Σταθερή στις θέσεις που έχει διατυπώσει για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης παραμένει η γερμανική κυβέρνηση.
 
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου και αν έχει αλλάξει η γερμανική στάση.

 
Από ελληνικής πλευράς, κυβερνητικές πηγές σημείωναν από τις Βρυξέλλες πως η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, προσθέτοντας πως είναι «σε τακτική επαφή», και πως συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.
Έως 500 εκατ. εκτιμά τη «μαύρη τρύπα» η κυβέρνηση

Νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης εξέφραζαν από τη βελγική πρωτεύουσα τη βεβαιότητα ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 2 δισ. που το τοποθετεί η τρόικα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα.

Όπως διευκρίνιζαν, αυτό που εξετάζεται είναι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν ζητήματα όπως για παράδειγμα η μείωση της σπατάλης, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυφής και να μην υπάρχει υπέρβαση ορισμένων ορίων στις δαπάνες των ΔΕΚΟ. «Είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά «διαβατήριο», ενώ «με τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν θα προχωρήσουμε και όλα θα πάνε καλά στις διαβουλεύσεις με την τρόικα».  

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι πηγές διαβεβαίωναν σήμερα ότι το δημοσιονομικό κενό εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ «στο ακραίο και πιο δυσμενές σενάριο». Εξέφραζαν, μάλιστα, την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η τρόικα προσδιορίζει το κενό γύρω στα 2 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι από την τελευταία αξιολόγηση του Ιουλίου έως σήμερα, τα στοιχεία καταγράφουν βελτίωση, καθώς ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται καλύτερα από τους στόχους.

Όσον αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ, είπαν ότι αυτή είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών, όπως για παράδειγμα η καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έως το τέλος του μήνα, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να «νοικοκυρέψει» τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των επικουρικών συντάξεων και να συλλέξει μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Όπως σημείωσαν, με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ για το 2014.

Διευκρίνιζαν, πάντως, πως σε αυτό το στάδιο δεν προβλέπονται περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ανέφεραν, επίσης, ότι έως τις 15 Νοεμβρίου θα συσταθεί επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία θα αναζητήσει τις στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ. Για την ΕΑΣ δεν υπάρχουν διαφωνίες, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, ύψους 137 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το φόρο ακινήτων, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι αυτό που είναι δίκαιο είναι να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση της επιβάρυνσης του ΕΤΗΔΕΕ. «Η θέση μας είναι να πληρώνουν όλοι και λιγότερα» έλεγαν, οι οποίες επεσήμαναν ακόμη ότι στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο υποταγμένος μερκελιστής εισέπραξε το αναμενόμενο μάθημά του

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου: «Ο κ. Σαμαράς, ο υπάκουος και καλός μαθητής της κ. Μέρκελ, στα πέντε λεπτά συνομιλίας που η ίδια του χάρισε στο περιθώριο της Συνόδου, κατά δήλωσή της, εισέπραξε το αναμενόμενο μάθημά του. Ο υποταγμένος μερκελιστής και πιστός στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής πρωθυπουργός, ούτε θέλει ούτε μπορεί να διεκδικήσει τίποτα».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στον προσωπικό του λογαρισμό στο Twitter: «Η Μέρκελ είπε ότι με τον Σαμαρά, δεν συζητήθηκε καν η ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος. Τους θεωρεί "δεδομένους" και τους αδειάζει χοντρά!».

naftemporiki