Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τα οποία ωστόσο δεν θα είναι οριζόντια, όπως έχει ξεκαθαρίσει.

«Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση», δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ, όμως, από κάπου πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του "κενού" οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν», εξηγεί ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι αν πάμε στο «κανένα μέτρο» θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις πέραν αυτών που έχουν ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή και πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η χώρα στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνιμη και σταθερή δέσμευσής τους τα μέτρα

Η δήλωση του ΥΠΟΙΚ στάθηκε αφορμή για να δεχθεί η κυβέρνηση εκ νέου τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπό του Πάνο Σκουρλέτη να σχολιάζει πως η προώθηση νέων μέτρων αποτελεί τη μόνιμη και σταθερή δέσμευση της συγκυβέρνησης έναντι των δανειστών.

«Πριν λίγα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση διέρρεε πως ήταν έτοιμη για το δικό της μεγάλο "όχι" στην τρόικα. Πριν λίγες ώρες», πρόσθεσε, «στην προγραμματική συμφωνία  μνημονιακής συμβίωσης που παρουσίασαν οι  κ.κ. Σαμαράς Βενιζέλος έλεγαν πως δεν θα πάρουν άλλα μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή έδιναν στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα που συνιστά τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει υπάρξει στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία».

«Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του ευθέως υποστηρίζει πως "δεν λέμε όχι σε κάθε μέτρο"», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει:

«Η αλήθεια είναι ότι όπως και να τα βαφτίσει κανείς τα νέα μέτρα, "οριζόντια", "στοχευμένα" ή "διαρθρωτικά", η προώθησή τους αποτελεί τη μόνιμη και σταθερή δέσμευση της συγκυβέρνησης έναντι των δανειστών».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως έχουμε μια κυβέρνηση μοιραία, άβουλη και αναξιόπιστη που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αμφισβητήσει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Λαγός» ο Γ. Στουρνάρας

«Λαγό» που προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη νέων μέτρων χαρακτηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς τον κ. Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαριάς αναφέρει: «Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, αποτελώντας την εγγύηση της απόλυτης υποταγής στην τρόικα, κρύβεται τώρα πίσω από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ως "λαγός" προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη και νέων δυσβάστακτων μέτρων που οδηγούν σε πλήρη εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία».

ΔΗΜΑΡ: Κυβερνητικές παλινωδίες

Για παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά. «Οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες από το 'όχι νέα μέτρα' πέρασαν στα ‘διαρθρωτικά’, μετά στα ‘στοχευμένα’. Τώρα η τελευταία δήλωση έχει σταματήσει στο ‘Ε… όχι και κανένα μέτρο!’», παρατηρεί η ΔΗΜΑΡ και διερωτάται αν «όλες αυτές οι παλινωδίες συνιστούν πολιτικό σχέδιο και επεξεργασμένη πολιτική».

«Με τους συνταξιούχους και όσους έχουν θεμελιώσει δικαιώματα δεν επιτρέπεται καμία κυβέρνηση να παίζει», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

naftemporiki