Ομιλία Σαμαρά στην τελετή της επίσημης ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ

δείτε το βίντεο των δηλώσεων Σαμαρά-Μπαρόζο

 Την πεποίθηση πως η Ελλάδα «με τεράστιες θυσίες», αλλά και η Ευρώπη, αφήνουν πίσω τους την κρίση εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, η ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη θωρακιση της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας.

«Κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το έκανε συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης για να έχουν οι επόμενες γενιές, ελπίδα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

 

Μπαρόζο: Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014

Η Ευρώπη είναι η κοινή μας αναζήτηση, ανέφερε από πλευράς του ο κ. Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παλαιότερα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατάρρευσης του ευρώ και τόνισε πως το γεγονός ότι σήμερα είμαστε εδώ και γιορτάζουμε την ελληνική Προεδρία, με την Ελλάδα να είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, δείχνει πως αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο είχε προβλέψει ότι το 2013 θα ήταν έτος στροφής για την ευρωπαϊκή οικονομία,

Όπως είπε, η Ελλάδα κατάφερε να κάνει σημαντικές προσπάθειες και η ελληνική οικονομία και η οικονομία της Ευρωζώνης απέδειξαν ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Τα προγράμματα προσαρμογής αποδίδουν όταν εφαρμόζονται σωστά, δήλωσε σχετικά, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Ιρλανδίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στόχος των προγραμμάτων ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών.

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στην Ευρώπη είπε πως η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας και βγαίνουμε από την κρίση. Παράλληλα, αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων. Ξέρουμε καλά ποιες είναι οι δυσκολίες που περνά ο ελληνικός λαός, σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, παροτρύνοντας τους Έλληνες «να μην εγκαταλείψουν την προσπάθειες». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι θυσίες αυτές ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον και ότι οι προβλέψεις για έξοδο από την ύφεση και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος προσελκύουν το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, υπάρχουν δυσκολίες και ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες πολίτες, τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκός πολιτισμός και πρόσθεσε ότι η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα

Σαμαράς: Η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της την κρίση