Κυριακή βράδυ, 5ης Ιανουαρίου 2014, παραμονή της εορτής των Θεοφανείων στην Κωνσταντινούπολη.

Σε μία πόλη που ο πλήθυσμός της ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια κατοίκους, το ένα και πλέον εκατομμύριο είναι οι "Μαυροθαλασσίτες" κάτοικοι της, από κάθε μέρος του Ευξείνου Πόντου! Τραπεζούντα, Τόνια, Σούρμενα, Όφη κλπ κλπ.

200 και πλέον από αυτούς μαζί με 100 περίπου Ελλαδίτες Πόντιους βρίσκονται σε ένα από τα Ποντιακά μαγαζιά της Πόλης, σε ένα από αυτά που κάθε εβδομάδα φιλοξενεί πολλούς από τους Μαυροθαλασσίτες…

Ο κόσμος μαζεύεται από νωρίς στο μαγαζί. Οι προσφωνήσεις των παρευρισκομένων τελειώνουν μαζί με τις ευχαριστίες προς τους χορηγούς.

Yusuf Cemal Keskin, Γιώργος Σιαμλίδης, Beşköylü Adem Ekiz, Δημήτρης Καρασαββίδης, Omer Beykoz, Bασίλης Φωλίνας, Tahsin Terzi μερικοί από τους καλλιτέχνες.

Η λύρα ξεκινάει και ο κύκλος όλο και μεγαλώνει. Μόνο που ο κύκλος παραμένει ένας και μοναδικός μέχρι το τέλος της βραδιάς, έχοντας ανακατεμένους τους Πόντιους από την Ελλάδα και τους σημερινούς Πόντιους της Μαυροθάλασσας πιασμένους χέρι-χέρι.

Λένε ότι ο πολιτισμός ενώνει! Ίσως και να είναι έτσι…
 
Όπως και να 'χει, τελικά μάλλον η περιβόητη και περιλάλητη ενότητα των Ποντίων βρίσκεται σε κάτι πολύ απλό…, αρκετά χιλιόμετρα μακριά, ακόμα και από αυτούς που την διακηρύσουν…