Να συνεργαστούν για λύση και υδρογονάνθρακες, καλεί τις δύο κοινότητες της Κύπρου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Αποστάσεις από τη δήλωση Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος» κράτησε η Ουάσιγκτον.  

Κληθείσα να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη της τη συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, είπε ότι θα ερευνήσει το θέμα και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιο».

Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας στο «Ατλαντικό Συμβούλιο», στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Μίλησε για «ευκαιρίες» στην προσπάθεια προώθησης της ειρήνης και της επίλυσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείσα για το Κυπριακό, η κ. Νούλαντ υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές στο νησί δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία, ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση των δυο ηγετών α εργαστούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη που προσφέρουν η Τουρκία και η Ελλάδα.

Τέλος, η αμερικανίδα αξιωματούχος έκανε λόγο για «νέα δεδομένα» που δημιουργεί ο τομέας της ενέργειας για την περιοχή, για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Κάλεσε τις δυο κοινότητες της Κύπρου να συνεργαστούν όχι μόνο για τη λύση του Κυπριακού, αλλά και για να αξιοποιήσουν μαζί τους υδρογονάνθρακες.

Πηγή: ΑΜΠΕ