Παρά μόνο εάν υπάρξει νέο κούρεμα – Υπερβολικά αισιόδοξες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης – Η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 60 δισ. έως το 2020

Μόνο σε περίπτωση που θα υπάρξει ένα νέο «κούρεμα» θα καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας αναφέρει μελέτη της γερμανικής τράπεζας DZ, στην οποία χαρακτηρίζονται «υπερβολικά αισιόδοξες» οι περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Die Welt ο οικονομολόγος της τράπεζας Ντάνιελ Λεντς, το ελληνικό χρέος θα κυμαίνεται το 2020 στο 160% του ΑΕΠ, εφόσον διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο επιτοκίων ενώ, διευκρινίζει ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο – που προβλέπει ότι οι πιστωτές θα παραιτηθούν από την πληρωμή των τόκων από το 2014 – θα φθάνει το 143% του ΑΕΠ.
 
Ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η χώρα θα χρειαστεί 60 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της. Για αυτό τον λόγο η τράπεζα προκρίνει την λύση ενός ακόμη «κουρέματος», το οποίο θα επιβαρύνει μεν τους δημόσιους πιστωτές με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι η μοναδική εγγύηση ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.

protothema.gr