Η Γαλλία εξέφρασε τη λύπη της για τις συνομιλίες, ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, ενώ δεν τοποθετείται υπέρ μίας πλευράς, αλλά μιλά μόνο για το αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς, για την εξεύρεση λύσης στο όνομα της νέας χώρας. Η Γαλλική Κυβέρνηση εκτιμά ότι μια γρήγορη λύση με κοινή αποδοχή πρέπει να γίνει σύντομα, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μέσω του διαλόγου και του συμβιβασμού», δήλωσε, μεταξύ άλλων, το γραφείο Τύπου της γαλλικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.
 
Η δήλωση αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η εφημερίδα της Ελλάδας ‘Καθημερινή’ γράφει ότι η Γαλλία προέβη σε άσχημη έκπληξη στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απέστειλε ρηματική διακοίνωση, αμέσως, στο Παρίσι, αναζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το λόγο της δήλωσης.
 
Η έκπληξη που προκλήθηκε από τη θέση της Γαλλίας, είναι που δήλωσε ότι τα δύο μέρη είναι υπεύθυνα για το κλείδωμα και ότι δεν βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες για το όνομα.
 
Μέχρι στιγμής, η γαλλική διπλωματία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και είχε συμπαρασταθεί την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρέμβαση της Γαλλίας εντοπίζει  ότι το πρόβλημα της ονομασίας δεν μπορεί να αναβληθεί για πάντα, ενώ η χώρα αυτή υποστηρίζει την ενσωμάτωση όλων των δυτικών Βαλκανίων.
 
Μετά τη Γαλλία, η Γερμανία, επίσης, μέσα από την άμεση συνάντηση της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκερ με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δείχνουν μια διαφορετική προσέγγιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος που έχει μπλοκάρει την πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σημειώνει το δημοσίευμα.