O οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, γνωστός για την πρόβλεψη του για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές του 2014, αναμένοντας μέτρια ανάκαμψη τόσο στις αναπτυγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες αγορές .

“Οι αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την επώδυνη υπομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, τον περιορισμό των δημοσιονομικών προβλημάτων, και τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, θα αναπτυχθούν κοντά στο 1,9% ετησίως, το 2014", όπως δήλωσε ο οικονομολόγος

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, οι κίνδυνοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ λιγότεροι το νέο έτος.

Οι απειλές της κατάρρευσης της Ευρωζώνης, ενός ακόμη shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μίας μάχης για την οροφή του αμερικάνικου χρέους, μιας ανώμαλης προσγείωσης της οικονομίας της Κίνας , ή ενός πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, θα είναι πολύ πιο υποτονικές το 2014, όπως σημειώνει ο Ρουμπινί.

Οι περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να φτάσουν “τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης” το 2014, όπως σημείωσε, αλλά εξήγησε ότι τα θετικά για την οικονομία των ΗΠΑ περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και της αγοράς ακινήτων, καθώς και του μεταποιητικού κλάδου.

Ο Ρουμπινί αναμένει επίσης πως οι αναδυόμενες αγορές θα έχουν καλή πορεία το 2014. Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων το 2013 και οι φόβοι για την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών assets της Fed, έπληξε έντονα τις οικονομίες της περιοχής, αλλά ο Ρουμπινί αναμένει να αναπτυχθούν με ταχύτερους ρυθμούς φέτος – πιο κοντά στο 5%.

Η φωτεινότερη ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα ενισχύσει τις εισαγωγές από τις αναδυόμενες αγορές, όπως εξηγεί ο οικονομολόγος. Η έξοδος της Fed από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι αργή, διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια. Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα θα μετριάσουν τον κίνδυνο μίας ανώμαλης προσγείωσης της οικονομίας, όπως προσθέτει ο Ρουμπινί. 

naftemporiki