Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις δημοσκοπικές αντοχές της Χρυσής Αυγής. Χωρίς μήνυμα σύμπνοιας η Βουλή για την κρατική χρηματοδότηση του κόμματος. Καταπέλτης το διαβιβαστικό των ανακριτών στη Βουλή.

Οι αντοχές που παρουσιάζει η Χρυσή Αυγή σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις αποτελούν καθημερινό σημείο συζήτησης στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να προβληματίζονται έντονα για το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου δείχνει ακόμη να διατηρεί, έστω και με απώλειες, δυνάμεις που το διατηρούν στην τρίτη θέση σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Είναι ενδεικτικό πως στη δημοσκόπηση της MRB για το enikos.gr στις μετακινήσεις ψηφοφόρων η ΝΔ συνεχίζει να έχει μία μεγάλη «αιμορραγία» προς τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστό που φθάνει στο 5,5% ενώ ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο ποσοστό των ψηφοφόρων που επιλέγουν να κινηθούν προς τη Χρυσή Αυγή φθάνει στο 2,1%.

Οι μετρήσεις της MRB και της GPO παρουσιάζουν τη Χρυσή Αυγή με μειωμένα ποσοστά όχι όμως τόσο όσο θα περίμεναν στο κυβερνητικό στρατόπεδο ιδιαίτερα μετά τα όσα ακολούθησαν των συλλήψεων ηγετικών στελεχών του κόμματος.

Αυτό που επίσης συζητείται έντονα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος (26,5%) θεωρεί πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι απειλή για τη δημοκρατία ενώ το (18,8%) απαντά αρνητικά στο ερώτημα για τις συλλήψεις με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Σαμαράς θα ήθελε να φτάσει στις διπλές εκλογές – αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές – με τη Χρυσή Αυγή εκτός πολιτικού χάρτη και τους περισσότερους ψηφοφόρους να έχουν επιστρέψει στη ΝΔ. Ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεν φαίνεται παρά το τσουνάμι των αποκαλύψεων για την εγκληματική της δράση.

Ορισμένοι συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι επειδή το συγκεκριμένο θέμα δεν θα κλείσει γρήγορα και θα πάρει σε χρόνο, το κόμμα η Χρυσή Αυγή θα αρχίσει να χάνει σταδιακά την όποια δημοσκοπική δυναμική της μέσα από τις συνεχείς αποκαλύψεις παράλληλα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση.

Διαφορετικές προτάσεις και για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης

Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει η κυβερνητική πλειοψηφία εντός της βουλής και ως προς το μήνυμα συνεννόησης και σύμπνοιας που θέλει να περάσει για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στη βουλή την πρόταση για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, χωρίς ωστόσο σε αυτό να βρίσκει συμμάχους από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αποφασίστηκε σε δύο διαδοχικές συσκέψεις του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα κατεβάσει δική του πρόταση την οποία θα παρουσιάσει την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και μάλιστα θα επιχειρήσει να κάνει και τις απαραίτητες «συμμαχίες» με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Γ. Μιχελάκης: Δεν κατανοώ τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση πάντως θέλει με διαδικασίες εξπρές να τελειώνει το θέμα με τις διαδικασίες για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής καθώς ήδη από χθες άρχισε να δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι οι υποθέσεις που φτάνουν στη βουλή «σαπίζουν» επί μακρόν σε συρτάρια μέχρι να φτάσουν στην επιτροπή δεοντολογίας και στη συνέχεια στην ολομέλεια. Το αργότερο μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται και η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Καταπέλτης το διαβιβαστικό για την άρση ασυλίας

Σαν βόμβα έσκασε χθες στη Βουλή το διαβιβαστικό των ανακριτών προς τη Βουλή για την άρση ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής αφού πλέον το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου κατηγορείται ότι είχε ως τελικό στόχο την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος κάτι που σημαίνει ότι πλέον είναι πολύ πιθανό οι εμπλεκόμενοι έως τώρα βουλευτές να αντιμετωπίσουν και άλλες βαρύτατες κατηγορίες εκτός της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση όπως για παράδειγμα αυτή της εσχάτης προδοσίας.

real.gr