Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, Αγγελιοφόρος

Ο πρωθυπουργός καλώς εχόντων των πραγμάτων, και πάντα εκτός απροόπτου, από την Κυριακή 29/9 ξεκινά την δεύτερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ αρχής γενομένης από επαφές και επικοινωνία με στελέχη και παράγοντες της  Ελληνικής κοινότητας και της ομογένειας στην Νέα Υόρκη.  Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα παρακολουθήσει στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινκ της ΝΥ ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει στο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του ναού προς τους ομογενείς εξηγώντας τους την κατάσταση στην Ελλάδα σε κάθε επίπεδο.  

Ανάλογη ενημέρωση ο κ. Σαμαράς θα κάνει προς τους εκλεγμένους, σε διάφορους συλλογικούς και διασυλλογικούς φορείς,   εκπροσώπους της Ομογένειας στην δεξίωση που θα δοθεί προς τιμή του από τον Γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην ΝΥ κ. Γιώργο Ηλιόπουλο στην προξενική κατοικία.  Ο  Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία το απόγευμα της 3ης Οκτωβρίου πριν αναχωρήσει για Αθήνα στο δείπνο που οργανώνει στην Νέα Υόρκη  η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» για την Ελλάδα    όπου θα βραβευθούν προσωπικότητες που με την προσπάθεια και το έργο τους επιχειρούν να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με οικονομική υποστήριξη σε μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Βασικός χορηγός του δείπνου αυτού και της προσπάθειας είναι το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου οι  οποίοι για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατεύσει και τον πρώην Αμερικανό  πρόεδρο Bill Clinton στο ίδρυμα του οποίου η κ. Αγγελοπούλου μετέχει ως χορηγός.  Από το δείπνο αυτό τα έσοδα που θα μαζευτούν, -αν σκεφτεί κανείς ότι η συνδρομή για να καθίσεις στο τραπέζι με τον πρώην πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι πάνω από 20.000$- θα δοθούν όπως έχουν διαβεβαιώσει οι οργανωτές του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.  

Το βάρος όμως αυτής της δεύτερης επίσκεψης ξεκινά το διήμερο 1η και 2α Οκτωβρίου όταν θα βρίσκεται στη Ουάσιγκτον όπου αναμένεται όπως προγραμματίζεται να συναντήσει τον αμερικανό αντιπρόεδρο John Biden και τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων γερουσιαστή Μενέντεζ γνωστό για τις φιλελληνικές του θέσεις και την στήριξη που παρέχει στην προώθηση των Ελληνικών και Κυπριακών θεμάτων.  Αν και στο επίκεντρο θα είναι και πάλι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ειδικά υπό το πρίσμα του αποτελέσματος των Γερμανικών εκλογών  που ισχυροποιεί την κ. Μέρκελ και αυτό φαίνεται να μην αρέσει καθόλου στην Ουάσιγκτον, εν τούτοις οι Αμερικανοί σε όλα τα επίπεδα θα εκφράσουν και την έντονη ανησυχία τους για τα διαδραματιζόμενα στην Ελλάδα αφορμής δοθείσης με τις εξελίξεις που αφορούν στην δράση της Χ.Α και όσα  δημοσιοποιούνται μετά την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.  Οι Αμερικανοί δεν ανησυχούν τόσο για την δράση της Χ.Α την οποία γνωρίζουν και καταγράφουν με κάθε τρόπο αλλά για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την Ελλάδα η έξαρση της βίας –ένθεν κακείθεν – μάλιστα περισσότερο φοβούνται την δράση ακραίων αριστερών ομάδων που συνδέονται και με ομάδες λαθρό μεταναστών οι οποίοι όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ανήκουν στο Ισλάμ. Ανησυχούν για τα φαινόμενα διαίρεσης της ελληνικής κοινότητας και τα σημάδια διχασμού κάτι που αν συνεχιστεί θα πήγαινε την χώρα πίσω άρα και όλες τις προσπάθειες ανάκαμψης επομένως και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ που αυτοδικαίως έχουν συνδεθεί με την ανάκαμψη και οικονομική ανάταση της Ελλάδος (φυσικό αέριο, αιγαίο και πετρέλαια, πλουτοπαραγωγικές πηγές κτλ) από την οποία νε μέρει εξαρτάται και η προώθηση των γεωστρατηγικής  και γεωπολιτικής σημασίας συμφερόντων της υπερδύναμης στην περιοχή. 

 Το βασικό θέμα που θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες Ελλάδος ΗΠΑ είναι η πρόοδος για την επίλυση του Κυπριακού που διακαώς επιθυμούν ΗΠΑ και Ισραήλ λόγω και του φυσικού αερίου και των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή που ήδη έχουν αρχίσει οι γεωτρήσεις.  Κύριο μέλημα τους είναι να προωθηθεί ταχύτατα μια λύση συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων υπό την μορφή συνεταιριστικών δράσεων με την συμμετοχή και της Τ/Κυπριακής πλευράς ήδη είδαμε την ξεκάθαρη προσέγγιση μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο  πλαίσιο της 68ης Γ.Σ. του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.  Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός παράγων επιθυμεί την όσο τον δυνατόν μιας μορφής επίλυση του ζητήματος για αυτό και το αμέσως προσεχές διάστημα  με εντολή του Αμερικανού  προέδρου στην περιοχή καταφθάνει ο υπ. Εξ. John Kerry  όπου θα επισκεφθεί Αθήνα Άγκυρα και Λευκωσία χωρίς να αποκλείεται και επίσκεψη στα κατεχόμενα για να συναντήσει εκπροσώπους της Τ/Κυπριακής πλευράς.  Ένα θέμα όμως αν και δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας ωστόσο συζητήθηκε και θα συζητηθεί ίσως πιο συντεταγμένα είναι και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Θέμα που ενώ υπάρχει εντονότατη δραστηριότητα από την πλευρά του εκπροσώπου του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς εν τούτοις η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους έχοντας εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη όπως φάνηκε και πρόσφατα στους κόλπους του ΝΑΤΟ όπου οι σκοπιανοί πάλι κινήθηκαν αλλά σκόνταψαν στις πάγιες αντιδράσεις όλων των χωρών κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και των ΗΠΑ όπου για ακόμα μια φορά διατυπώθηκε η γνωστή θέση ότι ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να προωθηθεί ασχέτως αν οι αμερικανοί στρατιωτικοί πιέζουν για κάτι τέτοιο για άλλους καθαρά επιχειρησιακούς λόγους. Πληροφορίες όμως  που αφορούν το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και  καταφθάνουν σε  μακεδονικές ενώσεις- οργανώσεις  σε Αμερική Καναδά και Ελλάδα  έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν εντονότατη  ανησυχία καθώς  λέγεται ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σταδιακή υπαναχώρηση από βασικές θέσεις και αποφάσεις από αυτές που είχαν ληφθεί με ιστορικού χαρακτήρα κείμενα την δεκαετία του 1990 και εντεύθεν.  Επισήμως και καθώς φαινομενικά δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στο ζήτημα δεν φαίνεται κάποια αλλαγή στις θέσεις της χώρας ωστόσο  οι ίδιοι κύκλοι που λαμβάνουν πληροφόρηση, όπως λένε, και από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών προχωρούν δια της διπλωματικής οδού αλλά με μυστική διπλωματία κάτι που δικαιολογημένα έχει θορυβήσει τις οργανώσεις αυτές που δεν έχουν πάψει να βομβαρδίζουν με ψηφίσματα το γραφείο του ΥΠ. Εξ. Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του ιδίου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.