Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέλει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 το οργανωτικό πλαίσιο για την ενιαία Εποπτική Αρχή Τραπεζών της Ευρώπης, όπως δήλωσε σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιβ Μερς.

«Ο στόχος θα πρέπει να είναι το οργανωτικό πλαίσιο να είναι πλήρως επανδρωμένο και να λειτουργεί από τον επόμενο Ιανουάριο», ανέφερε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξη του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια ταχεία διαδικασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο Μερς.

Μια πανευρωπαϊκή αρχή τραπεζικής εποπτείας, γνωστή ως SSM, αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της προγραμματισμένης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και θα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών στην Ευρωζώνη και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα υπογράψουν τη συμφωνία από το φθινόπωρο του 2014.

Η πανευρωπαϊκή αρχή τραπεζικής εποπτείας θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό. Περίπου 200 – 300 υπάλληλοι αναμένεται να προσληφθούν μέχρι το τέλος του έτους και ο Mersch δήλωσε στη Handelsblatt ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Πηγές: ΚΥΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων