ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η γενική συνέλευση των μελών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου του Ground Zero, η οποία συνεδρίασε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη της κοινότητος του Αγίου Νικολάου ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου το οποίο θα αποτελεί ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη υπό την ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και με την αμέριστη υποστήριξη του ιερέα της κοινότητος πατρός Ιωάννη Ρώμα αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινότητος.

Η αλλαγή αυτή του χαρακτήρα του Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ήταν ο μόνος χώρος λατρείας που κατεστράφη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είναι μεγάλης σημασίας για την κοινότητα, στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Η ομόφωνη απόφαση προβλέπει ότι η ενορία, η οποία ήτο έως τώρα γνωστή ως Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero θα γίνει Εθνικό Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει και την ιδιότητα και λειτουργία της ως ενορία της Αρχιεπισκοπής, υπό την εποπτεία διοικητικού συμβουλίου με μέλη τοπικής αλλά και παναμερικανικής εμβέλειας. Η απόφαση συμπεριέλαβε επίσης την έγκριση της τελικής συμφωνίας της ανταλλαγής του οικοπέδου (του παλαιού ναού) στη διεύθυνση 155 Cedar Street (συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων αέρα και γης) με αυτό στη διεύθυνση 130 Liberty Street. Η νέα τοποθεσία, αν και βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 50 μέτρων από την παλιά, είναι εμβαδού μεγαλύτερου κατά τρεις και πλέον φορές.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή και η ενορία του Αγίου Νικολάου θεώρησαν ότι το επόμενο λογικό βήμα ήταν η ανακήρυξη της ιστορικής αυτής κοινότητος του Μανχάταν ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα, καθώς η  αποστολή και η παρουσία του ναού του Αγίου Νικολάου στο χώρο αυτό θα αποτελέσει πανεθνικό εγχείρημα με ευθύνη και οικονομικό κόστος αναλόγου μεγέθους.

Στην ομιλία του προς τα μέλη της κοινότητος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τόνισε ιδιαίτερα την τεράστια προβολή που αναμένεται να έχει ο υπό ανέγερση ναός, καθώς όπως είπε οι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως που θα επισκέπτονται το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο θα αντικρύζουν και πιθανόν θα επισκέπτονται το ναό. Πρόσθεσε δε ότι ως Ιερό Προσκύνημα θα αποτελεί χώρο προσευχής για όλους τους ανθρώπους. Ο Σεβασμιώτατος είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτός ο ναός δεν θα είναι απλώς ιερό προσκύνημα εθνικής εμβέλειας αλλά διεθνούς εμβέλειας. Θα είναι σύμβολο της θέλησης των ανθρώπων για ανοικοδόμηση και ανάσταση από τις στάχτες της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ναός θα αποτελεί ένα καταφύγιο για ν’ ανάβουν ένα κερί όλοι οι επισκέπτες για τα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου, ένα Ελληνορθόδοξο Ιερό Προσκύνημα σε χώρο εξαγιασμένο και ιερό».

Τα μέλη  της ενορίας εξέφρασαν την μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφισή τους για τις εξελίξεις και για την εξ αρχής ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου που οδηγεί στη ανοικοδόμηση του ναού, η οποία αναμένεται ν’ αρχίσει στις αρχές του 2014.