Την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά πως τα θετικά αποτελέσματα αυτής της σταθεροποίησης θα γίνουν αντιληπτά από τα μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού μεταγενέστερα εξέφερασε από τις Βρυξέλλες ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ.

 Την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά πως τα θετικά αποτελέσματα αυτής της σταθεροποίησης θα γίνουν αντιληπτά από τα μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού μεταγενέστερα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ.

Ο Κ. Ρέγκλιγκ μίλησε για πρόοδο που έχει επιτελέσει η ελληνική οικονομία, πλην, όμως, θεώρησε ότι είναι πιθανόν, μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος, να χρειαστεί η Ελλάδα «πρόσθετη βοήθεια».

Σημείωσε, επίσης, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι ένα εγχείρημα δυσκολότερο από εκείνα που αφορούν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, για τις οποίες προέβλεψε ότι η έξοδός τους για δανεισμό στις αγορές είναι στην τελική φάση της υλοποίησης.

Τόνισε, πάντως, ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν πλέον την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, όπως ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προσφάτως κατέταξε την Ελλάδα πρώτη από την άποψη των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογούνται.

Ο Κ. Ρέγκλιγκ αναγνώρισε, επίσης, ότι προ τριετίας, στα πρώτα στάδια αρωγής της ευρωζώνης προς τις τρεις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής αποκατάστασης, οι όροι δανεισμού ήταν τιμωρητικοί και αποτρεπτικοί.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός επί της ουσίας δανείζει τις τρεις χώρες με τα επιτόκια που ο ίδιος δανείζεται από τις αγορές, συν τα λειτουργικά έξοδα.

Τα χαμηλά επιτόκια και η επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων, που στην περίπτωση της Ελλάδας φθάνουν ως και τα τριάντα χρόνια, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, επισήμανε ο Κ. Ρέγκλιγκ, συγκρίνοντας μάλιστα την περίπτωση της Ελλάδας με την περίπτωση της Ιαπωνίας, της οποίας το δημόσιο χρέος επίσης κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Ακόμη, δήλωσε ότι είναι προς το παρόν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να προβλέψει κανείς τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια η οικονομική μεγέθυνση.

Ερωτηθείς, τέλος, από τους Έλληνες ευρωβουλευτές Άννυ Ποδηματά και Θόδωρο Σκυλακάκη, πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, ο Κ. Ρέγκλιγκ προέβλεψε ότι με την προωθούμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικότερων ελληνικών τραπεζών και την εν εξελίξει σταδιακή εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών του ελληνικού δημόσιου τομέα προς τους ιδιώτες, η κατάσταση στον τομέα της ρευστότητας θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Πηγή: ΑΜΠΕ