Υποβολή Ερώτησης – Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων της Βουλευτού Ν. Κοζάνης, κας Ραχήλ Μακρή και του Βουλευτή Επικρατείας κ. Τέρενς Νικολάου Κουίκ 

Ανερυθρίαστα ο Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Συγκυβέρνησης παραδέχεται εγγράφως ότι  μοιράζει εκατομμύρια ευρώ σε αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού για έργα συμβολικής σημασίας.

Την ώρα που η Κυβέρνηση ζητά εισιτήριο στα νοσοκομεία, συνιστά στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τζάκια και ξυλόσομπες παρά το τσουχτερό κρύο και σκοπεύει να αλλάξει για άλλη μια φορά το φορολογικό σύστημα για να απομυζήσει την τελευταία ρανίδα χρήματος από τους Έλληνες πολίτες, δεσμεύει 2.5 εκατομμύρια ευρώ επί 12 χρόνια για το τίποτα.

Πιο συγκεκριμένα η  με αριθμ. πρωτ. 3890/18.11.13 Ερώτηση της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή ανάγκασε τον κύριο Βενιζέλο να παραδεχτεί, μεταξύ άλλων, στο με αριθμ. πρωτ. 21/501/ΑΣ 59441/10.12.2013 έγγραφο του ότι 2.5 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν αδρανή από το 2002 σε ειδικό λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας της Αλβανίας. Μάλιστα ο βασικός εταίρος του κ. Σαμαρά αρκείτε να χαρακτηρίσει ως υψηλής συμβολικής αξίας το έργο ανέγερσης θεάτρου στην όμορη Χώρα. Κουβέντα δεν αναφέρετε για την προφανή ανικανότητα υλοποίησης του έργου ή εξασφάλισης των οποιοδήποτε αντισταθμιστικών ωφελειών για την Ελλάδα.

Προκειμένου να διερευνηθούν τα ανωτέρω ζητήματα η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή και ο Βουλευτής Επικρατείας κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ  των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσαν την με αριθμ πρωτ. 5288/660/9-1-14 Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης Εγγράφων. Είναι καιρός η Συγκυβέρνηση να διασφαλίσει τα χρήματα του Ελληνικού Κράτους που λιμνάζουν στο εξωτερικό και ύστερα να αναζητά ισοδύναμα μέτρα φοροεξοντωτικής πολιτικής.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

rachil.makri@parliament.gr

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης-ΑΚΕ

 

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

ΤΕΡΕΝΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

Βουλευτής  Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:  Οικονομικών

                                                    Εξωτερικών

                                                 

ΘΕΜΑ: «Παραμένουν για δεκαετίες αδρανή εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες του εξωτερικού;»

 

Στις 18 Νοεμβρίου 2013 είχε κατατεθεί από την Βουλευτή Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή η με αριθμ. πρωτ. 3890/18.11.13 Ερώτηση με θέμα: «Την ώρα που ο πολιτισμός εντός των συνόρων στενάζει, εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται στις όμορες χώρες».

Ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε την με αριθμ. πρωτ. 21/501/ΑΣ 59441/10.12.2013 απάντηση στην οποία υποστηρίζει:

 "1.      Με το άρθρο 2 της Διμερούς Συμφωνίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2001, η χώρα μας ανέλαβε να στηρίξει, με το ποσόν των 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ, την ανέγερση στα Τίρανα νέου κτιρίου θεάτρου, το οποίο θα λειτουργούσε ως Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας.

2.         Είχε προηγηθεί, σχετικά με το ζήτημα αυτό, κοινή δήλωση των τότε Πρωθυπουργών των δύο χωρών κ.κ. Σημίτη και Μάικο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου 1998.

3.         Σε υλοποίηση της ανωτέρω Συμφωνίας, το ποσόν των 2,5 εκ. Ευρώ κατετέθη σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Αλβανίας τον Ιανουάριο του 2002, ο οποίος παραμένει έκτοτε αδρανής.

4.         Από πλευράς μας θεωρούμε σημαντική την υλοποίηση του έργου αυτού, λόγω της υψηλής συμβολικής αξίας που θα προσδώσει στις διμερείς πολιτιστικές σχέσεις με την φίλη και γείτονα χώρα."

 

Κατόπιν των ανωτέρω και καθώς δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα της αρχικής ερώτησης, επανερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια ανταποδοτικά οφέλη θα λάβει η Ελλάδα για την υλοποίηση των έργων που χαρακτηρίζετε ως "υψηλής συμβολικής αξίας";

2.    Εάν δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για ποιο λόγο προβαίνετε σε τέτοιες πρωτοβουλίες την στιγμή που πλήττεται ο Έλληνας πολίτης;

3.    Τα 2.5 εκ ευρώ καλύπτονται από κοινοτικούς ή από εθνικούς πόρους και βάση ποιων προγραμμάτων;

4.    Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα το έργο "υψηλής συμβολικής αξίας";

5.    Γιατί παραμένουν αναξιοποίητα τα χρήματα επί 12 χρόνια;

6.    Γιατί το ποσόν των 2,5 εκ. Ευρώ κατετέθη σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Αλβανίας τον Ιανουάριο του 2002, ο οποίος παραμένει έκτοτε αδρανής;

7.    Αφού δεν υπάρχει η ικανότητα υλοποίηση του έργου "υψηλής συμβολικής αξίας" γιατί τα χρήματα δεν φυλάσσονται σε Ελληνική τράπεζα, αλλά παραμένουν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Αλβανίας όπου παρουσιάζονται ως στοιχείο του ενεργητικού της;

8.    Την στιγμή που αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα, για την κατάργηση απαράδεκτων εισπρακτικών λογικών, όπως το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, γιατί η Συγκυβέρνηση επιμένει στην χρηματοδότηση συμβολικών έργων τα οποία είχαν συμφωνηθεί από το 2001 και δεν υλοποιούνται επί δεκαετίες;

9.    Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να επιστραφούν τα 2,5 εκ ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο;

 

Επιπρόσθετα ζητείται να κατατεθούν στην Εθνική αντιπροσωπεία.

1.    Πίνακας όπου θα εμφανίζονται όλα τα ποσά που παραμένουν ανενεργά σε ειδικούς λογαριασμούς κεντρικών τραπεζών του εξωτερικού από έργα που έχουν συμφωνηθεί.

2.    Όλα τα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις σας στα ανωτέρω ερωτήματα.

3.    Η διμερή συμφωνία Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2001

 

Αθήνα, 08-01-2014

 

Οι Βουλευτές,

Μακρή Ραχήλ

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ