημη ατζέντα των επαφών βρίσκονται τόσο τα θέματα των επενδύσεων και της συμμετοχής ρωσικών επιχειρήσεων στις αποκρατικοποιήσεις όσο και το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας των δυο χωρών.

Η Πρόεδρος της Άνω Δούμας, πρώην διπλωμάτης και κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης σήμερα αφού συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ αργότερα θα ανοίξει τις εργασίες του 3ου Ελληνορωσικού Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, που διοργανώνεται με αφορμή την 185η επέτειο των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων.

Το βράδυ θα παραστεί σε κλειστή δεξίωση στο ιστορικό κτήριο της ρωσικής πρεσβείας και τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις και με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη (ο οποίος άλλωστε είναι ομόλογός της και είναι με δική του πρόσκληση σύμφωνα με το πρωτόκολλο με την οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη) , τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και, βέβαια, τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η Valentina Matviyenko, στενή φίλη του Ρώσου προέδρου Vladimi Putin, θα έχει επίσης συναντήσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και συνεισηγήτρια σε θέματα Ρωσίας ενώ σήμερα θα βραβευτεί και από τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μίχαλο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης η βράβευσή της με το Χρυσό μετάλλιο της ελληνικής Βουλής «για την προσφορά της στην ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού» και η επίδοση του Χρυσού μεταλλίου «Ιωάννης Καποδίστριας» από το ομώνυμο Κέντρο Ευρωπαϊκών Ερευνών.

Η σημειολογία της επίσκεψης είναι μεγάλη καθώς θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των δυο πλευρών μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ αλλά και τις σκιές που έριξαν οι δηλώσεις Πουτιν για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παράλληλα σήμερα λήγει η προθεσμία για την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους να αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε συνεργασία με ελληνική επιχείρηση. Σημειώνεται ότι το ελληνορωσικό forum πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ρωσικού ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα πρόεδρος του οποίου είναι ο Ρωσικών Σιδηροδρόμων Vladimir Yakunin.

Κάτι που σε δηλώσεις της επιβεβαίωσε μάλιστα από την Μόσχα η ίδια η Valentina Matviyenkο η οποία, δε, διαβεβαίωσε δια δηλώσεων της πριν την έλευσή της στην Αθήνα πως το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ παραμένει ζωντανό. Άλλωστε στην επιχειρηματική αποστολή που την συνοδεύει συμμετέχουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι και της Rosneft ( που σύμφωνα με την Matvienko ενδιαφέρεται να εισέλθει στην αγορά ανεφοδιασμού με καύσιμα πλοίων και αεροσκαφών από την ελληνική επικράτεια) και των ρωσικών σιδηροδρόμων.

Στον κατάλογο των ενδεχομένων ρωσικών επενδύσεων που επιβεβαιώνει η Matvienko, η οποία κατατάσσεται από το Forbes ως η 31η μεταξύ των 100 ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη), βρίσκεται και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αν και οι Ρώσοι συσχετίζουν την εξαγορά του ΟΛΘ με την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάτι που είναι προφανώς δύσκολο να διασφαλιστεί δεδομένων των δυο ξεχωριστών διαγωνισμών από το ΤΑΙΠΕΔ με αυτόν του ΟΛΘ μάλιστα να μην έχει ακόμα καν προγραμματιστεί.

Η ισχύς και η επιρροή της 64χρονης Valentina Matviyenko δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται αναφέρουν όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της ρωσικής κυβέρνησης και σημειώνουν πως πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά σημαντικότερο πρόσωπο με βάση την συνταγματική ιεραρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Απόφοιτος της διπλωματικής ακαδημίας της Σοβιετικής Ένωσης και από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2011 μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται στην Αθήνα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από το κλίμα απογοήτευσης για τις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις που προκάλεσε σε πολλές πλευρές η απόφαση της Gazprom να μην καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ αλλά και οι πρόσφατες «παρεξηγήσιμες» δηλώσεις του Ρώσου προέδρου στο Ροστώφ. Είναι έτσι de facto επιφορτισμένη με την αποστολή της αποκατάστασης του κλίματος επιχειρηματικής συνεργασίας.  Και αυτή πλέον είναι δυνατή μόνον με έργα και όχι με λόγια σημειώνουν με νόημα διπλωματικοί κύκλοι.

Πηγή:www.capital.gr