Συζητήθηκαν Κυπριακό, ενέργεια και ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή

 Του Π. Παναγιώτου, ΑΜΠΕ

            Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

            Επίσης, ο Κύπριος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της αμερικανικής εμπλοκής. Πάντως, κατά την προχθεσινή συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διορισμού ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

            Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση Μπάιντεν-Αναστασιάδη συζητήθηκαν το Κυπριακό, ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, θέματα ενέργειας (και σε σχέση με τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ), ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

            Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε την πρόταση για την Αμμόχωστο, ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προηγηθεί σωστή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

            Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου (και πιο συγκεκριμένα του Γραφείου του Αντιπροέδρου), "ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του για την Κύπρο ως ένα ισχυρό εταίρο για τη στήριξη των διεθνών προσπαθειών, για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή", όπως τονίζεται.

            Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι "ο Αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης την μακροχρόνια δέσμευση των ΗΠΑ για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και προσβλέπει στην έναρξη ενός νέου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια νέα ώθηση στις συνομιλίες ήταν απαραίτητη".

            Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "ο αντιπρόεδρος χαιρέτισε επίσης τις προοπτικές για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, ο Αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Αναστασιάδη για τη σημερινή επέτειο των γενεθλίων του και το λαό της Κύπρου, ο οποίος θα γιορτάσει περισσότερα από 50 χρόνια της Ανεξαρτησίας του, την 1η Οκτωβρίου".

            Στη συνάντηση Αναστασιάδη-Μπάιντεν, από αμερικανικής πλευράς ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του αντιπροέδρου, Τζέικ Σάλιβανκαι άλλοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Από κυπριακής πλευράς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακκαλής και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.