Στις 6 Νοεμβρίου, -όχι τυχαία- είχαμε επισημάνει με σχετικό λεπτομερές δημοσίευμα την συμμετοχή της Ελλάδος σε κοινή άσκηση μεταξύ ΗΠΑ-Ιταλίας-Ελλάδας & Ισραήλ. Το εν λόγω δημοσίευμα και οι σχετικές πληροφορίες που αποκαλύψαμε είχαν επισημάνει ιδιαιτέρως τη σημασία αυτής της γιγαντιαίας στρατιωτικής άσκησης που ξεκινά σήμερα 13 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου, ακριβώς γιατί από έγκυρες πηγές και ειδικούς αναλυτές θεωρείται άσκηση-ασπίδα προετοιμασίας στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις που θα επέλθουν στην περιοχή της ευρύτερης Νέας Μέσης Ανατολής τους προσεχείς μήνες, με ορίζοντα τέλους το 2016.

Λεπτομέρειες τεχνικού χαρακτήρα για την άσκηση, ακολουθούν παρακάτω

Με ένα λιτό δελτίο τύπου το ΓΕΑ ανακοίνωσε ότι η ΠΑ, αποδεχόμενη την πρόσκληση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, θα συμμετάσχει στην ισραηλινή πολυεθνική Άσκηση "Blue Flag 2013", από την Τετάρτη 13 έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας.

Η άσκηση προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Αεροπορική Βάση OVDA, στο νοτιοανατολικό Ισραήλ, με συμμετοχή αεροσκαφών από τις Πολεμικές Αεροπορίες των ΗΠΑ και της Ιταλίας. Είναι η δεύτερη φορά που ελληνικά μαχητικά θα φιλοξενηθούν στην αεροπορική βάση Ovda, μετά την επίσκεψη μαχητικών της 337 Μ το 2011, που ανταποδόθηκε το 2012 με επίσκεψη ισραηλινών αεροσκαφών στην 110 ΠΜ.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η άσκηση Blue Flag θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις αποστολές εναέριας μάχης και στα πακέτα CΟΜΑΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η άσκηση χωρίζεται σε δύο στάδια: Την πρώτη εβδομάδα της άσκησης, από τις 17 έως 21 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν πτήσεις εξοικείωσης, αποστολές Εναέριας Μάχης, mini COMAO, αποστολές Ηλεκτρονικού Πολέμου και αφέσεις πραγματικών βομβών (GBU/JDAM) σε ειδικό πεδίο βολής της Ισραηλινής Αεροπορίας. Τη δεύτερη εβδομάδα της άσκησης και συγκεκριμένα, από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν αποστολές COMAO εναντίον Ισραηλινών αεροσκαφών F-15 και F-16 και αποστολές Ground Base Air Defence.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία, θυμίζουμε ότι ξεκίνησε με την άσκηση Glorious Spartan τον Μάϊο του 2008 και συνεχίστηκε με την άσκηση Μίνωας τον Μάϊο του 2010 κατά την οποία Ισραηλινά μαχητικά επιχειρούσαν από βάσεις της ΠΑ στην Κρήτη και η οποία διακόπηκε στη μέση λόγω του επεισοδίου του Mavi Marmara. Η άσκηση Morning Wind, δηλαδή τo δεύτερο μέρος της άσκησης Μίνωας 2010 που αφορούσε την Έρευνα και Διάσωση Μάχης (CSAR), πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στην Ανδραβίδα και την ευρύτερη περιοχή Πελοπονήσου. Αμέσως μετά είχαμε την πυρκαγιά στο όρος Καρμέλ του Ισραήλ, όπου η ΠΑ συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάσβεσηκερδίζοντας την Ισραηλινή κοινή γνώμη. Το καλοκαίρι του 2011 πραγματοποιήθηκε η νέα άσκηση CSAR στην 110 ΠΜ στην Λάρισα. Ακολούθησε η επίσκεψη της 337 Mοίρας στην αεροπορική βάση Ovda του Ισραήλ, το Νοέμβριο του 2011, που ανταποδόθηκε με επίσκεψη ισραηλινών μαχητικών στην 110 ΠΜ το Νοέμβριο του 2012, ενώ είχε προηγηθεί κοινή αεροπορική άσκηση στην Κρήτη. Στο ναυτικό τομέα, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην άσκηση Noble Dina τον Μάρτιο του 2012 ενώ λίγους μήνες αργότερα διεξήχθη κοινή Ελληνοϊσραηλινή ναυτική άσκησηστο Μυρτώο πέλαγος. Και αυτά είναι μόνο όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως…

Είμαστε βέβαιοι ότι τα πληρώματα και οι τεχνικοί της 340 Μ θα συνεχίσουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις και στην "Blue Flag 2013" – εντυπώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο "ζυγίζουν" στρατηγικά την Ελλάδα οι σύμμαχοί της. 

πηγή