Και επίσημα μετά έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ με ψήφους 56-26, η Τζάνετ Γέλεν είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία -100 ετών- της Fed που αναλαμβάνει τα ηνία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Η Τζάνετ Γέλεν καλείται πλέον να σταθεροποιήσει την αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ, συνεχίζοντας το tapering των 75 πλέον δισ. δολαρίων ανά μήνα που ξεκίνησε ο Μπεν Μπερνάνκε τον Δεκέμβριο, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου.

Σημαντική η εβδομάδα που διανύουμε καθώς οι σημαντικές συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της ΒοΕ, αλλά και οι νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή θα δώσουν τον τόνο των συνεδριάσεων για τον πρώτο μήνα του 2014.

Δυναμική ημέρα για το USD μετά την έγκριση της Τζάνετ Γέλεν από τη γερουσία σήμερα, με το greenback να ενισχύεται έναντι των βασικών νομισμάτων. Το USD/JPY βρίσκεται στο +0.23% στο 104.50, την ώρα που το EUR/USD διαπραγματεύεται -0,10% στο 1.3610. Οι σημαντικότερες πιέσεις είναι όμως είναι στα commodity currencies με το AUD/USD να χάνει 0.56% και να υποχωρεί στο 0.8917, ενώ το NZD/USD υποχωρεί 0.42% στο 0.8250.

Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας αφορούν το επίπεδο ανεργίας της Γερμανίας που αναμένεται σταθερό στο 6.9% και το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ που παραμένει σε αρνητικά επίπεδα. 

Κέρδος