Εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Αντώνη Σαμαρά το σχέδιο για δωρεάν Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα. Το σχεδιασμό του έργου έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Μενέλαος Δασκαλάκης, ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Τεχνολογίας, Δημήτρης Πτωχός, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Γιώργος Μουρούτης.

«Το Ίντερνετ είναι πλέον κοινωνικό αγαθό. Υπάρχουν τα χρήματα, το πιστεύω και θα γίνει», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, αποφασισμένος να κάνει πράξη τη δέσμευσή του.

Το έργο εκτιμάται πως θα κοστίσει 25 εκατομμύρια ευρώ, με τα χρήματα να πρόκειται να προέλθουν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Τα 5 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια στους δήμους. Το κόστος κάθε κεραίας Wi-Fi κυμαίνεται περίπου στα 800–1.000 ευρώ.

Το Εθνικό Ίδρυμα Τεχνολογίας έχει αναλάβει να εγκαταστήσει δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ σε 120 νοσοκομεία, σε όλα τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, σε 1.000 δημόσια κτίρια, σε όλα τα λιμάνια της χώρας και σε 250 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Στόχος από τις συνέργειες που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, η άνοδος κατά 0,8% του ΑΕΠ. Οι πολίτες και οι τουρίστες θα μπορούν να σερφάρουν στο Διαδίκτυο και ταυτόχρονα να έχουν πλήθος νέων υπηρεσιών για προϊόντα, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα πλησίον της περιοχής ή του νησιού όπου βρίσκονται. Τουριστικές περιοχές όπως η Πλάκα και το Θησείο θα καλυφθούν κατά 100%.

Στο παιχνίδι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους βάλει όλους. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με όλες τις τράπεζες, ώστε να τοποθετήσουν περίπου 5.000 κεραίες Wi-Fi σε υποκαταστήματά τους. Μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει η Πειραιώς και μία ακόμα τράπεζα.

Σε συμφωνία με τον υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Ίντερνετ θα φτάσει το μετρό σε πολλές στάσεις λεωφορείων όπου υπάρχει κίνηση και αναμονή και σε πρώτη φάση σε ορισμένα μπλε λεωφορεία.

Προσυμφωνία έχει γίνει και με τον ΟΤΕ να τοποθετήσει κεραίες σε 15.000 τηλεφωνικούς θαλάμους σε όλη την Ελλάδα, καθώς σε αυτά τα σημεία υπάρχει ήδη τηλεφωνική γραμμή.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία και με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ώστε να βοηθήσουν το όλο εγχείρημα.

Για να μην κάνει ζημιά σε όσες εταιρείες ή επιχειρήσεις έχουν εμπορικό κέρδος από το Ίντερνετ, η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρέχει δωρεάν τις βασικές υπηρεσίες, ενώ θα υπάρχει φραγμός σε παιχνίδια, videos, εμπορικά προϊόντα ή ακατάλληλο υλικό.

Ενώ οι νέες εγκαταστάσεις κεραιών θα πάρουν κάποιο χρόνο, η κυβέρνηση θα δώσει πρώτα δωρεάν Wi-Fi στους πολίτες μέσω των δήμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει εντολή να επαναλειτουργήσουν και οι 600 κεραίες hot spot που είχαν τοποθετηθεί σε όλες τις μεγάλες πλατείες επί Γιώργου Αλογοσκούφη την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Οι 235 δήμοι θα απορροφήσουν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια περίπου 3.000–4.000 ευρώ για τις κεραίες Wi-Fi, ενώ συνολικά υπάρχει σκέψη κάθε δήμος να λάβει από 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις τεχνολογικές υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες.