Open Europe

Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες τις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την οικονομία. Η Κομισιόν σε γενικές γραμμές αναμένει ανάκαμψη στην ευρωζώνη, αλλά επισημαίνει ότι αυτή παραμένει εύθραυστη και ότι η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί, ενώ περαιτέρω λιτότητα θεωρείται επίσης πιθανή. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά βασικά στοιχεία για κάποιες βασικές χώρες που μας τράβηξαν την προσοχή.

Κύπρος
Όχι πολλά νέα στις έτσι και αλλιώς δυσοίωνες προβλέψεις για την Κύπρο. Κατά τα άλλα, στο μέσον μαζικών υποχωρήσεων, οι καθαρές εξαγωγές παραμένουν η μόνη ελπίδα για πηγή θετικής ανάπτυξης. Εν τέλει, οποιαδήποτε επιτυχία σε αυτόν τον τομέα θα καθοριστεί από την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου. Μέχρι αυτό να ξεκαθαριστεί, θα παραμείνει σημαντική αβεβαιότητα.

Γαλλία
Η Γαλλία θα αντιμετωπίσει χαμηλή ανάπτυξη αυτό το έτος και το επόμενο (0,2% και 0,9% αντιστοίχως). Στο μεταξύ, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, καθώς «οι θετικές επιδράσεις της πρόσφατης μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι ορατές μόνο από το 2015». Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής στη Γαλλία έχει προέλθει μέχρι στιγμής από αυξήσεις φόρων. Και προειδοποιεί ότι «η ανάπτυξη του ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερα από το δυνητικό και οι υστερήσεις στα έσοδα, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ασυνήθιστα χαμηλή ελαστικότητα των φόρων σε σχέση με το ΑΕΠ, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ονομαστικό έλλειμμα». Στην πραγματικότητα, η Κομισιόν ήδη θεωρεί ότι ελλείψει νέων μέτρων, η Γαλλία θα χάσει τους στόχους για το έλλειμμα για το 2014 και το 2015.

Ελλάδα
Παρά τον θετικό τόνο, τα στοιχεία υποδηλώνουν και έτσι τις δυσκολίες. Η πρόβλεψη για ανάκαμψη εξαρτάται από το άλμα στις εξαγωγές και κυρίως στον τουρισμό, κάτι το οποίο κάθε άλλο παρά εγγυημένο είναι , ιδιαίτερα εάν το ευρώ παραμείνει ισχυρό. Επίσης, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν 5,3% το 2014 ύστερα από τη συρρίκνωση κατά 5,9% το 2012. Ακόμη και από αυτή τη χαμηλή βάση, αυτό μοιάζει με μια ηρωική ανάκαμψη. Η ανεργία αναμένεται επίσης να αρχίσει να υποχωρεί από το επόμενο έτος,. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι προβλέψεις σε αυτό το μέτωπο έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Τα σημάδια υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε ακόμη να αυξηθεί ελαφρώς ή τουλάχιστον να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

Ιρλανδία
Είναι σημαντικό ότι η προσαρμογή στην Ιρλανδία θα γίνει ιδιαίτερα εξαρτημένη από την εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις, για τις οποίες οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να συμβάλλουν, αλλά αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με προσφάτως, ενώ οι δημόσιες δαπάνες θα συνεχίσουν να αποτελούν βαρίδι για το ΑΕΠ.

Ιταλία
Όπως και το ΔΝΤ, η Κομισιόν αναμένει ότι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 1,8% φέτος και στη συνέχεια θα εμφανίσει περιορισμένη ανάπτυξη το επόμενο έτος. Η Κομισιόν παραδέχεται ότι αυτή η πρόβλεψη «δεν περιλαμβάνει τα οφέλη από την πλήρη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς μπορεί να πάρουν περισσότερο χρόνο για να εφαρμοστούν». Αποτελεί ενδιαφέρον ότι η έκθεση της Κομισιόν φαίνεται να υποδηλώνει πως τα δυνητικά οφέλη από την «προβλεπόμενη ήπια ανάπτυξη των μισθών» σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα των τιμών, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την ανατίμηση του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων. Αναφορικά με το τεράστιο χρέος της Ιταλίας, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2015.

Πορτογαλία
Και πάλι μια γνωστή ιστορία, με μια ενδεικτική ανάκαμψη βασισμένη στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ωστόσο η Κομισιόν αναδεικνύει ένα σημαντικό πτωτικό ρίσκο από τις παρεμβάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας, το οποίο έχει ήδη απειλήσει να εκτροχιάσει το πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Olli Rehn, επαναδιατύπωσε αυτό το σημείο κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Ισπανία
Παρά κάποια θετικά σημάδια, η Κομισιόν είναι απολύτως σαφής ότι «μεγάλες ανάγκες για προσαρμογή θα περιορίσουν την ισχύ της ανάκαμψης» στην Ισπανία. Επιπλέον, «οι χρηματοδοτικές συνθήκες για νοικοκυριά και εταιρείες θα παραμείνουν σχετικά σφιχτές, ιδίως για τους μικρότερους δανειολήπτες». Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναλύσεις μας, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η πρόσφατη υποχώρηση της ισπανικής ανεργίας «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και σε κάποιους εποχικούς παράγοντες». Στην πλευρά του ελλείμματος, η Κομισιόν δεν έχει καλά νέα για την Ισπανία. Χωρίς επιπλέον μέτρα, το έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 6,6% το 2015. Θυμηθείτε, η Ισπανία έχει ήδη λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσει το έλλειμμα και να το φέρει κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.

Σλοβενία
Μαζί με την Κύπρο, η μόνη χώρα που προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος. Εξαρτάται από τις εξαγωγές για να περιοριστεί αυτή η συρρίκνωση, καθώς η εγχώρια ζήτηση, επενδύσεις και δημόσιες δαπάνες καταρρέουν. Το κλειδί θα είναι η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν θα στοιχίσει το 1,8% του ΑΕΠ (όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, αυτό το κόστος θα μπορούσε να είναι και υψηλότερο). Το εάν η κυβέρνηση μπορεί να το αντέξει αυτό χωρίς εξωτερική βοήθεια, μένει να φανεί.

Γερμανία
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γερμανία είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι οι εταίροι της στην ευρωζώνη, με την οικονομία της να προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,7% και 1,9% το 2014 και το 2015 αντιστοίχως και την ανεργία να υποχωρήσει στο 5,1% σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «μετά από μια πρόσκαιρη επιβράδυνση το 2014, η αύξηση των μισθών και η δαπάνη ανά μισθωτό αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου, έτσι ώστε η αύξηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα παραμείνει υψηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης», το οποίο θα πρέπει να βοηθήσει στην εξισορρόπηση. Είναι ενδιαφέρον ότι τα στοιχεία της Κομισιόν εμφανίζουν επίσης ότι η Γερμανία παραβίασε το όριο του 6% για τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών. Θα δεχθεί κάποιου είδους επίσημη προειδοποίηση για αυτό;

Λίγα ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά όπως συμβαίνει συχνά με αυτές τις προβλέψεις, εγείρουν τόσα ερωτήματα όσα θα απαντήσουν. Η αξιολόγηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της επόμενης εβδομάδας μπορεί να έχει λίγο περισσότερο φως στην ανάλυση της Κομισιόν και δεδομένης της πολιτικής αναταραχής, η αποχή της για τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσε να προσδώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι η Κομισιόν συνεχίζει να τη θεωρεί ως μια πολύ εύθραυστη ανάκαμψη.

Πηγή:www.capital.gr