Της , Bloomberg

Σίγουρα, η Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ είναι για να μαζεύεται όλη η οικογένεια μαζί και όλα αυτά, αλλά ας το παραδεχτούμε: Είναι επίσης ώρα για κραιπάλες. Είναι η περίοδος που τρως λαίμαργα και σπρώχνεις άλλους ανθρώπους από τη μέση στην προσπάθεια να κάνεις δικό σου ένα φθηνό σκεύος για βάφλες. Ταιριάζει λοιπόν στο κλίμα η άνοδος της τιμής του Bitcoin, το οποίο μόλις ξεπέρασε -τουλάχιστον για λίγο- το όριο των 1.000 δολαρίων.

Οι άνθρωποι της αγοράς, που περήφανα αυτοαποκαλούνται άπληστοι, εκτιμούν ότι το bitcoin παραμένει υποτιμημένο σε αυτή την τιμή. Το προτιμώμενο νόμισμα των εμπόρων ναρκωτικών του διαδικτύου, αρχίζει να γίνεται πιο mainstream.

Ο Richard Branson για παράδειγμα, σκέφτεται να αρχίσει να αποδέχεται το Bitcoin για τις πτήσεις της Virgin America (ή σύντομα για τις διαστημικές πτήσεις της Virgin Galactic). Καταστήματα εντός της Silicon Valley σου επιτρέπουν να αγοράσεις σάντουιτς και σούσι με το εικονικό νόμισμα. Κάθε πιθανό πεδίο χρήσης είναι πιθανόν να ωθεί την αξία του Bitcoin.

Οι υπέρμαχοι της χρήσης του Bitcoin παρομοιάζουν την κατάσταση του νομίσματος με το Διαδίκτυο όταν ακόμη ήταν στα σπάργανα. Είμαστε ακόμη στη φάση του dial-up, λένε -θα πρέπει να αγοράσετε τώρα, πριν γίνει η «έκρηξη» όλων των εποχών.

Παρακαλώ δεχθείτε αυτή την πραγματιστική προειδοποίηση προτού αρχίσετε την κραιπάλη με αγορά bitcoins. Ένα δύσκολο σημείο αναφορικά με το νόμισμα είναι ότι απαιτεί τακτική παρακολούθηση. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πορτοφόλι Bitcoin στο τηλέφωνό σας, με ηλεκτρονικά κλειδιά που το πορτοφόλι-εφαρμογή μπορεί να αλλάζει τακτικά για εσάς. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθείτε αυτά τα κλειδιά, στέλνοντας με mail στον εαυτό σας τα αντίγραφά τους, ή φτιάχνοντας κάποιο άλλο backup. Αν χάσετε το τηλέφωνό σας και τα κλειδιά σας, έχετε χάσει τα χρήματά σας.

Σκεφτείτε επίσης ιστορίες, όπως αυτή του Guardian για ένα άνδρα που ονομάζεται James Howells. Ήταν ο πρώτος «ανθρακωρύχος» του νομίσματος, που σημαίνει δηλαδή ότι σε αντάλλαγμα για το εικονικό νόμισμα, χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή για να συναγωνιστεί άλλους ανθρώπους στην εύρεση λύσεων σε μαθηματικά παζλ που κρύβει ο μηχανισμός του Bitcoin. Είχε συγκεντρώσει ένα απόθεμα που τώρα θα άξιζε περίπου 800.000 δολάρια, αλλά κατά λάθος πέταξε το σκληρό δίσκο που ήταν αποθηκευμένο.

Υπάρχουν επίσης ιστορίες σχετικά με τους ιούς που “οργώνουν» τον υπολογιστή σας σε αναζήτηση Bitcoins. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να μην τα αποθηκεύετε σε υπολογιστές με Windows χωρίς λογισμικό προστασίας από ιούς και άλλες προστασίες. Η ενημέρωση έλαβε τέλος: εάν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε  Bitcoin, παρακαλείσθε να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προχωρήσετε σε ασφαλή λαιμαργία.