Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ξυλοδαρμό των βουλευτών: Ζωής Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρη Στρατούλη από τα ΜΑΤ – Κανείς δεν ξυλοκοπήθηκε-Οι βουλευτές επιχείρησαν έφοδο ανακατάληψης της ΕΡΤ, είπε ο υπουργός Επικρατείας. Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η ένταση που επικράτησε το Σάββατο έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όπου βρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μπροστά από τα ΜΑΤ.

Να σημειωθεί ότι στην Ολομέλεια το Σάββατο έφθασε και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έλαβε το λόγο και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης». Ακόμη, κατήγγειλε ξυλοδαρμό των βουλευτών: Ζωής Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρη Στρατούλη από τα ΜΑΤ έξω από το κτήριο της ΕΡΤ και ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης που διέψευσε τους ξυλοδαρμούς λέγοντας ότι «η ενημέρωση που έχουμε είναι πως δεν έγινε καμία επίθεση σε βάρος βουλευτών. Αυτό που έγινε είναι ότι επιχειρήθηκε βίαιη έφοδος βουλευτών που συνοδεύονταν και από άλλους. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ανακατάληψη του Ραδιομεγάρου. Είναι δημόσια περιουσία». 

Χαρακτήρισε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ηθικό αυτουργό» των επεισοδίων και κατήγγειλε την συγκέντρωση της Κυριακής έξω από την Βουλή λέγοντας «Αν αύριο βουλευτές δικοί σας ηγηθούν μιας άλλης ομάδας συγκεντρωμένων και επιχειρήσουν να κάνουν έφοδο στην Βουλή οι αστυνομικοί δεν πρέπει να τους εμποδίσουν;».
 
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι «δεν ξέρω ποιοι σας την δίνουν την ενημέρωση. Με τον τρόπο που μιλάτε καλύπτεται ωμότητες και βαρβαρότητες. Αφήστε τα παραμύθια. Εσείς έχετε ανακαταλάβει το κτήριο».

Ο κ. Μάκης Βορίδης της ΝΔ, απάντησε ότι «η Βουλή δεν έχει ενημέρωση και ο κ. Λαφαζάνης δεν είναι πηγή ενημέρωσης… Όμως το μείζον πολιτικά είναι ότι σχεδιάζουν να διαφύγουν από την πρόταση που οι ίδιοι έχουν καταθέσει. Είναι έτοιμοι να το βάλουν στα πόδια σαν λαγοί! Να καθίσετε και να συζητήσετε».

Τομ λόγο πήρε και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης και εξήγησε ότι πρέπει να εξεταστεί η καταγγελία. Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος «απαιτούμε άμεσα ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη σοβαρή καταγγελία.

Ο κ. Νότης Μαριάς, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ακόμη, είπε ότι «επικοινώνησε η κυρία Ραχήλ Μακρή και μας είπε ότι τόσο ή ίδια όσο κυρίως η κυρία Κωνσταντοπούλου προπηλακίστηκαν έντονα από τα ΜΑΤ. Πρέπει να αποσυρθούν τα ΜΑΤ».

Ο κ. Θανάσης Παφίλης σημείωσε «καταγγέλλουμε αυτά τα απαράδεκτα που συμβαίνουν στην ΕΡΤ. Αυτό που συμβαίνει είναι πως προκλητικά προπηλακίζει και σπρώχνει η αστυνομία και Έλληνες βουλευτές και εργαζόμενους και ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ. Ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) ζήτησε επίσης ενημέρωση ενώ ο κ. Αρτέμης Ματθαιόπουλος της Χρυσής Αυγής είπε: «Καταγγέλλουμε την υποκρισία. Όταν μας ψέκαζε με χημικά η αστυνομία επειδή δίναμε δωρεάν τρόφιμα κανείς δεν είπε τίποτα».
 

Τι είπε αναλυτικά ο κ. Τσίπρας – Σύγκρουση με Δ. Σταμάτη

Αλέξης Τσίπρας: «Είστε επικίνδυνοι… φτάσατε στο τελευταίο σκαλοπάτι αξιοπιστίας»

«Δεν θα έπαιρνα τον λόγο εάν η εικόνα που έδειξαν τηλεοράσεις δεν ήταν σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε ο κ. Σταμάτης. Φοβάμαι ότι από την κυβέρνηση υπάρχει επικίνδυνη επιλογή κλιμάκωσης της έντασης. Δεν σας έμεινε άλλο επιχείρημα. Χάσατε κάθε έρεισμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε εκείνους που στηρίζεται το κόμμα σας: μικρομεσαίους που λεηλατούνται. Τορπιλίζετε τη νομιμότητα και Δημοκρατία. Δημοκρατικός κατήφορος», είπε. 

«Δεν υπήρχε έφοδος στην ΕΡΤ υπήρξαν από το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας και αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε δυνατότητα να εισέλθει σε δημόσιο κτήριο την στιγμή που εντός του κτηρίου εισήλθαν άλλοι ιδιώτες χωρίς εισαγγελέα για τη διαδικασία παραλαβής του κτηρίου από την νέα διοίκηση». Εξήγησε ότι το αίτημα των βουλευτών ήταν εύλογο και πρόσθεσε ότι τα ΜΑΤ απαγόρευσαν επί 3ωρο την είσοδο στην κυρία Κωνσταντοπούλου και άλλους και κάποια στιγμή πήραν εντολή να απωθήσουν τους βουλευτές και να τους προπηλακίσουν. Οι εικόνες στα ΜΜΕ είναι εξοργιστικές,  δείχνουν μια μικρή ομάδα βουλευτών να απωθείται από 30 ΜΑΤ κρανοφόρους. Δεν τιμά την Δημοκρατία και όλους εμάς που είμαστε στην αίθουσα», πρόσθεσε. 

«Η κυρία Κωνσταντοπούλου βρέθηκε αποκλεισμένη φωνάζοντας “βοήθεια” στα κάγκελα. Ζητήσαμε να το καταδικάσετε κύριοι της κυβέρνησης. Δεν τιμά την Δημοκρατία μας. Ζητήσαμε να το κάνετε γιατί θεωρούσαμε ότι δεν το γνωρίζατε ότι δεν δώσατε την εντολή να προπηλακιστεί η κυρία Κωνσταντοπούλου, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Στρατούλης. Εφηύρατε την θεωρία εφόδου από βουλευτές και είναι ντροπή» ξεκαθάρισε δε ότι «Δεν θα αποχωρήσουμε από την μαχη μέσα στην Βουλή. Θα την δίνουμε παράλληλα με την μάχη έξω από αυτή με τους πολίτες.  Η Ελλάδα του αγώνα θα υπερισχύσει το μαύρου», σημείωσε.

Χαρακτήρισε δε τον κ. Σταμάτη ως «τον καλύτερο χορηγό του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής που κάναμε. Έχετε κατρακυλήσει σε χαμηλότερο σκαλοπάτι της αξιοπιστίας… Η Δημοκρατία δεν φοβάται την τρομολαγνεία. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Γρήγορα θα οδηγηθούμε σε εκλογική διαδικασία.  Να ξέρετε όμως ότι ανεξάρτητα από τα επιχειρήματά σας υπάρχει πραγματικότητα ότι πριν από μια εβδομάδα ήταν 70 βουλευτές δικοί σας στον Στουρνάρα και έλεγαν ότι δεν πάει άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόβλημά σας;  Απευθύνεστε σε μια ιστορική παράταξη που έχει δώσει Δημοκρατικούς αγώνες και ποτέ δεν επιχείρησε εφόσους. Οι υπαινιγμοί περι συμφωνίας δικήσε μας με την Χ.Α είναι αστείοι ας ψάξετε σε δικά σας στελέχη τέτοιες συμφωνίες.Σας καλώ να σοβαρευτείτε , η κοινωνία στενάζει και η στρατηγική της έντασης δεν είναι δική μας επιλογή αλλά της δικής σας κυβέρνησης που αισθάνεται ότι χάνει την γη κάτω από τα πόδια της».
 
Δημήτρης Σταμάτης: «Δεν πείθετε κανένα κ. Τσίπρα»
 
Ο κ. Σταμάτης επανέλαβε ότι η ενημέρωση σύμφωνα με την οποία κανείς βουλευτής δεν ξυλοκοπήθηκε, απεναντίας βουλευτές επιχείρησαν έφοδο ανακατάληψης της ΕΡΤ προέρχεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και πως «αυτή η μαρτυρία είναι πιο αξιόπιστη από την δική σας». 

Σημείωσε « αυτά που λέτε είναι παραλογισμός. Εμείς καλέσαμε τους βουλευτές να πάνε έξω από την ΕΡΤ για να δημιουργηθεί κλίμα; Οι συγκεντρωθέντες μαζεύτηκαν με δική σας παρότρυνση; Θα μπορούσα να σας χαρακτηρίσω οιονεί ηθικούς αυτουργούς. Αναλαμβάνετε  το ρίσκο για ότι γίνει αύριο; Την ώρα που η Βουλή θα ψηφίζει εσείς καλείτε συγκέντρωση στο Σύνταγμα για να κάνουν τι; Να  προπηλακίζουν βουλευτές.. . παρότρυνση σε άσκηση βίας αυτό που κάνετε… Αν αύριο βουλευτές δικοί σας ηγηθούν μιας άλλης ομάδας συγκεντρωμένων  θέλουν να μπουν στη Βουλή θα πρέπει οι αστυνομικοί να τους το επιτρέψουν ή να το απαγορεύσουν;  Έτσι αισθάνεστε τους νόμους;». 

Πρόσθεσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μεν εκλογές αλλά «πλην κάποιων δημοσκοπήσεων που κάνει ο κουμπάρος σας όλες οι άλλες σας δείχνουν κάτω από την ΝΔ. Αισθάνεστε το ρεύμα, να φωνάζει ο κόσμος Τσίπρα – Τσίπρα ή Αλέξη; Το αισθάνεστε πραγματικά αυτό; Πριν οδηγήσετε την χώρα σε εκλογές να πείτε ποια είναι η πρότασή σας. Είστε ανεύθυνοι. Εκτός εάν έχετε άλλες συμφωνίες μήπως με τον Καμμένο μήπως με την Χρυσή Αυγή; Όχι άρα που θέλετε να οδηγήσετε την χώρα;».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για οπορτουνισμό και σημείωσε ότι «όποιος μαζεύει κόσμο έξω από την Βουλή παραμονές της ψηφοφορίας τότε δεν είναι αριστερός ή κομουνιστής αλλά αριστεριστής. Εάν θέλετε να κρύψετε τα εσωτερικά σας ρήγματα δεν μπορεί να το πληρώσει η χώρα…». 

Τέλος είπε: «Δεν είδατε τις δηλώσεις δικών σας στελεχών ότι το πρόγραμμά σας δεν πείθει κανένα και θέλετε τώρα να πείσετε τον ελληνικό λαό;»