Από τα μέσα Νοεμβρίου είχαμε προαναγγείλει τις συγκεκριμένες προφυλακίσεις με έκτακτες αναρτήσεις. Το ρεπορτάζ λέει ότι έπεται συνέχεια

Ύποπτοι για την τέλεση νέων αδικημάτων κρίθηκαν από τις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου και τον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι θα οδηγηθούν στις φυλακές μετά την χθεσινοβραδινή μαραθώνια απολογία τους, που ξεπέρασε τις 12 ώρες.

Η δικαστική εξέλιξη προκάλεσε ένταση χθες βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, στο Εφετείο, αφού στο άκουσμα της προφυλάκισης των κατηγορουμένων, συγκεντρωμένοι στο χώρο επιτέθηκαν φραστικά στους δημοσιογράφους, ενώ γενικότερα αντέδρασαν με συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Η προφυλάκιση των δυο βουλευτών για το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί ως βουλευτές θεωρήθηκε ότι είχαν αυξημένη ευθύνη για την κατεύθυνση που δινόταν σε δράσεις του κόμματος με κύριο χαρακτηριστικό την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δικαστικές αρχές φέρονται να έκριναν πως η έκνομη δραστηριότητα του σχηματισμού κινείται πάνω σε αυτή τη γραμμή πλεύσης, σε αυτή δηλαδή την ιδεολογία, την οποία κατέβαζαν προς "τα κάτω" -τις οργανώσεις και τους υποστηρικτές δηλαδή- οι βουλευτές και δη μεταξύ αυτών οι δυο συγκεκριμένοι που εμφανίζονται να είχαν και μεγάλη δραστηριότητα στις περιοχές και τους τομείς ευθύνης τους.
 
Βίντεο-εμπρηστικές δηλώσεις-καταθέσεις
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία αξιολογήθηκε, πέραν των μαρτυρικών καταθέσεων προστατευομένων μαρτύρων , άλλων προσώπων κυρίως θυμάτων επιθέσεων- μεταναστών και στοιχεία που ήρθαν τον τελευταίο καιρό στην ανάκριση σε ψηφιακούς δίσκους και περιλαμβάνονταν σε υπολογιστές κατηγορουμένων. Από αυτά αξιολογήθηκαν ως επιλήψιμα  διαδικασίες ορκωμοσίας νέων μελών της Χρυσής Αυγής με ιδιαίτερο τελετουργικό, όπου φέρεται να απεικονίζεται ο βουλευτής Γερμενής να κάνει εμπρηστικές ομιλίες περί της "φυλής" και των εχθρών της, μεταφέροντας -κατά τις αρχές- τη θέση του πολιτικού σχηματισμού, ως ιδεολογικός καθοδηγητής- κυρίως απέναντι σε ομάδες ανθρώπων όπως οι μετανάστες.

Επίσης αξιολογήθηκε η συνολική "έντονη" δραστηριότητα του βουλευτή Ηλιόπουλου , είτε με τις επιθέσεις σε πάγκους μικροπωλητών είτε με συνολική στάση του ακόμα και στη Βουλή. Τα χαρακτηριστικά αυτά, καταδεικνύουν, σύμφωνα με το σκεπτικό των αρχών,  πως ο πολιτικός σχηματισμός είχε συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και οργάνωση με σκοπούς που περιλαμβάνουν και έκνομες ενέργειες και οι βουλευτές ανά περιφέρεια ήταν υπεύθυνοι για την εφαρμογή αυτών των  σκοπών.

"Όχι πολιτική με μαχαίρια"

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστηριότητα των βουλευτών κρίθηκε ότι εντάσσεται στα πλαίσια ενός συλλογικού οργάνου, όπως λειτουργούσε ο σχηματισμός, που είχε "συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και οργάνωση", χαρακτηριστικά που απαιτεί ο νόμος για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης. Ακόμα κι αν δεν αποδίδεται ξεκάθαρα συγκεκριμένη πράξη σε κάποιον από τους κατηγορούμενους, όπως εξηγούσε δικαστική πηγή, το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ουσιαστικά "φωτογραφίζει" αυτό που έκαναν κάποιοι εκ των βουλευτών, που υλοποιούσαν την πολιτική κατεύθυνση : "Κάθε βουλευτής ήταν υπεύθυνος για μια περιφέρεια. Δηλαδή δεν ήξερε τι έκαναν στην περιοχή του; Πώς δρούσαν οι ομάδες;", αναρωτήθηκε έγκυρη πηγή. Αξιολογήθηκε δε και η στάση του κόμματος που απέναντι σε φαινόμενα παραβατικότητας δεν υπήρξε όχι αποκήρυξη αλλά ούτε απευθείας ή έστω έμμεση αποδοκιμασία.
 
Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι φέρεται να υπήρξε σχετικός και διάλογος όταν οι κατηγορούμενοι εξήγησαν ότι η θέση του κόμματος είναι πολιτική απέναντι στους λαθρομετανάστες για να λάβουν απάντηση πως "μπορούσατε να πείτε εμείς θα πάρουμε αυτά κι εκείνα τα πολιτικά μέτρα για τους λαθρομετανάστες ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να τα θέσετε στην κρίση του λαού και αν γινόσασταν κυβέρνηση να τα εφαρμόσετε. Σεβαστή η πολιτική άποψη, αλλά όχι τα μαχαίρια στις γειτονιές κατά μεταναστών"!

Ο Στάθης Μπούκουρας
 
Οι ανακρίτριες και ο εισαγγελέας θα κρίνουν σήμερα την τύχη του βουλευτή Κορινθίας Στάθη Μπούκουρα, ο οποίος δεν απολογήθηκε χθες λόγω του προχωρημένου της ώρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απολογία του η οποία ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Κυριακής.

Διαβάστε σχετικά άρθρα για το θέμα

*Προφυλακιστέοι οι Βουλευτές Γερμενής- Ηλιόπουλος

Απολογείται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr