Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν άλλα δύο χρόνια ύφεσης με βάση το «δυσμενές» σενάριο των stress tests που διεξάγονται στην Αθήνα, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος στο Reuters.

Οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διογκώνονται στο 28% των συνολικών βιβλίων δανείων τους, καθώς έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης έχουν μειώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 25%, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απαιτούσε τη μείωση των μισθών και την αύξηση των φόρων.

Όπως δήλωσε, οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. "Έχουν μειώσει τα κόστη τους κατά περισσότερο από 15% μέχρι σήμερα. Ο τραπεζικός κλάδος αποκομίζει σημαντικό οφέλη στον τομέα της αποδοτικότητας. Πιστεύω ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα σταθεροποιηθούν το επόμενο έτος και στη συνέχεια θα μειώνονται σταδιακά".

«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο αντιπροσωπεύει τις προβλέψεις μας και τις προβλέψεις της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014», τόνισε ο Γ. Προβόπουλος. «Με βάση το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα έρθει το 2016, με μικρούς αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι τότε», πρόσθεσε. Το δυσμενές σενάριο από τα stress tests του 2011/2012 υπερβλήθηκε, αλλά ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι το τελευταίο δυσμενές σενάριο δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως μια πρόβλεψη για τα tests αυτού του έτους, τα οποία διεξάγονται στις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης, δήλωσε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» να ληφθεί το δυσμενές σενάριο του 2013 ως μια πρόβλεψη. «Ήταν σαν να συνωμότησε το σύμπαν για να παράγει το δυσμενές σενάριο της Blackrock (από το 2011)», δήλωσε ο Μ. Μασουράκης, αναφερόμενης στην αμερικανική εταιρεία που διεξήγε τα review του 2011/2012 και το τωρινό. «Αυτό δεν θα συμβεί αυτή τη φορά», τόνισε.

Ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε πως ήταν «όλο και πιο αισιόδοξος» για το μέλλον της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με την αναμενόμενη επιστροφή στην ανάκαμψη το 2014, να υπόσχεται μια «θετική επίδραση στην εμπιστοσύνη γενικότερα», που θα τονώσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης διότι δεν θα έχει αρκετά κεφάλαια για να καλύψει τις δαπάνες το 2014 και υπήρξαν εικασίες ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να προέλθουν από το τραπεζικό ταμείο διάσωσης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια, που ανέρχονται σε περίπου 8-9 δισ. ευρώ, να παραμείνουν διαθέσιμα  ως ασπίδα για τον τραπεζικό κλάδο», δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος.

Ώρα δράσης για τις ελληνικές τράπεζες
Εξάλλου, σε ξεχωριστό κείμενό του το Reuters επισημαίνει ότι μετά από χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι τύχες τους αποφασιζόταν για αυτές, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα σε μια θέση να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα δεκάδες δισ. ευρώ απλήρωτων δανείων και να κάνουν αλλαγές που ελπίζουν ότι θα μετατρέψουν την κυριαρχία τους στην αγορά σε μια επικερδή επιχείρηση.

Το πρώτο "τεστ" για αυτές μπορεί να έρθει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ορισμένες προσπαθούν να βγουν στις αγορές ζητώντας επενδυτές. Εάν το προχωρήσουν, θα σηματοδοτήσει μια καμπή για τις τράπεζες από μια χώρα που δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το 2010.

Και αν και θα μπορούσε να πάρει χρόνια ώστε να έλθει σαφής πρόοδος στις προσπάθειες των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ορισμένοι επενδυτές έχουν ήδη θέσει τα στοιχήματά τους. "Βραχυπρόθεσμα, οι αποδόσεις και των τεσσάρων κορυφαίων τραπεζών, θα είναι συνδεδεμένες με την ελληνική ανάκαμψη", δήλωσε ο Paul Formanko της JP Morgan.

Ωστόσο, δήλωσε ο ίδιος, με την πάροδο του χρόνου, οι διοικήσεις, η σύνθεση του ενεργητικού και η ποιότητα της αξίας του collateral που υποστηρίζει  τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πιθανώς θα είναι οι παράγοντες που θα κάνουν τη διαφορά, μαζί με την ικανότητα των διοικήσεων να εμφανίσουν συνέργειες κόστους.

Δεν έχουν πειστεί όλοι για την ελκυστικότητα του κλάδου. Ο Patrick Lemmens, επικεφαλής διαχειριστής των 192 εκατ. ευρώ του New World Financial Equities Fund της Robeco, βλέπει καλύτερες ευκαιρίες αλλού και υποστηρίζει ότι "οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι φθηνές πλέον". Τόνισε ακόμη ότι "είναι λίγο νωρίς να είμαστε αισιόδοξοι για την οικονομία".

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, που το συνολικό τους μερίδιο στην αγορά διαμορφώνεται στο 90%, βρίσκονται στα τελικά στάδια για να συμφωνήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης με την Κομισιόν, στο πλαίσιο των όρων που επιβάλλονται για τις διασώσεις του καλοκαιριού, που θα προκαλέσουν περικοπές θέσεων εργασίας, κλείσιμο υποκαταστημάτων και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

"Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα πρώτα, και στη συνέχεια να έλθουμε σε ένα είδος ομαλότητας και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα λειτουργικά ζητήματα", δήλωσε ο deputy CEO της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου.

Ένας γύρος stress tests στις κεφαλαιακές θέσεις τους θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πωλήσεις και άλλες αλλαγές, αν και διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου δήλωσαν στο Reuters ότι δεν περιμένουν αυτά τα tests να έχουν σημαντική επίδραση.

Η πρώτη πρόκληση για τις τράπεζες είναι πώς θα αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Blackrock και η Ernst & Young διεξάγουν μια αναθεώρηση του ενεργητικού, εξετάζοντας πώς οι τράπεζες διαχειρίζονται τα bad loans τους, προτείνοντας βελτιώσεις.

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, δήλωσε στο Reuters ότι ορισμένες τράπεζες απλώς προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ή προσπαθούν να αποφύγουν τις αποφάσεις. "Κοιτάζουν τους κακούς πελάτες και νομίζουν πως θα μετατραπούν σε καλοί", πρόσθεσε, υποδηλώνοντας ότι διατηρούν ορισμένες περιπτώσεις για πολύ καιρό και δεν λαμβάνουν δράση που θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ανακτήσουν κεφάλαια.

Ακόμη, η πηγή δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν κατορθώνουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να διαχειριστούν το θέμα των δανειοληπτών με δάνεια από πολλούς οργανισμούς, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να προκύψουν από αυτές τις αναθεωρήσεις συστάσεις ενθάρρυνσης αυτού.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, μέχρι το τέλος του έτους, οι τράπεζες θα μάθουν εάν τα stress tests της Αθήνας θα τους αναγκάσουν να αναζητήσουν περισσότερα κεφάλαια. Και τότε έρχονται και τα πανευρωπαϊκά stress tests το 2014, από όπου θα μπορούσαν να προκύψουν περαιτέρω απαιτήσεις.

Εάν δεν χρειαστεί να συγκεντρώσουν περαιτέρω κεφάλαια, οι τράπεζες θα μπορούσαν να είναι μια πολύ ελκυστική πρόταση. Εάν χρειαστούν κεφάλαια, οι επενδυτές θα μπορούσαν να έλθουν αντιμέτωποι με την εξαφάνιση των συμμετοχών τους, δήλωσε ο Florent Nitu, αναλυτής της Citi που καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες.

Από την πλευρά του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, υποβάθμισε αυτό το ρίσκο. «Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες», δήλωσε, απηχώντας απόψεις που εκφράστηκαν προηγουμένως από τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 8-9 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητα στο ΤΧΣ. Ωστόσο εάν η Ελλάδα καταφύγει σε αυτά τα κεφάλαια, οι μέτοχοι θα δουν τις επενδύσεις τους diluted σε μεγάλο βαθμό.

Άλλο ένα ορόσημο θα είναι η επιτυχημένη επιστροφή στην έκδοση ομολόγων. Ο Π. Χριστοδούλου δήλωσε πως η Εθνική Τράπεζα ελπίζει να εκδώσει ομόλογο σχετικά σύντομα, πιθανότατα με διμερείς συμφωνίες –συμφωνηθείσες εκτός αγοράς μεταξύ δύο πλευρών- πριν από αυτές με την ευρύτερη αγορά, καθώς η τράπεζα στοχεύει σε ένα επιτόκιο δανεισμού της τάξης του 5% και όχι του τωρινού 7%.

Και όταν προχωρήσει στην έκδοση, θα είναι κάτι ουσιαστικό, και όχι μερικών εκατοντάδων ευρώ, δήλωσε ο Π. Χριστοδούλου.

Και η τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει όλη την προετοιμασία για μια έκδοση ομολόγου και θα δανείζεται «ευκαιριακά» όταν οι τιμές γίνονται ελκυστικές, όπως δήλωσε ο Άνθιμος Θωμόπουλος, ο deputy CEO της τράπεζας. «Η Τράπεζα μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή», πρόσθεσε.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr