Συνεργασία του Τύπου της Κυριακής με την αμερικανική εταιρία αναλύσεων Startfor
Η δέσμευση και η δυνατότητα της κινεζικής ηγεσίας να ακολουθήσουν νέες πολιτικές και να ανταποκριθούν στις αυξημένες προσδοκίες θα δοκιμαστεί, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές προκλήσεις, καθώς και τις προκλήσεις για την ασφάλεια. Πριν τρεις δεκαετίες, η Κίνα ξεκίνησε μια νέα πορεία, δημιουργώντας το πλαίσιο που ενθάρρυνε την γρήγορη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η επιτυχία αυτών των πολιτικών έχουν μεταμορφώσει την Κίνα και η ηγεσία της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα με μια σειρά στρατηγικών επιλογών για να θέσει την νέα οικονομική και διεθνή θέση της Κίνας.
Η πολυαναμενόμενη τρίτη Ολομέλεια της 18ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου, μετά από τέσσερις μέρες κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεων μεταξύ των κορυφαίων ηγετικών στελεχών. Το πλήρες κείμενο με τις πολιτικές προτάσεις δεν θα δοθεί στην δημοσιότητα για μερικές μέρες ή ίσως και εβδομάδα, αλλά οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι οι ηγέτες της Κίνας επιδιώκουν πιο σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές τους στην προσπάθειά τους να προηγούνται των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική κινεζική τηλεόραση, οι σημαντικές αλλαγές στην πολιτική περιλαμβάνουν την ίδρυση επιτροπής για να κατευθύνει την συνολική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της χώρας, την ίδρυση μιας επιτροπής εθνικής ασφαλείας, υπεύθυνης για τον συντονισμό της δημόσιας ασφάλειας και της εθνικής στρατηγικής και την χαλάρωση της 33χρονης πολιτικής του οικογενειακού σχεδιασμού, ώστε να επιτρέπεται στα ζευγάρια να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί. Η ανακοίνωση επίσης υπογραμμίζει την συνολική οικονομική μεταρρύθμιση για την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μετασχηματισμό της Κίνας.
Υπό το πρίσμα της επικείμενης δημογραφικής ανισορροπίας, αναμένονταν οι αλλαγές στον οικογενειακό σχεδιασμό. Το τεράστιο εύρος της φτηνής εργασίας της χώρας υποστήριξε τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, αλλά όσο η Κίνα προετοιμάζεται για την μετάβαση προς μια οικονομία, βασισμένη στην κατανάλωση, ο υπέργηρος πληθυσμός της αποτελεί πρόβλημα.
Δεν έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες για την δομή της Επιτροπής εθνικής ασφαλείας. Ο σκοπός ήταν να συγχωνευτούν διάφορα θεσμικά όργανα, υπεύθυνα για την διπλωματία, την ασφάλεια, τον στρατό και τις πληροφορίες σε μια συντονιστική υπηρεσία, υπό την εποπτεία του προέδρου. Ωστόσο, η απόφαση -που είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια θεσμική αλλαγή- ήρθε μετά την επαναξιολόγηση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος ασφαλείας της Κίνας και του αναδυόμενου ρόλου της χώρας στην διεθνή κοινότητα. Το Πεκίνο αναγνωρίζει την ανάγκη για μια πιο λεπτή και συνεκτική ομάδα να διαχειρίζεται τα στρατηγικά θέματα της χώρας και να επιδιώκει τα εθνικά συμφέροντα.
Η Κίνα βρίσκεται πλέον σε ένα σημείο καμπής. Η οικονομική ανάπτυξη έχει σταθερά εδραιώσει τις κινεζικές επιχειρήσεις και τα εθνικά συμφέρονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει ανέβει το βιωτικό επίπεδο, καθώς επίσης και οι προσδοκίες των κινέζων πολιτών. Αυξάνεται ολοένα το αίσθημα του κινεζικού πατριωτισμού, που πλέον υπάρχει πέρα από τα όρια του Κομουνιστικού κόμματος. Η αναδυόμενη μορφωμένη μεσαία τάξη έχει ταξιδέψει στον κόσμο, έχει δει στην πράξη διάφορα συστήματα και αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις τοπικές και εθνικές πολιτικές αποφάσεις.
Οι σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν στους κινέζους πολίτες την δυνατότητα να μοιράζονται γρήγορα τις επιτυχίες, αλλά και τα παράπονά τους σε όλη την χώρα, να εντοπίζουν και να απομονώνουν περιπτώσεις πολιτικής διαφθοράς και να κρατούν πιο ενεργά το κόμμα και την ηγεσία υπό έλεγχο. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες κινεζικές εισαγωγές πρώτων υλών και οι εξαγωγές εμπορευμάτων έχουν διευρύνει σημαντικά τα εξωτερικά συμφέροντα της Κίνας, που απαιτούν μια πιο διαφοροποιημένη και ενδεχομένως πιο δραστήρια εξωτερική πολιτική. Το Πεκίνο δεν έχασε καθόλου χρόνο αυξάνοντας τις προσδοκίες των πολιτών για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων πριν την συνεδρίαση. Οι προτάσεις περιελάμβαναν την οικονομική απελευθέρωση, τον περιορισμό των κρατικών επιχειρήσεων, την αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών δομών ανάμεσα στην τοπική και την κεντρική κυβέρνηση, βήματα για την αντιμετώπιση της επίσημης διαφοράς, την επέκταση φόρων για την ακίνητη περιουσία και την μεταρρύθμιση τιμών. Την ίδια στιγμή, οι κορυφαίοι ηγέτες ήταν απασχολημένοι να δημιουργούν τις προσδοκίες για έναν νέο οικονομικό μετασχηματισμό. Αυτό οδήγησε πολλούς να πιστεύουν ότι η συνεδρίαση θα φέρει την χώρα σε μια νέα φάση οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής ανάπτυξης, όπως έκανε ο DengXiaopingστην συνεδρίαση της μετα-Πολιτισμικής Επανάστασης το 1978.
Βεβαίως η Κίνα έχει προχωρήσει πολύ πιο πέρα από την τεράστια οικονομική κακοδιαχείριση και κοινωνική αναταραχή της περιόδου της μετά-Πολιτισμικής Επανάστασης. Ωστόσο, η αναπόφευκτη απώλεια των δημογραφικών πλεονεκτημάτων που διατήρησε το οικονομικό θαύμα της χώρας, σε συνδυασμό με την επικρατούσα κοινωνική ανισότητα και τις περιφερειακές διαφορές, καθώς επίσης και με την αυξανόμενη πολιτική ευαισθητοποίηση της μεσαίας τάξης, σημαίνει ότι η νέα ηγεσία αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην διατήρηση της νομιμότητάς της. Κάτι τέτοιο απαιτεί συνεχή δέσμευση από τους πολιτικούς ηγέτες να ανταποκριθούν στο μεταβαλλόμενο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Απαιτεί επίσης μια πορεία προς την μεταρρύθμιση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα αντι-μεταρρυθμιστικά στοιχεία.