Δύο άνθρωποι, φορώντας κράνη και κρατώντας πιστόλια τύπου Zastava, διασχίζουν 100-200 μέτρα, φτάνουν μπροστά σε μια ομάδα νεαρών παιδιών και ρίχνουν 12 σφαίρες. Χτυπάνε κεφάλι και στήθος ενώ ρίχνουν και χαριστική βολή. Στη συνέχεια απομακρύνονται ανενόχλητοι και εξαφανίζονται παρά την κινητοποίηση. Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους και πλέον η Αντιτρομοκρατική εξετάζει όλα τα σενάρια. Όσο περνούν οι ώρες τόσο δένονται κάποια στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα μονοπάτια τις αρχές. Έχουμε και λέμε:

1. Ο τρόπος που έδρασαν και ο επαγγελαμτισμός τους οδηγεί στην εκτίμηση ότι πρόκειται για ψυχρούς δολοφόνους που ενεδεχομένως ήρθαν απο το εξωτερικό. Άνθρωποι που έχουν εντρυφήσει πάνω σε θέματα ασφαλείας λένε ότι είναι ξεκάθαρα πληρωμένοι δολοφόνοι τους οποίους δε συναντάς εδώ στην Ελλάδα. Είναι δηλαδή πιθανότατα αλλοδαποί που υπέγραψαν συμβόλαιο θανάτου. Ήδη η αστυνομία ψάχνει τις πτήσεις χθες το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωϊ.

2. Ο τρόπος εκτέλεσης της πράξης τους μπορεί να μοιάζει με άλλα χτυπήματα στο παρελθόν, έχει ωστόσο και πολλές… πρωτοτυπίες. Κατ’ αρχάς για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά στοχοποιείται μέλος κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης. Είχαμε δολοφονίες επιχειρηματιών, πολιτικών, αστυνομικών, πρακτόρων της ΣΙΑ, βασανιστών της Χούντας, δημοσιογράφων. Δεν είχαμε εκτέλεση μελών κόμματος, κι αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το σκοπό της επίθεσης.

3. Οι ψυχροί εκτελεστές είναι φανερό ότι είχαν ομάδα ή ομάδες υποστήριξης και αντιπαρακολούθησης. Ίσως δηλαδή να επρόκειτο για περισσότερους των δύο που οργάνωναν για καιρό την επίθεση και τον τρόπο διαφυγής τους.

4. Τέτοιου είδους χτυπήματα συναντά κανείς σε υποθέσεις μαφίας, βαρέως τύπου. Όχι δηλαδή συμμορίες των δρόμων αλλά κανονική Καμόρα. Επίσης, έχουν γίνει χτυπήματα τέτοιου τύπου και στη νύχτα αλλά από πληρωμένους δολοφόνους, κατά βάση αλλοδαπούς οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό, σκοτώνουν, πληρώνονται και φεύγουν από την Ελλάδα την επόμενη στιγμή.

5. Όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν την περίπτωση η εκτέλεση να έγινε από τρομοκράτες. Μπορεί να υπάρχουν εκπαιδευμένοι εκτελεστές οι οποίοι να ανήκουν σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Σέχτα Επαναστατών είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της ότι εκτελούσε ψυχρά και χωρίς κανένα δισταγμό. Θυμηθείτε τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα αλλά και τον Σωκράτη Γκιόλια, τον δημοσιογράφο που σκοτώθηκε στην πιλοτή του σπιτιού του.

6. Υπάρχει και το σενάριο της πληρωμένης δολοφονίας με… εργοδότες εγχώριους τρομοκράτες που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να λερώσουν τα χέρια τους με αίμα. Κάποια ασύλληπτα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, που έχουν «επαναστατικό» ταμείο, ενδεχομένως να έδωσαν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να γίνει η εκτέλεση κάποιων τυχαίων μελών της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε, κυνικά αν το δούμε, η δολοφονία ήταν εύκολη υπόθεση για έναν επαγγελματία. Βρήκαν τρία παιδιά, χωρίς όπλα και τα εκτέλεσαν. Το μόνο που ήθελε η επίθεση αυτή ήταν επαγγελματισμός και ψυχρότητα, τίποτε άλλο, βαθμός δυσκολίας μηδέν.

Αν ισχύει το σενάριο της τρομοκρατίας με πληρωμένους δολοφόνους του κοινού ποινικού δικαίου (μην ξεχνάμε ότι υπάρχει διασύνδεση των δύο χώρων) τότε πάμε σε άλλες συζητήσεις. Γιατί το έκαναν; Η απάντηση δεν είναι μόνο μία. Όμως, η πιο ισχυρή είναι ότι θέλουν να βάλουν τορπίλη στην ομαλότητα. Ακόμη κι αν είναι ιδεολογικά εχθροί με τη Χρυσή Αυγή, με την επίθεση αυτή την «πριμοδοτούν», αλλά δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Το μόνο που ζητούν είναι να υπάρχουν θύματα. Να ανοίξουν έναν κύκλο αίματος που δύσκολα θα κλείνει. Να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας που δύσκολα θα φύγει πάνω από την ελληνική κοινωνία.

Να προκαλέσουν το άκρο της Χρυσής Αυγής για να κάνει μία από τα ίδια και η… βεντέτα να συνεχιστεί. Θέλουν, εκτός από αίμα, να δημιουργήσουν τις βάσεις για εμφύλιο πόλεμο. Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει κατά καιρούς, πολλά εμφυλιοπολεμικά στοιχεία δεν έχουν εκλείψει από την ελληνική κοινωνία. Αντιθέτως με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, με τα προβλήματα της φτωχοποίησης και της λαθρομετανάστευσης και με τη γενικότερη πολιτική αναταραχή και απαξίωση του πολιτικού συστήματος, τα εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά έχουν επανέλθει στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι πληρωμένοι ή απλήρωτοι κονδυλοφόροι που «πριμοδοτούν» αυτή την κατάσταση αρκεί να μη συμβάλουν στην ενότητα της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει.

Αυτό που έγινε χθες είναι μια ευκαιρία για να αντιληφθούμε όλοι, δεξιοί, αριστεροί ή ό,τι άλλο, πως στην Ελλάδα δεν περισσεύει κανένα παλικάρι. Είμαστε όλοι απαραίτητοι. Και πως δεν χωράνε νέοι Εμφύλιοι σπαραγμοί. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε όλοι ότι είμαστε αντίθετοι σ’ εκείνους που έχουν οργανώσει ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.