Συνεργασία του Επενδυτή με την αμερικανική εταιρία αναλύσεων Startfor

Για δεύτερη μέρα, η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, αρνείται ότι ο πρόσφατος θάνατος του Mojtaba Ahmadi, του ιρανού που φέρεται να εργαζόταν στην ομάδα του κυβερνοπολέμου που συνδέεται με την Επαναστατική Φρουρά, ήταν δολοφονία. Οι σκοτεινές λεπτομέρειες γύρω από τον θάνατο του Ahmadi εγείρουν περισσότερα ερωτηματικά, παρά δίνουν απαντήσεις, ωστόσο οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να στηρίζουν τις εικασίες που θέλουν είτε να είναι μια ενορχηστρωμένη ισραηλινή επιχείρηση είτε αποτέλεσμα σύγκρουσης για την εξουσία εντός της Επαναστατικής Φρουράς, εν μέσω της ανάπτυξης του διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.   

 

Ανάλυση

Ο MojtabaAhmadiβρέθηκε νεκρός στις 2 Οκτωβρίου σε μια δασώδη περιοχή κοντά στο σπίτι του στην πόλη Karaj, στα βορειοδυτικά της Τεχεράνης. Ένας αυτόπτης μάρτυρας στις έρευνες της αστυνομίας ανέφερε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Alborz, ότι ο Ahmadiείχε δυο τραύματα από σφαίρες στο στήθος, υποστηρίζοντας ότι πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση. Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας ανέφερε επίσης στο Alborzότι δυο  μοτοσυκλέτες έγιναν αντιληπτές να εγκαταλείπουν την σκηνή. Πλάνα από την κηδεία του Ahmadiπροβλήθηκαν στην τοπική τηλεόραση και τα μέλη της ομάδας κυβερνοπολέμου εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους σε σελίδα στο Facebook.   

Ενισχύοντας τη σύγχυση γύρω από το θάνατό του, δημοσιεύματα που είδαν το φως στις 4 Οκτωβρίου, υποστήριξαν ότι η εξόριστη ομάδα "Στρατιώτες της Βασιλικής Συνέλευσης του Ιράν" ανέλαβαν την ευθύνη για την δολοφονία. Ο Sharif, αξιωματούχος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, έχοντας αρνηθεί ότι ο θάνατος του Ahmadiείναι δολοφονία, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, αναφέροντας ότι "η ομάδα δεν έχει σχέση καμία σχέση με την δολοφονία και προσπαθεί να την χρησιμοποιήσει προς όφελός της". Ο δεδηλωμένος στόχος της ομάδας είναι να ανατρέψει τους κληρικούς και να αποκαταστήσει την μοναρχία στο Ιράν, μέσω σειράς επιθέσεων στο καθεστώς, με την Επιχείρηση "Βροντή". Η ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση το 2008 στο τζαμί στο Σιράζ, αλλά η σύνδεση ποτέ δεν απεδείχθη. Επίσης δυο μέλη της εκτελέστηκαν στις ταραχές μετά τις εκλογές του 2009 για υποτιθέμενες δραστηριότητες εναντίον του καθεστώτος. Ο μοναρχισμός της οργάνωσης είναι περισσότερο σύμφωνος με τις προσδοκίες των θυλάκων της Ιρανικής διασποράς στην Δύση, παρά με την εσωτερική αντιπολίτευση, ενώ δεν έχει επιδείξει σοβαρές στρατιωτικές ικανότητες.

 

Καθώς είναι ξεκάθαρο ότι ο Ahmadiπέθανε κάτω από περίεργες συνθήκες, η Επαναστατική Φρουρά απέφυγε να χαρακτηρίσει το θάνατό του ως δολοφονία. Τίτλος στις 3 Οκτωβρίου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sepah, όργανο της Επαναστατικής Φρουράς, αναφέρει: "Απορρίπτει τα δημοσιεύματα περί δολοφονίας ένας από τους αξιωματούχους της Επαναστατικής Φρουράς. Χωρίς να αναφέρεται το όνομα του Ahmadi, το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής: Στον απόηχο ενός τραγικού περιστατικού στο οποίο εμπλέκεται ένας από τους αξιωματούχους της Επαναστατικής Φρουράς… η υπόθεση είναι υπό έρευνα, ενώ τα αίτια και τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν διευκρινιστεί". Ο εκπρόσωπος τύπου της Επαναστατικής Φρουράς RamazanSharifανέφερε στις 4 Οκτωβρίου στο ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ενώ ο θάνατος ενός μέλους του σώματος "Karaj" τροφοδότησε υποψίες από την αρχή ότι πρόκειται για δολοφονία… η έρευνα έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν είναι" και ότι η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ιρανοί αξιωματούχοι -και οι πολιτικοί ηγέτες και η Επαναστατική Φρουρά- προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Χωρίς να αποκαλούν το γεγονός δολοφονία, το ιρανικό καθεστώς επιδιώκει να δώσει την εντύπωση ότι το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις που να κατηγορούν την Μοσσάντ, σε αντίθεση με την ιρανική αντίδραση σε προηγούμενες δολοφονίες επιστημόνων που συνδέονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Το Ισραήλ ποτέ δεν έχει αναλάβει εξολοκλήρου μια δολοφονία στο Ιράν, αλλά έχει παραπέμψει σε προηγούμενες δηλώσεις που έκαναν λόγο για την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Αυτές οι δηλώσεις εμμέσως έστελναν το μήνυμα ότι το Ισραήλ είχε διεισδύσει στο Ιράν για να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, με πιθανή βοήθεια ανθρώπων που ανήκουν στις τοπικές στρατιωτικές οργανώσεις, όπως η Mujahideen-e-Khalq. Αυτή τη  φορά, το Ισραήλ κράτησε αποστάσεις από το γεγονός. Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ (ShinBet) και σημερινός υπουργός Επιστημών και τεχνολογίας YaakovPeriανέφερε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι "Το γεγονός αυτό ή εκείνο που οδηγεί στο ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος από το πυρηνική ή διαδικτυακή ομάδα, δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται κατ' ανάγκη το Ισραήλ". Προσέθεσε δε ότι "πολλά από αυτά τα περιστατικά είναι συνέπεια εσωτερικών διαφορών στο Ιράν" και ότι ενώ αυτοί οι θάνατοι τέτοιων ανθρώπων μπορούν πολλές φορές να έχουν αντίκτυπο, "πάντα υπάρχουν αντικαταστάτες… και τέτοιες ενέργειες δεν επιβραδύνουν ή μειώνουν τις απειλές του Ιράν".

Το Ισραήλ διακατέχεται από έντονη νευρικότητα από τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς το Ιράν είναι ιδιαίτερα δύσπιστο ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε ένα επαληθεύσιμο περιορισμό της ιρανικής πυρηνικής απειλής. Συνεπώς το Ισραήλ έχει το κίνητρο να προσπαθήσει να εκτροχιάσει τις συνομιλίες, αλλά κάνοντας μια δολοφονία σε αυτό το πρώιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης θα έθετε σοβαρά σε κίνδυνο να βλάψει την θέση του Ισραήλ έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την αποξένωση από την Ουάσινγκτον, όταν εξακολουθεί να μην έχει την δυνατότητα να επιτεθεί από μόνο του στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μέχρι στιγμής, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών δεν δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το Ισραήλ υπεύθυνο για το θάνατο Ahmadi.

Υπάρχουν επίσης φατρίες εντός του Ιράν που αντιτίθενται στην προσέγγιση του Ιρανού προέδρου HassanRouhaniμε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα, η Επαναστατική Φρουρά αποτελεί την οντότητα που παρακολουθεί εντός του Ιράν τις προσπάθειες για τον εκτροχιασμό, καθώς η οργάνωση προσπαθεί να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία και την πολιτική επιρροή που ανέπτυξε την περίοδο των κυρώσεων στο καθεστώς. Αυτή η ανησυχία είναι που οδήγησε τον ανώτατο ηγέτη και τον Rouhani  δημόσια να προειδοποιήσουν την Επαναστατική φρουρά να μην παρεμβαίνει στην πολιτική στρατηγική, με την υπόσχεση ότι δεν θα απειληθούν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Επιπλέον, φατρίες εντός της Επαναστατικής Φρουράς εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνομιλίες, καθώς παραμένει η πιθανότητα δολοφονιών και άλλου είδους εκφοβισμών που μπορεί να συμβούν στο Ιράν όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ο Ahmadiδεν φαίνεται να είναι ο πιθανός στόχος στην εσωτερική μάχη της εξουσίας στην Επαναστατική Φρουρά. Δεν είναι υψηλού επιπέδου, πολιτικοποιημένος, ή αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του οποίου ο θάνατος θα έστελνε ένα μήνυμα είτε υποστήριξης είτε αντίδρασης στις διαπραγματεύσεις. Ούτε επίσης φαίνεται να είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο στις βασικές δραστηριότητες της Επαναστατικής Φρουράς.       

Τα σκοτεινά σημεία γύρω από το θάνατο του Ahmadi αφήνουν πολλά που πρέπει να εξηγηθούν, αλλά μέχρι στιγμής ο θάνατός του δεν φαίνεται να ταιριάζει στην θεωρία της ξένης δολιοφθοράς ή της εσωτερικής διαμάχης για την εξουσία. Ίσως ο θάνατός του να συνδέεται με μια προσωπική διαφωνία σε ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα προς την όποια κατεύθυνση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο ωστόσο, είναι ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ του Ιρανικού καθεστώτος και της Επαναστατικής Φρουράς ώστε να υποβαθμιστεί το γεγονός, αρνούμενοι τα πολιτικά κίνητρα. Αν αυτό ήταν μια εκδήλωση εσωτερικής διαμάχης για την εξουσία, είναι πιθανόν να δούμε πιο ορατά σημάδια της σύγκρουσης από αυτό το επίπεδο συντονισμού. Τουλάχιστον, αυτό δείχνει αρκετή πολιτική συνοχή ώστε να διατηρηθεί η διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου